EVO KOLIKO JE MATEJ MOGAO DA PREŽIVI U SAVI: Ako je nestali Splićanin ušao u vodu, prognoza je LOŠA

Autor:

Hronika

18.02.2022

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama koje prate potragu za Matejem Perišem, pre nekoliko dana se pojavila skala preživljavanja u odnosu na temperaturu vode po Vojnoj akademiji.

EVO KOLIKO JE MATEJ MOGAO DA PREŽIVI U SAVI: Ako je nestali Splićanin ušao u vodu, prognoza je LOŠA

Foto: ST/P. DIVAC/screenshot

Na skali je objašnjeno i da prosečan plivač ispliva 50 metara za dva do tri minuta, a sportista za 27.61 sekundu, te da je udaljenost od Savanove do Beton hale 900 metara.

- Kada je temepratura vode 0 stepeni plivač može preživeti osam minuta, na 2,5 stepeni 25 minuta, na pet stepeni čak 55 minuta. Povećanje temperature na 10 stepeni omogućava plivaču da izdrži sat i 40 minuta, kada je voda 15 stepeni može se preživeti šest sati i 20 minuta. U vodi toploj 20 stepeni izdržaće se 16 sati i 20 minuta, a na vodi temeperature 25 stepeni tri dana i više - piše na skali.

Obzirom da je temperatura Save u kobnoj noći nestanka bila oko pet stepeni Celzijusa, postoji mogućnost da je Matej, ako je uopšte ušao u vodu, bio živ gotovo sat vremena.

- Skala koja je objavljena je dobra, ali obzirom na okolnosti, Matej, ako je bio u vodi, živeo je možda deset minuta - priča izvor Kurira koji je dobro upoznat sa slučajem nestanka Splićanina.

- Takođe, zbog brzine reke koja ga je nosila on je verovatno u tom vremenskom periodu prošao 900 metara, a kasnije ga je struja odnela.

Da podsetimo, Matej Periš nestao je 30. decembra, a policija neprekidno traga za njim.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading