STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Pripadnici policije su pod NEVIĐENIM stresom koji može da vodi ka SAMOUBISTVU!

Autor:

Hronika

15.03.2022

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lazar Ranitović iz Sindikata srpeske policije ispričao je kako je telefonskim razgovorom sprečio kolegu iz Šida da se ubije.

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Pripadnici policije su pod NEVIĐENIM stresom koji može da vodi ka SAMOUBISTVU!

Foto: pixabay.com/MUP

Pokušaj samoubistva i samoubistvo dvoje zaposlenih u MUP potreslo je njihove kolege.

Stručnjaci objašnjavaju da su policajci svakodnevno izloženi velikim stresovima i traumama.

Kriminolog i psiholog Dobrivoje Radovanović kaže da policajci prilikom upisivanja škole i početka obavljanja posla prolaze selekciju koja podrazumeva i psihološke provere, ali i ističe da nijedna osobina ličnosti nije nepromenljiva do kraja. Šta je okidač za tragediju - genetska predispozicija ili stalni stres?

- Svaki posao je stresan, ali policijski posao je specifičan, on ima stresove i na poslu. Postoji psihološka prevencija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a naše mišljenje je da nema dovoljno psihologa u policijskim upravama i da taj posao koji obavljaju, psiholozi rade u kancelarijama, a trebalo bi da idu na teren da vide šta policajci doživljavaju. Ono što je poražavajuće za nas je da se na samoubistva odlučuju pretežno mlađi ljudi - rekao je za Lazar Ranitović iz Sindikata srpske policije.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost posebno se osvrnula na akciju Armagedon.

- Ja se, na primer, divim ljudima koji rade u akciji Armagedon.Vi gledate sate i sate materijala ubistva i silovanja dece. Ipak, ono što je statistika je da je broj samoubistava u poslednjih 10 godina jako smanjen. Bilo je oko 1200 ili 1300 ubistava godišnje, sada je taj broj spao na 895 u noviou 2020. godine. Devojke češće pokušavaju samoubista, ali ređe uspevaju u tome, dok je obrnuto kod starijih muškaraca - rekla je Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Dobrivoje Radovanović

Lazar Ranitović iz Sindikata srpske policije rekao je da je život policajaca jako stresan i da se ti stresovi prenose sa posla na privatan život.

- Smem da garantujem da niko ko je u porodici imao suicid nije primljen u policiju. Čovek previše odgovornosti preuzme na sebe. Imate situaciju da ste priveli nekoga zbog posedovanja droge, a sutradan uzmete dete za ruku i prošetate se i prođete pored kafića u kome sedi taj, i on krene da dobacuje, jer pre on izađe, nego što mi završimo papirologiju. Ako reagujete, dolazite u situaciju da gubite posao, jer nije isti zakon za policajca i običnog građanina.

Ranitović je otkrio i da je telefonkim pozivom sprečio samoubistvo kolege iz Šida.

- Imao sam slučaj da sam iz Užica putem telefona odgovorio kolegu iz Šida da izvrši samoubistvo. Niko neće da dođe da vam kaže da će to da uradi. Naprosto morate da osetite - rekao je Lazar Ranitović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading