BIVŠI NAČELNIK POLICIJE PONUDIO REŠENJE ZA PRONALAZAK MATEJA: Da li je ovo ključ za rasplet misterije nestalog Splićanina

Autor:

Hronika

18.01.2022

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pukovnik policije u penziji Mile Novaković (69) navodi da je slučaj nestanka Mateja Periša (27) iz Splita jedan od najtežih i nazamršenijih slučajeva koje je video tokom karijere.

BIVŠI NAČELNIK POLICIJE PONUDIO REŠENJE ZA PRONALAZAK MATEJA: Da li je ovo ključ za rasplet misterije nestalog Splićanina

Foto: ST/P. DIVAC/screenshot

Novaković je inače tokom svoje 30 godina duge karijere bio načelnik kriminalističke policije. Vodio je policijsku operativnu grupu "Poskok" koja je 2000. godine uhapsila pripadnike zemunskog klana. Bio je i jedan od vodećih operativaca u policijskoj akciji "Sablja" 2003. godine koja je usledila nakon atentata na premijera Zorana Đinđića. Prošao je sve i svašta, ali mu u slučaju nestanka Mateja Periša mnogo toga nije jasno.

- Slučaj ne pratim aktivno jer nemam podatke jesam dobijao dok sam bio načelnik. Ne znam što bih vam rekao osim da moramo da čekamo. Mislim da moji kolege policajci nemaju nikakvu drugu opciju nego da mladića traže u reci i da čekaju da se temperatura vode podigne i da pokušaju pronaći telo - rekao je Novaković za hrvatske medije.

Dodaje da je reka brza i hladna i da nije nemoguće da se telo pronađe čak kod Đerdapa.

- Neću da sahranjujem mladića, ali ne mogu ništa drugo da zaključim nakon toliko dana intenzivne potrage. Ne treba ocu Mateja Periša nikakva detektivska agencija niti neki privatni istražitelji da ubrzaju ili doznaju istinu jer se na slučaju nestanka njegovog sina radi svim snagama i sredstvima i cilj je države Srbije da se potraga uspešno okonča. Neću grešiti dušu, ja ne znam što su sve moje kolege utvrdile, niti želim naknadno da solim pamet, ali ključ rešenja misterije su Periševi kontakti u Beogradu i njegovi prijatelji sa kojima je došao i ovde boravio - smatra Novaković koji sad ima detektivsku agenciju.

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

 

Navodi da mnoga pitanja još nemaju odgovor.

- Najlakše je reći da je Matej bio drogiran, ali zar onda ne bi bili drogirani i oni koji su sa njim bili to veče za stolom? A opet, njegovo trčanje nije ciljano, nego besciljno i moguće je da je bio drogiran, čak i vrlo izvesno. Da neko na ovu beogradsku hladnoću izađe u kratkoj majici, trči napred pa se vraća, to meni nije uobičajeno ponašanje. Mi do danas ne znamo čime je to uslovljeno. Je li išao da se nađe sa nekim jer je imao dogovor? Je li išao da kupi nešto pa je nameravao da se vrati u noćni klub? To još nije rasvetljeno. Možda se spuštao stepenicama prema Savi kako bi nekoga pričekao da dođe gliserom ili nekim drugim plovilom po njega ili da on nekoga dočeka ili nešto preuzme. Ne znam. Stvarno. Voleo bih da to znaju moje kolege i siguran sam da to utvrđuju. A zašto to ide toliko sporo teško mi je reći - rekao je Novaković.

Nekadašnji pukovnik MUP smatra da je nestanak kasno prijavljen.

- Neću ulaziti u to kad su njegovi prijatelji prijavili nestanak, ali mi je jako čudno da su reagovali tek kad su odlazili iz "Gotika" u iznajmljeni stan. To je nekoliko sati u kojima se nisu upitali: "Pa dobro, gde je moj prijatelj?" Ako je išao s nekom devojkom... Znam ja i za ženske i te šeme, ali se to, koliko ja znam, uvek kaže prijateljima. Možda ne s kim se ide, ali gde se ide, na koju adresu, to sigurno - zaključuje Novaković.

Mladi Matej Periš iz Splita, podsetimo, nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra. Iz potpuno nepoznatih razloga Periš je oko 1.20 posle ponoći istrčao iz kluba "Gotik" u kojem je bio sa društvom i od tada mu se izgubio svaki trag.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ila

18.01.2022 18:19

G:dine Novakoviću,uz dužno poštovanje raa našeg MUP:a, mišljenja sam da na snimku u vodi nije čovekkoji jpliv, već je to DABAR, životinja koja se pojavila i u Savi,Dunavu,Ritopeku, Tamnavi idr.idr. Pretraga 15.1.2020 g. da je videla u Dunavu, na 400 m od obale.Bili su znenadjeni i u čudu.Dabar je pivao pravolinijski i to vrlo brzo.Nakon toga, iz je neko pozvao oni su odgovorili"nismo ništa, ali smo DABRA našli. Samo mu se glava videla...Prelistavajući internet i sagledajući ostale snimke gde plivaju, gde su im staništa, itd, lično sam se uverila da je BADAR bio u Savi. čak i Matejev otac tada izjavio,"da ne vidi tu plivača, da to nije Matej".On je kompetentan za tu procenu jer čoek je Mmedjunarodni sudija za vaterpolo i dobro tu oblast poznaje. Nadamo se da je jovaj diivan, madić živ i zdrav i da će se pojaviti u uleteti u zaštitniki zagraljaj svog oca.