SRPSKI NOVINAR DILER KOKAINA! Krio se iza imena nemačkog kancelara, a kriptovani telefon ga koštao slobode

Autor: Republika

Hronika

17.02.2022

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbinu je tri kilograma kokaina vrhunskog kvaliteta stizalo iz Srbije u periodu od februara do aprila meseca prošle godine.

SRPSKI NOVINAR DILER KOKAINA! Krio se iza imena nemačkog kancelara, a kriptovani telefon ga koštao slobode

Foto: Tanjug/AP

Srbina (32) sa adresom u Salcburgu koji je austrijskim vlastima rekao da je frilens novinar okružni sud u ovom gradu osudio je na četiri godine zatvora zbog posedovanja ukupno tri kilograma kokaina vrhunskog kvaliteta.

Istom prvostepenom presudom, koju je, prema pisanju Salcburger nahrihtena, u utorak izreklo veće sudije Betine Maksons Кurkovski, ovaj već osuđivani Srbin ostao je i bez 115.000 evra koje je uložio u posao s kokainom, kao i bez 34.000 evra koji su nađeni i oduzeti tokom pretresa njegovog stana u junu 2021. godine.

Srbinu se na teret stavlja da je kokain naručio od dve neidentifikovane osobe iz Srbije. Droga mu je stigla u tri ture, u periodu od februara do aprila prošle godine.

Prokrijumčario ju mu je u kamionu kurir koji je takođe neidentifikovan. Srbin je pošiljke preuzimao u uslužnoj zoni na auto-putu Goling.

Republika

Foto: MUP Srbije

Kokain

PRIZNAO PRITISNUT DOКAZIMA

Na početku suđenja, u januaru, Srbin je negirao optužbe o trgovini narkoticima na veliko, ali u nastavku procesa je pokajnički priznao delo.

Dosadašnja istraga pokazala je da je Srbin za “vođenje posla” koristio takozvani anom telefon i da je u komunikaciji koristio nadimak Bizmark, po čuvenom nemačkom političaru iz druge polovine 19. veka, poznatom i kao „čelični kancelar”.

Međutim, kako se ispostavilo, upravo namera da se korišćenjem kriptovanog telefona zaštiti Srbina je koštala slobode – u trag mu je
ušla američka federalna policija, koja je o Bizmarkovom “poslu” obavestila austrijsku policiju.

КRIPTOVANI TELEFON GA КOŠTAO SLOBODE

Federalni istražni biro (FBI) tvorac je pomenutih uređaja, koji su i nastali kako bi lovili kriminalce. “Anom” kriptovani telefoni smatrani su sigurnim od prisluškivanja i “provaljivanja”. Na takav glas su dospeli uz pomoć Australijanca turskog porekla Hakana Ajika (43), koji je u podmetačini učestvovao nevoljno – i sam ih je koristio.

Videći da Ajik, koji je uspešno izbegao hapšenje prilikom krijumčarenja 230 miliona dolara vredne pošiljke heroina u Hongkongu, i sam koristi “anom”, za njim su posegli mnogo manji igrači na svetskom narko-tržištu.

Jedan od njih navodno je bio i Dario Đorđević, zvani Dekster i Đoks, koji važi za jednog od saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, navodnih vođa jednog od najozloglašenijih kriminalnih klanova koji je operisao u regionu i imao jake veze s “kavačkim klanom”.

PAO КADA I VELJIN DEКSTER

Đorđević je, podsetimo, uhapšen u Beču takođe u junu 2021. Кako je tada saopštila austrijska policija, uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji koju je predvodio FBI. Prema rečima generalnog direktora za javnu bezbednost Austrije Franca Rufa, Đorđević se skrivao u Turskoj i Grčkoj, a u Beč je stigao nekoliko dana pre hapšenja. Osumnjičen je da je vođa kriminalne organizacije, kao i za posedovanje 10 kilograma heroina zaplenjenog prilikom hapšenja.

(Republika/Objektiv)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading