INFORMACIJE KOŠTALE 500 EVRA?! Isplivali detalji optužnice protiv Stolića, evo šta je Belivukov klan ZAHTEVAO od njega

Autor:

Hronika

18.01.2022

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidar Stolić odavao je članovima grupe Veljka Belivuka tajne informacije iz istrage koja se vodila protiv njih - obaveštavao ih je o dokazima koje je policija pronalazila u kući u Ritopeku i šta su Velja Nevolja i njegov najbliži saradnik Marko Miljković ispričali u policiji nakon hapšenja.

INFORMACIJE KOŠTALE 500 EVRA?! Isplivali detalji optužnice protiv Stolića, evo šta je Belivukov klan ZAHTEVAO od njega

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Rade Prelić, MUP Srbije

To otkriva optužnica protiv Stolića koja bi trebalo da bude objavljena.

Stolić je prema navodima iz optužnice zauzvrat dobijao novac. Pojedine informacije su navodno koštale 500 evra, a sem za Belivuka dostavljao je informacije i o jednom saradniku Darka Šarića, piše Krik.

- Veljko Belivuk i Marko Miljković se dobro drže. Ništa ne pričaju - javljao je policijski inspektor Stolić saradniku te dvojice kriminalaca nakon što su uhapšeni početkom prošle godine.

Stolić je prema tvrdnjama tužilaštva kriminalcima odavao policijske informacije od kraja januara 2020. do jula 2021. Tako su informacije iz policije stizale kriminalcima čak i četiri meseca nakon što su šefovi te kriminalne grupe uhapšeni u februaru prošle godine.

Posrednik između inspektora Stolića i drugih članova kriminalne grupe bio je Filip Golubović koji je sve priznao tužilaštvu. Golubović, međutim, nije otkrio, niti je tužilaštvo to utvrdilo u istrazi, kome je prosleđivao dobijene informacije.

Belivukova grupa, inače, bila je deo kavačkog klana, čiji šef Radoje Zvicer je optužen u Crnoj Gori zbog ubistava i nalazi se u bekstvu.

Golubović je tužiocu Saši Ivaniću ispričao da je Stolića upoznao dok se nalazio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog posedovanja droge u aprilu 2019. godine. Stolić ga je, kako tvrdi, tada saslušavao povodom nestanka Gorana Mihajlovića za koga se veruje da je žrtva kriminalnog rata između kavačkog i škaljarskog klana, a čiji nestanak do danas nije rasvetljen.

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, youtube.com/printscreen, Tanjug/Rade Prelić, Pixabay

 

- Nakon što je Golubović izašao iz zatvora sastao se sa Stolićem u februaru 2020. u kafiću u Novom Beogradu i tom prilikom su razmenili brojeve mobilnih telefona i tako su započeli saradnju - piše u optužnici.

Golubović je prema tvrdnjama tužilaštva od inspektora tražio da mu daje poverljive policijske informacije odnosno da proverava da li postoji istraga ili poternica policije protiv određenih ljudi i za to mu plaćao 500 evra.

Sem za kavčane Golubović je tražio da mu dostavi podatke i o poznatom pripadniku druge kriminalne grupe - klana Darka Šarića.

- Tako je tražio od okrivljenog Stolića provere za lice Boris Laban u pogledu podataka da li za tim licem postoji Interpolova poternica Argentine. Okrivljeni Stolić je to proverio i rekao mu sutradan da ta poternica i dalje postoji - prepričava tužilac Golubovićeve reči, prenosi Kurir.

Boris Laban je inače saradnik narko-bosa Šarića koji je osuđen za učešće u švercu kokaina iz Argentine u zapadnu Evropu.

Za odavanje informacija Golubović je Stoliću plaćao po 500 evra osim u jednom slučaju kad mu ih, kako se navodi u optužnici, nije dao jer ih je potrošio za sopstvene potrebe.

Nakon što su Belivuk i njegova ekipa uhapšeni u februaru prošle godine informacije su poskupele - Stoliću je bila obećana nagrada od 5.000 evra.

Javljao detalje sa pretresa kuće u Ritopeku

Golubović je tražio da mu Stolić pošalje kopije izjava koje su Belivuk i drugi uhapšeni dali u policiji i informacije o tome šta je pronađeno od dokaza protiv njih.

- Dobio je od okrivljenog Stolića fotografiju Marka Miljkovića iz kancelarije SBPOK-a. Zatim je dobio fotografiju kuće u Ritopeku i fotografiju vlasnika kuće Vlade Draganića i fotografiju službene beleške Veljka Belivuka sačinjene u SBPOK-u - piše u optužnici.

Stolić je, kako tvrdi tužilaštvo, prosleđivao i informacije do kojih je došao pošto je kao inspektor SBPOK-a prisustvovao pretresu kuće u Ritopeku kada su forenzičari analizirali tragove koje su pronašli u različitim prostorijama.

- Goluboviću je tada javio da je pronađena krv svuda po kući. Kasnije mu je otkrio i da su u kući pronađeni DNK tragovi ubijenih Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića - navodi tužilac.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Tužilaštvo, međutim, tokom istrage nije otkrilo kome je Golubović prenosio ove informacije.

- Sve navedene informacije (Golubović) je prosleđivao nepoznatom licu koji mu je rekao da će mu biti uručena nagrada od 5.000 evra ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije - piše u optužnici.

Tužilac Saša Ivanić tražio je od suda da Stolića osudi na najmanje tri godine zatvora, a Golubovića na jednu. Ivanić je takođe predložio i da sud spoji ovaj postupak sa procesom u kom su Belivuk i Miljković i 28 njihovih saradnika optuženi za ubistva, otmice, silovanje, nelegalno posedovanje oružja i prodaju droge.

U ovom slučaju još nije zakazan početak suđenja zbog zdravstvenih problema sudije Zorane Trajković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
marko

18.01.2022 19:42

Zvicer je i dalje na slobodi a on je narucilac zlocina, tako da bi se potpuno obracunali sa kriminalom mora i on da se nadje iza resetaka