KO JE RADOJE ZVICER KOJI SPREMA ATENTAT NA PREDSEDNIKA VUČIĆA? Opasni kriminalac i vođa "kavačkog klana" nestao bez traga

Autor:

Hronika

21.01.2022

22:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Aleksandar Vulin saopštio je da je otkriveno da je organizovana kriminalna grupa, iza koje stoji Radoje Zvicer, planirala da izvrši atentat na Aleksandra Vučića.

KO JE RADOJE ZVICER KOJI SPREMA ATENTAT NA PREDSEDNIKA VUČIĆA? Opasni kriminalac i vođa "kavačkog klana" nestao bez traga

Foto: Tanjug/Printscreen

Radoje Zvicer se smatra jednim od osnivača i vođa "kavačkog klana" i jednim od najvećih švercera kokaina na svetu, možda i najveći distributer narkotika kolumbijskih kartela.

On iz inostranstva rukovodi članovima ove kriminalne organizacije i sumnja se da je umešan u naručivanje ubistava na našim prostorima. Takođe, smatra se da stoji iza likvidacije šefova "škaljarskog klana" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini. Reč je o osveti "kavčana" za prodaju informacije o tom tovaru vrednom oko milijardu evra agenciji DEA i FBI. 

Zvicer je prema navodima medija pre nekoliko godina izbegao hapšenje prilikom policijske akcije na teritoriji Kosova i Metohije, pošto je dan pre toga pobegao iz Prištine na osnovu dojave koju je dobio iz nepoznatog izvora.

Zvicer putovao pod lažnim imenom Josip Babić

Zvicer je jedno vreme boravio u Prištini odakle je koristeći lažna dokumenta putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Iako se policija nadala da će i on biti uhvaćen u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je uspeo da napusti mesto koje je povremeno koristio.

Prema saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, Radoje Zvicer krio se u zemljama regiona i EU pod lažnim imenom Josip Babić, rođen 6.2.1979. iz Orašja, BiH. Babić je državljanin BiH koji je rođen u nemačkom gradu Nirnbergu, a on nikada nije vadio dokumenta BiH. Pošto je Babić odgovarao njegovom opisu i starosti, Kotoranin je to iskoristio i preko svojih "kanala" u BiH izvadio pasoš.

U Češkoj je 2018. uhapšen njegov blizak saradnik Slobodan Kašćelan, za kojim je u septembru 2016. godine raspisana poternica. On je potraživan zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je bio pod finansijskom istragom i njemu je blokirano 19 nekretnina. Istražitelji su privremeno zabranili korišćenje tih nepokretnosti.

Republika

Foto: Ilustracija: Republikak.rs, Starsport, E-stock

 

Boravio je i u Ukrajini, gde su pokušali da ga ubiju 2020.godine. Supruga Radoja Zvicera, Tamara, u poslednjem momentu je spasla je život svom mužu kada je u vatrenom obračunu, koji se dogodio u Ukrajini prošle godine, odvratila napadače od namere da likvidiraju navodnog vođu "kavačkog klana".

Srbija raspisala poternicu

Država Srbija je krajem aprila prošle godine raspisala poternicu za Zvicerom, vođom kavačkog klana, kao šefom Veljka Belivuka, zbog sumnje da je povezan sa više likvidacija u našoj zemlji. Veruje se da je Zvicer učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva u Srbiji i regionu i regrutovanju novih članova klana u Srbiji, i to preko Belivuka. Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović, zvani DŽoni, koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana. Kako je glavni "posao" "kavčana" distribucija kokaina, veruje se da su njih dvojica upravo u tom poslu sarađivali sa Zvicerom.

Pojedine informacije pokazale su da srpski istražni organi imaju veliki broj materijalnih dokaza koji upućuju na sumnju da su “kavčani” odgovorni za nekoliko ubistava u Srbiji, ali i u regionu. Upravo zbog toga, Srbija je, između ostalog, raspisala poternicu za Zvicerom.

Pobegao pre hapšenja Belivuka i Miljkovića

Radoje Zvicer pobegao je u februaru neposredno nakon hapšenja Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostatka ekipe. Vođa "kavačkog" klana već u martu nije zatečen u svojoj kući u kotorskom naselju Kavači. Crnogorska policija upala mu je u kuću 28. marta.

NJegovo bekstvo se poklopilo i sa otkrićem holandske policije koja je razotkrivajući distribuciju kokaina na prostoru skandinavskih zemalja i prateći rute došla upravo do "kavčana" i plana likvidacije. Tom prilikom je raskrinkan plan koji je napravljen za ubistvo Podgoričanina Milića Minje Šakovića, za koga se sumnja da je učestvovao u likvidaciji vođe navijača "Partizana" Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, koji je, dok je bio živ, bio prijatelj i šef Velje Nevolje.
 

Zvicer lociran u Brazilu?

Zvicer je poslednji put, navodno, lociran u Brazilu. Preko Bosne i Hercegovine napustio Balkan, a potom mu je, kako se sumnja do Južne Amerike, jedna stanica bila Španija. Pojedini mediji su objavili da je Zvicer bio lociran u Parizu.

Očigledno je da je Zvicer imao jake pomagače, kao i dobro pripremljenu logistiku i sigurne lokacije, obzirom da je "ispario" dok je bio na merama, prenose Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading