ŠARIĆEVA IMPERIJA POČELA DA SE RUŠI PRE 13 GODINA?! Put od glavnog narko bosa do hapšenja na Dedinju!

Autor:

Hronika

23.04.2022

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Šarić je uhapšen pre sedam dana u svojoj vili na Dedinju, na osnovu dokaza koje je protiv njega i njegovog klana prikupilo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

ŠARIĆEVA IMPERIJA POČELA DA SE RUŠI PRE 13 GODINA?! Put od glavnog narko bosa do hapšenja na Dedinju!

Foto: Tanjug

Njemu se na teret stavlja da je u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine, dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, organizovao kriminalnu grupu koja se sumnjiči da je počinila teško ubistvo Milana Milovca Cigle, koji je likvidiran na Ekvadoru, potom za šverc kokaina iz Južne Amerike, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Šarić je uhapšen u svojoj vili, u beogradskom naselju Dedinje, u kojoj je, nakon sedam godina, od kraja prošle godine bio u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom.

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

 

Protiv njega je u toku postupak po optužnici iz 2010. godine u kojem mu se sudi za šverc za 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. O “mafijaškom donu” iz Pljevalja svetski mediji prvi put su pisali 2009. godine, a upravo je to bila godina kada je njegova imperija izgrađena od novca zarađenog od šverca “skupocenog belog praha” počela da se ruši, piše Blic.

Balkanski ratnik

Policija je 2009. godine zaplenila u Urugvaju 2,8 tone kokaina na jahti “Maui”, koja je imala britansku zastavu. Plovilo je bilo u vlasništvu hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića. Droga je nađena u luci Santjago Vaskez kod Montevidea. Tada su uhapšene dve osobe – Urugvajac i Srbin. Namera im je bila da pomenuti kokain sa jahte prebace na brod koji bi preko okeana tovar prevezao u Zapadnu Evropu. Tada je ceo Šarićev biznis lagano, ali sigurno počeo da propada.

Usledilo je podizanje pet optužnica protiv njega koje ga terete da je organizovao međunarodni šverc 5,7 tona kokaina, a poto i još tri optužnice koje ga terete za pranje više od 20 miliona evra.

Foto: e-stock

 

Na snagu je stupila čuvena akcija “Balkanski ratnik”. U njoj su učestvovale američka agencija DEA, srpska BIA i policija Urugvaja. Policija u Beogradu je u tom trenutku uhapsila članove Šarićeve grupe koji nisu uspeli da pobegnu iz Srbije.

Interpolova poternica za Darkom Šarićem

Za narko-bosom je u januaru 2010. godine raspisana međunarodna Interpolova poternica. On je, prema tadašnjim navodima iz policije, 25. januara 2010. godine poslednji put viđen u Pljevljima, a potom mu se izgubio svaki trag.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u aprilu 2010. godine podiglo optužnicu protiv Šarićeve grupe. Prema tadašnjim navodima, Šarić je 2007. godine obezbedio sebi novi identitet u Južnoafričkoj Republici. U tamošnje matične knjige rođenih navodno je bio upisan kao Bur Jan van Husel, sa mestom rođenja u Stelenbušu, u provinciji Zapadni Kejp, piše Blic.

Republika

Foto: Tanjug

 

Predaja narko-bosa iz Pljevalja

Suđenje Šariću je počelo u septembru 2010. godine, on se predao u martu 2014. Naime, njegovo kretanje tada je locirano u četiri zemlje Latinske Amerike. Nakon što je saznao da je lociran, Šariće se, kako se navodi, sam javio našoj policiji kako bi pregovarao.

Iz Južnoafričke republike prvo je prebačen u Crnu Goru, pa u Beograd.

Sa aerodoroma je odvezen u policijsku stanicu, a zatim u Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala.

Osuđen na 20 godina

Prvo je osuđen na 20 godina zatvora, a potom je tu presudu Apelacioni sud ukinuo. U ponovljenom suđenju pravosnažno je osuđen na 15 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina. Ta presuda je potom ukinta iz proceduralnih razloga, a ukinuo ju je Vrhovni kasacioni sud. Apelacioni sud je potom otvorio glavni pretres koji je sada u toku, što u prevodu znači da se mafijaškom-narko bosu sudi treći put.

Pušten sa nanogicom

Darko Šarić je u zatvorskom pritvoru u Specijali od predaje proveo sedam godina i devet meseci. Krajem prošle godine, tačnije, 24. decembra pritvor mu je zamenjen zabranom napuštanja stana, uz elektronski nadzor – nanogicu. Apelacioni sud je njegovo “puštanje” iz pritvora to obrazložio time da “više ne postoje velike pretnje da bi Šarić u slučaju puštanja na slobodu mogao pobeći i skrivati se, i na taj način ponovo postati nedostupan državnim organima”.

Podsetimo, osim za šverc kokaina, Šariću se sudi u još jednom postupku, a to je da je zajedno sasvojim klanom oprao više od 20 miliona evra. Krajem jula 2020. prvostepeno je osuđen na devet godina zatvora, ali ova presuda još nije konačna pošto apelacija nije ni počela da razmatra žalbe na nju.

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

 

Hapšenje u vili na Dedinju

Šarić je uhapšen 14. aprila 2022. godine u svojoj vili na Dedinju. prema dokazima koje je prikupilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za teško ubistvo Milana Milovca Cigle koji je likvidiran na Ekvadoru, potom za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Istraga u ovom slučaju se sporovodi protiv 12 osoba, Darka Šarića, njegovog advokata Dejana Lazarevića (koji je ujedno branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića), Bojana Stanojkovića, Danila Odovića i policajca Duška Mirkovića, Aleksandra Boškovića, Nikole Spasojevića, Danila Stojanovića Dače i Milutina Radovanovića Mike pripadnika MUP-a, Stefana Andrejića, Marka Vukića i navijača Uroša Radovanovića, koji se prezivao Mišić. Inače, on je javnosti poznat od 2007. godine kada je na utakmici Crvena zvezda – Hajduk Kula učestvovao u neredima na severnoj tribini. Tada je pokušao da ugura u usta baklju žandarmu Nebojši Trajkoviću.

Darko Šarić je prema navodima iz TOK-a, prljavi posao iz pritvora Specijale obavljao preko advokata Dejana Lazarevića. Lazarević je njegove zahteve prenosio preko kriptovanog telefona, odnosno – aplikacije Skaj, piše Blic.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading