TAJNA ROKOVNIKA BOŽE DERIKOŽE: Šta krije sveska Belivukovog inspektora Božidara Stolića

Autor:

Hronika

03.02.2022

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP Srbije, ali i mnogi policajci koji su sarađivali s mafijaškim klanom Belivuk-Miljković u panici su pošto je u ruke tužioca dospeo tajni rokovnik inspektora Božidara Stolića.

TAJNA ROKOVNIKA BOŽE DERIKOŽE: Šta krije sveska Belivukovog inspektora Božidara Stolića

Foto: Ilustracija: Repulika.rs, ST/V. LUKIĆ, Privatna arhiva

Nekadašnji službenik SBPOK koji je optužen da je za novac prodavao informacije iz istrage predao je svesku u kojoj, osim 500 imena kriminalaca, ima mnogo toga zanimljivog što bi istragu moglo da odvede i do krupnijih zverki nego što je Stolić, saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih operativcima koji su radili na ovom slučaju.

Zloupotrebio službenu šifru

Kako je na suđenju koje je u Specijalnom sudu počelo u sredu rekao tužilac Saša Ivanić, rokovnik je čvrst dokaz da je iskaz Filipa Golubovića verodostojan. Ovaj Beranac je, naime, bio veza između Stolića i zasad nepoznatih osoba kojima je prosleđivao poverljive policijske informacije i sve ispričao istražiteljima. Njegov iskaz je i osnova za optužnicu.

- U izveštaju koji predlažemo kao dokaz navode se datumi i vreme tačno u sekund kada je Stolić proveravao podatke iz jedinstvenog informatičkog sistema MUP po narudžbi osoba koje su od toga imale interes. Stolić je, kao kriminalistički inspektor, imao šifru za pristup, ali provere nisu bile vezane za policijske poslove - rekao je Ivanić u obrazloženju.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

Mnogo zna - Božidar Stolić

VODIO EVIDENCIJU

- Uplašen da bi mogao da bude povezan s nekim nestancima i monstruoznim zločinima Velje Nevolje i ekipe, prljavi inspektor je odlučio da sarađuje s policijom i tužiocima. Naime, s obzirom na to da ga je majka Gorana Mihajlovića optuživala da je sabotirao istragu o nestanku njenog sina, a za koga se sumnja da je završio u kući strave u Ritopeku, on je ocenio da je bolje da ispriča, tačnije pokaže, sve što zna - kaže naš izvor.

Boža Derikoža, kako su ga nazvali kriminalci od kojih je uzimao pare za usluge, pedantno je vodio evidenciju.

- U rokovniku je precizno beležio imena i iznose koje je dobijao, ali i sve ostalo što je odrađivao za "kavčane". Sve što je policija radila o "škaljarcima", takozvana operativna obrada, završavalo je kod Belivuka. Da je radio s odobrenjem i u dogovoru s Hrkalovićevom, govori to što je evidentirao sve razgovore i sastanke s njom, kao i uputstva šta dalje da radi - otkriva sagovornik našeg lista.

Za dalje rasvetljavanje kriminalno-policijske hobotnice će biti dragocen i spisak Stolićevih kolega koje je u svesci naveo kao saradnike mafije. Među njima su i neki visokopozicionirani funkcioneri MUP, protiv kojih se već vodi istraga, tako da nije isključeno da se i oni uskoro pridruže Derikoži iza rešetaka.

Prenosio tajne informacije iz kuće strave u Ritopeku

Optužnica tereti Stolića da je preko Veljinog vojnika Filipa Golubovića od februara 2020. do jula 2021. prosleđivao poverljive informacije iz istrage protiv "kavčana" i da je za to uzimao po 500 evra, a kasnije čak 5.000.

- - -

Golubovića je upoznao dok je ovaj bio u zatvoru i kada ga je saslušavao zbog nestanka Gorana Mihajlovića, koji je dodat na spisak žrtava Belivukovog klana. Saradnju su započeli u februaru 2020, kada su razmenili brojeve mobilnih telefona.

- - -

Za odavanje informacija Golubović je Stoliću plaćao po 500 evra, osim u jednom slučaju, kad mu ih nije dao jer ih je potrošio za sopstvene potrebe. Nakon što su Belivuk i njegova ekipa uhapšeni u februaru prošle godine informacije su desetostruko poskupele.

- - -

Golubović je tražio da mu Stolić pošalje kopije izjava koje su Belivuk i drugi uhapšeni dali u policiji i informacije o tome šta je pronađeno od dokaza protiv njih. Dobio je od okrivljenog Stolića fotografiju Marka Miljkovića iz kancelarije SBPOK. Zatim je dobio fotografiju kuće u Ritopeku i fotografiju vlasnika kuće Vlade Draganića i fotografiju službene beleške Veljka Belivuka sačinjene u SBPOK.

- - -

Prosleđivao je i informacije do kojih je došao pošto je, kao inspektor SBPOK, prisustvovao pretresu kuće u Ritopeku. Goluboviću je tada javio da je pronađena krv svuda po kući. Kasnije mu je otkrio i da su u kući pronađeni DNK tragovi ubijenih Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića.

KARIKA U LANCU

Bivši načelnik beogradske policije i član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović veruje da je Stolićev rokovnik riznica tajnih beleški vezanih za njegovo poslovanje s kriminalnim klanom.

- Tvrdnja advokata da se radi o privatnom rokovniku je smešna. Šta bi jedan policajac, inspektor ili bilo koji drugi policijski službenik mogao da piše u privatnom rokovniku o kriminalcima?! Ništa drugo nego koliko su mu dali, koliko bi još trebalo i koliko mu duguju. Treba prečešljati sve navode odatle i videti koga od kolega spominje Stolić jer uvek je policajac u sprezi s kolegama uključen u prljave poslove. Verovatno u toj svesci stoje i podaci koliko su njegovi šefovi uzimali novca za odavanje informacija, uklanjanje dokaza i provera za kriminalce o drugim kriminalcima - kaže Nicović.

Republika

Foto: Tanjug

Marko Nicović

On veruje da je Stolić bio samo jedna karika u lancu Veljinih policijskih doušnika.

- Upitno je da li je Stolić bio distributer novca i koliko je procentualno imao koristi od prljavih poslova. Krem su skupljali neki bitniji policajci. Nekom na vrhu je išao kajmak - tvrdi bivši načelnik policije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading