Video koji "otkriva" nove detalje o nestanku Mateja Periša nije autentičan

Autor:

Hronika

17.01.2022

10:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Informacije o nestalom Splićaninu Mateju Perišu pojavljuju se na dnevnom nivou, ali pojedine nisu istinite.

Video koji "otkriva" nove detalje o nestanku Mateja Periša nije autentičan

Foto: printscreen/youtube/Nestali Matej Periš

Naime, na Jutjub kanalu "Nestali Matej Periš" je 17.1.2022. godine objavljen kratki videozapis pod naslovom: "9. sekunda videa "ajde sad ustani"- poslednji snimak Mateja na nadzornim kamerama! #matejperiš".

Mnogobrojni portali u regionu, među kojima je i Republika.rs, objavili su ovaj snimak, ali se ispostavilo da nije autentičan.

Snimak nadzorne kamere prikazuje deo bašte restorana i osobu koja silazi niz obližnje stepenice prema vodenoj površini koja se nalazi ispod njih. Na snimku se oko devete sekunde može čuti zvuk sličan ljudskom glasu. Ipak, reči je teško u potpunosti razumeti.

Međutim, portal Raskrinkavanje.ba utvrdio je da snimak nije autentičan, jer kamere postavljene na restoranu ne snimaju zvuk.

S obzirom na to da je snimak objavljen na spomenutom Jutjub kanalu drhtav, odnosno da se kamera trese, te da je na ekranu moguće videti odsjaj, može se zaključiti da je nastao snimanjem već postojećeg snimka nadzorne kamere, verovatno mobilnim telefonom, te da se zbog toga na njemu čuju zvukovi. 

Na ovo nam je pažnju skrenuo portal Raskrinkavanje.ba koji je naš prvobitni tekst ocenio kao manipulisanje činjenicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sale

17.01.2022 12:07

tupsoni, ni ovo nije originalni video audio... Neko je snimao mobilnim video na monitoru... Kamere za nadzor ne snimaju audio

Odgovori 13 1
Nena

18.01.2022 13:48

Sirenje nebuloza podleže krivicnoj odgovornosti.