DARKO ŠARIĆ stigao u SUD! Raspoloženje na nivou!

Autor:

Hronika

10.03.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavlja se saslušanje svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića.

DARKO ŠARIĆ stigao u SUD! Raspoloženje na nivou!

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Pred petočlanim većem Apelacionog suda u Beogradu nastavlja se saslušanje svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića i ostalih optuženih za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Šarić se ispred suda pojavio nasmejan i vidno raspoležen.

Šarić je juče lično ispitivao Nebojšu Joksovića, jednog od svedoka saradnika.

Podsetimo, u petak je sudsko veće je pored usvajanja predloga branilaca optuženih da se ponovo ispitaju dva svedoka saradnika, usvojilo i njihov predlog da se iz spisa predmeta kao - nezakonito pribavljeni dokazi - izdvoje transkripti prisluškivanih razgovora koje je vodio trećeoptuženi Željko Vujanović, Šarićev brat od tetke.

Ovi razgovori smatraju se jednim od ključnih dokaza u postupku, a koji više neće moći da se koriste prilikom donošenja pravosnažne presude.

Nakon ove odluke reagovao je postupajući zamenik Tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić i zatražio izuzeće tog kompletnog veća, koje vodi ovaj drugostepeni postupak povodom žalbi na prvostepenu presudu.

Veće je, međutim, njegov zahtev odbacilo kao neblagovremen.

Šariću je 24. secembra ukinut pritvor i određen kućni pritvor tako da sam bez pratnje sudske straže dolazi u Specijalni sud gde se održava ovaj drugostepeni pretres.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Republika

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Darko Šarić sa bratom

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem.

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od 9 i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona evra zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak, ali sednica za razmatranje žalbi još nije zakazana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading