BRAĆO, PUTUJTE U MIRU, VAŠA DECA SU SADA NAŠA: Suze na komemoraciji poginulim rudarima kod Aleksinca

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smenovođo naš, povedi kamarate naše u carstvo nebesko, rekao je opraštajući se od Darka Zlatkovića rudar Zlatan Cezner, koji je poslednji put prozvao sve stradale kolege.

BRAĆO, PUTUJTE U MIRU, VAŠA DECA SU SADA NAŠA: Suze na komemoraciji poginulim rudarima kod Aleksinca

Foto: Tanjug/ZORAN PETROVIC

Porodice osmorice stradalih rudara susrele su se juče najtužnijim povodom - da podele tugu na komemoraciji u aleksinačkom domu kulture. Njihovi jauci odzvanjali su i juče, posle sahrana najmilijih. Rudar Zlatan Cezner održao je potresan govor, koji nikog nije ostavio ravnodušnim. Podsetio je na zajednički život i rad stradalih od metana, u tragediji koja je 12 dece ostavila bez očeva u petak oko četiri sata u rudniku Soko.

Komemoracija je počela minutom ćutanja, a završila se dirljivim Zlatanovim govorom, dok su na bini pognutih glava, u crnim uniformama, sve vreme stajali rudari držeći uramljene fotografije stradalih kolega.

- Nikada vas nećemo zaboraviti i brinućemo o vašim porodicama. Braćo, putujte u miru. Vaša deca su sada naša - rekao je on i počeo po rudarski da ih proziva. Poslednji put.

- Bane (Branko Čokorilo (56)), đedo naš. Pričao si celoj smeni dogodovštine s terena. Konobarske trikove, o ćerkama, svojim princezama. Falićeš nam.

Bato, naš bato (Bratislav Živković (59)). Stalno si nam govorio da ćeš uskoro u penziju. Bio si tu da na radilištu uneseš vedrinu, da se našališ i nasmeješ svakog oko sebe. Voleo bih još jednom da nasmeješ smenu.

Bane, Bančo (Branislav Zlatanović (55)). Koga sresti kod ormara da nas pita onako vranjanski: "Al gu odradeste, begajte si doma, odmarajte si." Vranjancu naš, putuj s anđelima.

Boko (Bojan Stajić (34)), brate naš. Vedri i nasmejani čoveče, ljudino. Ko će nam sada uživo pratiti sportske rezultate, s kim pričati o derbiju. Gore je nedostajao jedan dobar golman, nemam drugo objašnjenje - prisećao se tužnim glasom Zlatan.

Podsetio je okupljene i da je najmlađi stradali rudar Petar Petrović (31) bio učitelj po zanimanju, ali da nije mogao da nađe posao u struci.

- Pero, učitelju A smene. Da je sreće bilo, da si radio u struci. Skoro si nam pričao da si potpisao ugovor na neodređeno, o dečici svojoj. Putuj, Učo.

Rašo (Radovan Grujić (47)), druže. Pre nekoliko dana delili smo lopatu i šalili se. Vredna i radna dušo, radovao si se predstojećem godišnjem odmoru. Odmaraj se, druže.

Trivune (Nenad Trivunac (37)), brate. I do zadnjeg trena, kada si viknuo: "Metan, bežite", nisi mislio na sebe, već na druge. Dobar, neiskvaren, naš najjači otkobdžijo. Čuvaj nas odozgo i dole pod zemljom.

Kvisko (Darko Zlatković (43)), brate, dirali smo te da si nam baksuzan, da nam donosiš maler, čak si se i sam šalio tako. Smenovođo naš, povedi kamarate naše u carstvo nebesko - rekao je Cezner na kraju govora. Porodice nisu mogle da zaustave suze.

U ime Vlade Srbije, komemoraciji je prisustvovala i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Tugu s okupljenima podelio je i predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević, koji je ožalošćenim porodicama obećao pomoć.

Zlatan: Da nije kolega, i povređeni bi stradali

Zlatan je objasnio za naš list da je kobne noći i jutra u petak spasen veliki broj života.

- Umesto njihovih godina rođenja, čitao sam njihove radne brojeve, kao što se čitaju u raportu pred smenu, a sada sam ih ja prozvao poslednji put. Te večeri je trebalo da radim, ali sam uzeo slobodan dan. Kolege su mi sve ispričale, pa imam osećaj da sam bio i ja tamo. Rekli su mi da su se mnogi tog kritičnog momenta onesvestili, ali da su odmah i uspeli da se povrate, pa su odmah krenuli da vuku one koji su bili bez svesti u svežu vetrenu struju. Masirali su im grudi i davali veštačko disanje. Da nije bilo njih, ovih 21 koji su bili zbrinuti u bolnicama preminuli bi. Vukli su i pomagali i ovima koji su nas napustili, ali za njih nije bilo sreće. Od petka niko od rudara ne ide na radilišta, videćemo šta se dešava. Dežurni su tamo i prate stanje. Pre nekoliko dana smo svi bili u menzi, roštiljali smo i častili se, ali je to bilo naše poslednje druženje - priseća se Zlatan Cezner za Srpski telegraf.

U bolnici ostala još dva rudara

U stravičnoj nesreći u rudniku mrkog uglja Soko povređen je 21 rudar, od kojih su trojica bila u težem stanju. Oni su zbrinuti u Kliničkom centru u Nišu, a juče je jedan od njih pušten na kućno lečenje. Ostali sa lakšim povredama bili su do nedelje u aleksinačkoj bolnici, ali sada su svi na kućnom lečenju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading