PRIPADNIK RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI POSTAO ŽENA: Volela bi nastavi da radi, ali to je nemoguće, a evo i zašto

Autor:

Hronika

19.01.2022

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Transrodna žena koja je radila za najvišu rusku službu domaće bezbednosti više od decenije, pre nego što je izašla iz nje i započela karijeru kao šminker, progovorila je u pokušaju da se izbori sa društvenom stigmom.

PRIPADNIK RUSKE SLUŽBE BEZBEDNOSTI POSTAO ŽENA: Volela bi nastavi da radi, ali to je nemoguće, a evo i zašto

Foto: instagram/screenshot

Na profilu koji je u ponedeljak objavio lokalni novinski sajt Znak, 30-godišnja Katerina Majers je podelila svoje iskustvo o tokome kako je postala žena i terapiji zamene hormona, koju je preduzela dok je radila kao granični čuvar u okviru Federalne službe bezbednosti (FSB), prenosi RT.

Ona je u decembru objavila svoj novi identitet na Instagramu i rekla novinarima da je odlučila da to učini kako bi se borila protiv predrasuda sa kojima su se ona i drugi suočili.

-Želim da se borim protiv ovog sistema diskriminacije - objasnila je ona.

- U specijalnim jedinicama ima mnogo ljudi poput mene. Tu su i gejevi i lezbijke. Da li ih ovo zaista čini lošim radnicima? (Predsednik Rusije Vladimir) Putin je rekao da nema diskriminacije i volela bih da njegove reči postanu istinite.

Majersova je rekla da bi volela da nastavi da radi u FSB-u, ali da je to nemoguće.

 

 

Prema njenim rečima, bivše kolege su joj rekle da su njihovi šefovi u četiri oka govorili loše o njoj, kao i da je nakon početka tranzicije dobijala opomene od pretpostavljenih.

Krajem 2021. godine, otprilike godinu dana nakon promene pola, Majers je napustila FSB. Kasnije se preselila u Moskvu, gde sada radi kao šminkerka.

-U muškoj grupi teško je ne biti kao svi ostali, rekla je ona o svom izlasku iz bezbednosne agencije.

-Takva osoba odmah postaje predmet sprdnje. Tako da se to desilo sa mnom, dodaje.

Putin je komentarisao prava transrodnih osoba na konferenciji za novinare u decembru.

Predsednik Putin je objasnio svoje stavove o pravima transrodnih osoba, rekavši da veruje da bi rusko društvo trebalo da se odupre progresivnim idejama za koje tvrdi da se uvoze sa Zapada.

- Verujem da je tradicionalni pristup ispravan, rekao je on.

- Muško je muško, žensko je žensko, majka je majka, a otac je otac. Iskreno se nadam da naše društvo ima moralni oklop da nas zaštiti od ovoga, dodao je.

Ruska vlada je 2020. godine odbacila amandmane na porodični zakonik zemlje koji bi zabranili ljudima da zakonski menjaju pol u izvodu iz matične knjige rođenih.

Aktivisti su tu odluku pozdravili kao pobedu za prava transrodnih osoba, jer bi predložene izmene onemogućile dobijanje novog pasoša ili lične karte drugog pola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading