Reč stručnjaka o TRAGEDIJAMA: Policajka sebi pucala u SRCE, a policajac se UPUCAO pre pet dana, zbog čega pripadnici MUP dižu ruku na sebe?

Autor:

Hronika

14.03.2022

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niška policajka (22) pucala je sebi u srce iz pištolja dok je u nedelju uveče sedela u kolima sa mladićem (22) u Ulici Srđana Aleksića, a njen stariji kolega iz Beograda danas je preminuo, nakon što je pre pet dana pucao sebi u glavu u stanu na Novom Beogradu.

Reč stručnjaka o TRAGEDIJAMA: Policajka sebi pucala u SRCE, a policajac se UPUCAO pre pet dana, zbog čega pripadnici MUP dižu ruku na sebe?

Foto: ST/P. DIVAC

Pokušaj samoubistva i samoubistvo dvoje zaposlenih u MUP potreslo je njihove kolege, a iako ova dva slučaja ni na koji način nisu povezana, stručnjaci objašnjavaju za Kurir da su policajci svakodnevno izloženi velikim stresovima i traumama.

Kriminolog i psiholog Dobrivoje Radovanović objašnjava da policajci prilikom upisivanja škole i početka obavljanja posla prolaze selekciju koja podrazumeva i psihološke provere.

- Tu se ispituje stabilnost ličnosti, odnosno depresivnost koja je jako važna i može da pomogne u prevenciji samoubistava, ali i agresivnost zbog sukoba sa drugima. To što je neko prošao proveru, ne znači da se u nekim okolnostima neće promeniti struktura njegove ličnosti, odnosno, da neće postati depresivni.

Nijedna osobina ličnosti nije nepromenljiva do kraja - kaže psiholog za Kurir i dodaje:

- Policajci su izloženi stresovima i traumama. U slučaju devojke, zbog njenih mladih godina, verovatno je uzrok neki jak lični problem, nesrećna ljubav u tim godinama vodi ka depresiji. Osim toga, uzrok može biti i neka otkrivena bolest. Uvek se pitam kako društvo ne primeti da je neko u problemu i sugeriše toj osobi da ode kod stručnjaka u MUP, koji su zaista izvanredni, kako bi se pomoglo.

Novi Beograd

Umro službenik MUP

U Beogradu je juče preminuo i policajac koji je pucao sebi u glavu u stanu na Novom Beogradu. Kobnog dana, kolega i koleginica su otišli kod njega, po nalogu načelnika, kako bi porazgovarali i uzeli mu oružje jer je imao psihičke probleme koje je konstatovao lekar. On im je rekao da izađu iz sobe da obavi jedan poziv i pucao sebi u glavu. Metak koji mu je prošao kroz lobanju pronađen je u ormanu.

Incident se dogodio oko 23 sata.

- Pukom srećom, metak je promašio srce i vitalne krvne sudove. Navodno, devojka je bila odlučna da sebi oduzme život, pa je zato i pucala u srce. Ona je prebačena u bolnicu, u stabilnom je stanju, ali su lekari rekli da su bukvalno milimetri odlučivali da li će preživeti ili ne. Mnogo je iskrvarila, ali je spasena u poslednjem trenutku - kaže izvor.

Mladić D.I. koji se nalazio sa devojkom u kolima, nije policijski službenik.

- Jedna čaura je nađena u kolima, kao i patika, a inspektori su već razgovarali sa mladićem - dodaje izvor.

Blažo Marković

SUK treba da proveri da li je bilo mobinga

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, smatra da su razlog suicida i pokušaja suicida među pripadnicima MUP, lični problemi.

- Finansijski problemi verovatno nisu razlog, već nešto što njih tišti iznutra. Naravno, kod nekih je motiv mobing, te to treba ostaviti Sektoru unutrašnje kontrole da proceni. Mora se utvrditi da li se ove kolege sada žalile starešinama ili sindikatima. Podsećam da smo imali slučaj koleginice iz Niša koja se ubila jer je bila žrtva mobinga - priča Marković i nastavlja:

- Uslovi u policiji su trenutno bolji nego ranije, zahvaljujući ministru i predsedniku, imamo opremu, ne bih rekao da uslovi rada mogu biti razlog. Zalažem se da kolege rade u najboljem ambijentu, da imaju dobre plate, da budu stambeno obezbeđeni. Mi ranije nismo imali tako dobre uslove.

U niškoj policiji kažu da ona te večeri nije bila na dužnosti.

- Dobili smo prijavu da je povređena policajka van dužnosti i da je povreda nastala u privatnom automobilu. Obavešteno je Više javno tužilaštvo i u toku je utvrđivanje svih okolnosti događaja - kažu u policiji.

J.I., kako kažu u KC Niš nalazi se na aparatima na Klinici za intenzivnu negu.

Republika

Foto: youtube.com/Belle amie

KC Niš

- Ona je posle operacije gde joj je odstranjen deo plućnog krila gde je prošao metak, od jutros na kiseoničkoj potpori i u stabilnom je stanju.

Sagovornici Kurira upućeni u dešavanja kažu da je J.I. nedavno počela da radi.

- Ne poznajemo je dobro, ali malo vremena je bila zaposlena da bi već doživela nekakav mobing. Verovatno je pucala u sebe zbog ličnih problema, ali je i tužno što je pokušala da oduzme sebi život tako mlada, kad su pred njom život i karijera - kažu stariji policajci.

U samoj Ulici Srđana Aleksića, komšije kažu da nisu čule pucanj jasno i da su videli samo kada se pojavio veliki broj patrola i forenzičari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (2)

Loading
nik

14.03.2022 16:50

u policiju se prima svaka lujka ..niko ne procera psihu tih prinljenih tako da je ovo sasvim ok samo jos vise srozava se policija kojoj niko u Srbiji inace ne veruje

Ivan

14.03.2022 18:55

Zato što nikad bolje nismo živeli ...