MAJMUN, BUDALA, TOCILO, PRVA FRIZURA: Poreklo nadimaka kriminalaca u Srbiji

Autor:

Hronika

10.04.2022

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva frizura Srbije, Tocilo, Majmun, Budala, Berberin, Šiptar, Kratki neki su od neobičnih i zvučnih nadimaka koje nose kriminalci i prestupnici u Srbiji, a po kojima su prepoznatljivi i upamćeni i u bezbedonosnim strukturana, ali i u javnosti.

MAJMUN, BUDALA, TOCILO, PRVA FRIZURA: Poreklo nadimaka kriminalaca u Srbiji

Foto: ST/V. LUKIĆ/Društvene mreže/MUP Srbije/Republika Ilustracija

Kriminal

Srpski krimilalci su imena dobijali na različite načine - prema fizičkim karakteristikama, sposobnostima, prema gradovima u kojima su rođeni ili započeli kriminalnu karijeru, kriminalnim poslovima koje su radli ili pak krivičnim delima.

Frizura

Poslednji među njima koji je pojavom, iz koje je proizišao i nadimak "Prva frizura Srbije", opet skrenuo pažnju na sebe je Ljubiša Vasić. Kako je njegov nadimak nastao jasno već na osnovu prvog pogleda na njegovu fotografiju.

Republika

Foto: printscreen/facebook

Ljubiša Vasić

Ljubiša Vasić (54), vlasnik kafane u Mahjlovcu kod Smedereva, koji se po treći put dovodi u vezu sa porsedovanjem u prostituciji, uhapšen je u prošlog petka zbog sumnje da je počinio krivično delo trgovine ljudima, kada je policija u njegovoj kafani "na delu" zatekla dvojicu muškaraca i tri žene, za koje se sumnja da su pružale seksualne usluge za novac.

I ovo nije prvi put da ga policija privodi zbog istog dela, on je 2010. i 2012. godine već hapšen zbog posredovanja u prostituciji, zbog čega je bio i osuđivan. Tada se spekulisalo da je za noć zarađivao do 500 evra od usluga koje su njegove radnice pružale.

Tocilo

Jedan od najvećih dilera heroina na teritoriji Srbije Mladen Novaković ima nadimak Tocilo, ko je, navodno, nasledio od oca.

On je osuđen na 17 godina zatvora, nakon što je 2019. godine uhapšen bog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je ovom drogom snadbevala veći deo Srbije. Policija je tada zaplenila 77 kilograma heroina i 200 grama kokaina.

Novaković je nabavljao velike količine heroina visoke čistoće u Turskoj, a potom drogu prebacivao i rasturao po Srbiji, utvrđeno je tada. On i njegova grupa su drogu stavljali u specijalno napravljene buriće i čuvali je zakopanu u zemlji.

Republika

Foto: MUP Srbije

Mladen Novaković

Ovo hapšenje mu nije bilo prvo zbog droge, desilo se samo šest meseci posle izlaska iz zatvora, u kome je bio zbog organizovanja grupe pljačkaša.

Kriminalnu karijeru je započeo 2008, kada je uhapšen zbog zelenašenja, opet je hapšen dve godine kasnije, kada je bio osumnjičen da je organizovao osmočlanu bandu koja je pljačkala benzinske pumpe, menjačnice, zlatare...

Majmun

Goran Vuković Majmun, žestok momak devedesetih godina i čovek koji je ubio kralja podzmeljna Ljubu Zemunca, nadimak je dobio po sposobnosti da se sa spoljne strane popne na drugi sprat zgrade.

Bio je prvi čovek voždovačkog ganga, koji je tada slovio za jedan od najjačih. U podzemlju je ostao upamćen samo po jednom, po ubistvu Ljubomira Magaša zvanog Ljuba Zemunac.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Grob Ljube Zemunca

Nakon što je preživeo pet atentata, ubili su ga pre 27 godina, kada su ga izrešetali ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Imao je nadimak "otac organizovanog kriminala" i smatrali su ga začetnikom svega što se dešavalo 90ih u našem podzemlju.

Budala

Pripadnik "zemunskog klana" Vladimir Milisavljević u klanu je nazvan Vlada Budala, jer je bio jedini u klanu koji je završio fakultet, a nadimak je bio način ostalih da ga ismeju zbog toga.

On je bio desna ruka Dušana Spasojevića, vođe klana. Pripadao mu je logistički deo podrške grupi, ali je učestvovao i u otmici biznismena, ubistvima, čak i ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

Sada se nalazi u najčuvanijem španskom zatvoru gde služi dvadesetdvogodišnju kaznu zatvora, nakon što je uhapšen u toj zemlji sa Lukom Bojovićem.

Pekar

Luka Bojović je u početku srpskoj policiji bio poznat samo po tome što drži pekare po Beogradu, pa su ga tim nadimkom i zvali.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Luka Bojović

Vođa "zemunskog klana" se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Španiji otkako je 2012. godine uhapšen u Valensiji. Tamo je osuđen na 18 godina zbog organizovanog kriminala, za falsifikovanje isprava izrečena mu je kazna od tri godine zatvora, za zločinačko udruživanje pet, a za posedovanje oružja deset godina zatvora. Sa druge strane, u Srbiji su sve optužbe protiv njega oborene i on je ovde slobodan čovek.

Malčanski berberin

Ninoslav Jovanović, višestruku silovatelj i prvi osuđenik na doživotnu robiju u Srbiji, dobio je nadimak Malčanski berberin, zbog Malče, mestu iz kog dolazi i zbog toga što je svoje žrtve šišao.

Jovanović je pola života proveo u zatvoru zbog različitih krivičnih dela, zbog silovanja, pokušaja silovanja, krađa i prevara.

Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu devojku i devojčicu staru 14 godina.

Republika

Foto: MUP Srbije

Ninoslav Jovanović

Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi silovao je dvanaestogodišnjakinju iz Niša, a drugu devojčicu iz Gornje Vrežine je pokušao da siluje. Obe devojčice je šišao i tada je nazvan "berberin".

Nakon poslednjeg dela, otmice devojčice 2019. godine osuđen je na doživotnu robiju. Tada je devojčicu oteo lažno se predstavljajući kao novi domar u njenoj školi i pozvao je da uđe u automobul da mu pokaže put do škole. Odveo je do prve kolibe u kojoj je krio, zlostavljao i šišao. Uhapšen je posle devetodnevne potere.

Duća, Šiptar, Kratki

Vođa "zemunskog klana" Dušan Spasojević je za prijatelje bio Duća, za neprijatelje Kratki, a za policiju Šiptar.

Republika

Foto: Telegraf/DraganKadić

Dušan Spasojević

Kratki su ga zvali zbog visine, a Šiptar, jer je rođen na Kosovu i bio je u "narko-biznisu sa Šiptarima", prenosi "Blic".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading