STRUČNJACI O TROSTRUKOM UBISTVU U ATENICI: Evo šta će Iliju spasiti od doživotne robije

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doživotni zatvor ne može se izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu, tumači advokat Nemanja Anđelković

STRUČNJACI O TROSTRUKOM UBISTVU U ATENICI: Evo šta će Iliju spasiti od doživotne robije

Foto: printscreen

Ilija Glišović, ubica iz Čačka

Iliju Glišovića (20) od najteže, doživotne kazne zatvora za ubistvo oca Milana (57), majke Snežane (49) i dede Sretena (87) štite godine starosti. Prema tumačenju stručnjaka, on će, ako sud ne utvrdi da je psihički oboleo, biti osuđen na od 10 do 20 godina robije. To je odgovor na mnogobrojna pitanja koja su na društvenim mrežama postavljali građani Srbije, zgroženi masakrom koji je Ilija počinio.

Ilija je rođen 24. jula 2001, odnosno u trenutku zločina nije napunio 21 godinu. Advokat Nemanja Anđelković kaže da je za ovo krivično delo zaprećena kazna zatvora najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

- Kada kažemo najmanje deset godina, to znači da mu može biti izrečena kazna zatvora do 20 godina, kao najveća kazna zatvora u opštem rasponu predviđenim Krivičnim zakonikom. Alternativno je moguće izreći doživotni zatvor za ovo krivično delo ukoliko bi se jedino tako mogla postići svrha kažnjavanja. Međutim, naš Krivični zakonik ovde postavlja ograničenje tako što se doživotni zatvor ne može izreći licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu, a što bi ovde bio slučaj. Dakle, osumnjičenom preti kazna između deset i 20 godina zatvora ukoliko se dokaže njegova krivica - zaključuje Anđelković.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Mesto ubistva

Ilija je u noći između petka i subote nožem usmrtio oca, majku i dedu, a potom pobegao. Beživotna tela u porodičnoj kući u naselju Atenica našao je Ilijin stariji brat Nikola oko dva sata, kad se vratio iz grada. Ilija je uhapšen u subotu oko 9.30, nakon celonoćne potrage, na jednoj livadi nedaleko od svoje kuće. Komšije su ubeđene da iza ovog zločina stoji Ilijin pokušaj da od porodice iznudi novac za drogu. Nije mogao da prihvati odbijanje, pa im je presudio. On je inače ranije bio u psihijatrijskoj ustanovi na odvikavanju od droge. Već je roditeljima pretio i napadao ih nožem, a oni su to i prijavljivali policiji.

Zbog toga je MUP u čačansku policiju poslao Službu unutrašnje kontrole da bi utvrdili da li su ovaj zločin mogli da spreče. U policijskoj upravi u Čačku detaljno će biti ispitane sve prijave koje su podnete protiv Ilije da bi se ustanovilo da li je došlo do nekog propusta koji je doveo do teškog zločina u kojem je stradalo troje ljudi.

Dedu zaklao u invalidskim kolicima

Prema priči rođaka ove porodice, u kući je i dalje sablasan prizor.

- Krv je svuda. Ilija je dedi, koji je bio u invalidskim kolicima, prerezao vrat. Ilijin brat Nikola tamo ne može da se vrati, kod rodbine je proveo noć. Mi smo došli da izjavimo saučešće, a ne znamo kome jer su svi pobijeni, a kuća prazna - ispričao je novinarima rođak i dodao da se još ne zna datum sahrane.

Advokat Nemanja Anđelković kaže da će tužilaštvo obaviti razna veštačenja koja će uticati na ceo postupak.

Foto: Privatna arhiva

Nemanja Anđelković

- Posebno treba imati u vidu pitanje njegove uračunljivosti u vreme izvršenja krivičnog dela, kao i eventualno njegove sposobnosti da učestvuje u krivičnom postupku, a na šta bi odgovor moglo dati veštačenje - ističe Anđelković.

Ekipa policije i juče je obezbeđivala mesto zločina, a komšije kažu da je nesrećni Nikola najverovatnije otišao kod nekog od rođaka, pa u kući nema nikoga.

SLIČNA TRAGEDIJA U LESKOVCU

Slična tragedija poput masakra u Atenici desila se u Leskovcu pre dve godine u maju. Miloš Ilić, tada 20-godišnjak, u porodičnoj kući sekirom je ubio oca Predraga (45), maćehu Danijelu (43), trudnu sestru Anu (18) i polusestru Saru (12). Dobio je 20 godina robije jer u trenutku zločina nije napunio 21 godinu.

- Njemu je izrečena maksimalna kazna za krivično delo teško ubistvo imajući u vidu odredbu člana 44, a kojom je propisano da doživotni zatvor ne može da se izrekne licu koje u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršilo 21 godinu - piše u obrazloženju presude Višeg suda u Leskovcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading