LJUBIČASTI SNIMAK ENIGMA! Kad i gde je napravljen, ko je autor i da li je na njemu uopšte Matej Periš?

Autor: Republika

Hronika

05.01.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od svih snimaka sa nadzornih kamera na kojima se navodno nalazi Matej Periš, mladi Splićanin za kojim se traga još od petka, sigurno je najjeziviji onaj prepoznatljiv po karakterističnom ljubičastom odsjaju svetla na površini Save.

LJUBIČASTI SNIMAK ENIGMA! Kad i gde je napravljen, ko je autor i da li je na njemu uopšte Matej Periš?

Foto: Alo.rs, Facebook

Na tom snimku se vidi neidentifikovana osoba kako pliva Savom, za koju neki veruju da se radi o nestalom Mateju Perišu.

Jasno je zašto se od ovog snimka ledi krv u žilama i kakve bi bile posledice. Ako je na njemu zaista Periš, u šta, pak, mnogi izražavaju sumnju ili čak otvoreno negiraju, poput Matejevog oca Nenada, šanse za pronalazak mladog Splićanina živog i zdravog bile bi svedene na apsolutni minimum.

- U ovo doba godine kad upadnete u reku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovek je verovatno bio topao pre - izjavio je za "Slobodnu Dalmaciju" Stipe Božić, poznati alpinista koji je učestvovao u brojnim akcijama potrage i spasavanja nestalih.

Ali da li je na snimku uopšte nestali Matej? I kada je snimak nastao i gde? Da li ga je zabeležila nadzorna kamera ili je, kako neki špekulišu, snimljen ljudskom rukom? I ko ga je onda snimio? "Blic" odgovara na brojna pitanja koja su se pojavila posle njegovog objavljivanja u ponedeljak predveče.

Zbog lošeg kvaliteta snimka teško je zakleti se da je na snimku uopšte osoba koja pliva, a kamoli Matej Periš. Zbog igre svetlosti i senki moglo bi se ispostaviti čak i da se ne radi o čoveku, već o nečemu drugom što iz daljine i u mraku podseća na pokrete plivača.

Iako se u hrvatskim medijima najpre pojavila informacija da je Nenad Periš, otac nestalog mladića, potvrdio da je na svim snimcima prepoznao svog sina, on je kasnije to kategorički demantovao.

- Nije na svim snimcima koji su se pojavili Matej. Uz snimke na kojima je on dovode se u vezu i neki koje nemaju nikakve veze s Matejem. Ja za snimak na kojem neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je na njoj Matej - kazao je Nenad Periš u ponedeljak uveče posle objavljivanja snimaka.

Gde je snimak nastao?

Na ovom jezivom zapisu koji je objavio "Alo" primetan je karakterističan odsjaj ljubičaste svetlosti na površini vode. Takav odsjaj se u Beogradu može videti upravo na reci Savi u okolini Brankovog mosta, koji je osvetljen u bojama srpske zastave.

Stapanje crvene i plave svetlosti sa mosta na površini Save daje prepoznatljivi ljubičasti odsjaj koji je primetan sa Savske promenade - baš u okolini mesta gde je u kobnoj noći nestanka Mateja Periša nadzorna kamera snimila mladića sličnog njegovom opisu kako se spušta ka reci.

Na sledećm snimku sa nadzornih kamera se vidi mladić nalik Mateju Perišu koji u kobnoj noći na Savskoj promenadi silazi ka Savi baš u okolini mesta gde reka ima prepoznatljiv ljubičasti odsjaj.

Kad je snimak nastao?

Mnogi ovde greše, baš kao što greše i u datiranju nestanka Mateja Periša posle izlaska iz kluba "Gotik" u Beton hali.

Periš, naime, nije nestao u novogodišnjoj noći. On jeste formalno-pravno nestao 31. decembra, ali ne na dočeku Nove godine, već prilikom izlaska prethodne večeri, 30. decembra. Te noći, 30. decembra, Matej je sa drugarima otišao u provod u "Gotik", da bi nestao posle ponoći, oko 2.30 sati ujutru, 31. decembra.

Republika

Foto: Republika.rs

 

Tako da ako je na "ljubičastom" snimku plivač zaista Periš, to svakako nije snimljeno tokom proslave Nove godine između 31. decembra i 1. januara, već noć ranije. Ako na snimku nije Periš, onda je svejedno kada je snimak nastao.

Nenad Periš je u ponedeljak uveče, posle objavljivanja ovog snimka, za hrvatski portal "Index" rekao da uopšte ne veruje da je to snimak od kobne noći.

- Ja sam se interesovao jer me zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je 5 stepeni. Ja sam vaterpolista, celi život sam u vodi, i nema šanse da tako plivate na temperaturi od 5 stepeni ni u ronilačkom odelu, a kamoli bez - kazao je Periš.

Ko je ovo snimio?

Za razliku od svih ostalih snimaka za koje se veruje da je na njima Matej Periš, a koje su očigledno načinile nadzorne kamere, "ljubičasti" snimak je mnogo sumnjiviji i drugačiji.

Pre svega, ne vidi se tačno vreme kada je nastao, što se najčešće vidi na snimcima nadzornih kamera. Zatim, svi ostali snimci su očigledno statični, dok ovaj kao da je sniman iz ruke, jer se kadar pomera i zumira plivača.

Najbezazlenije objašnjenje bi bilo da je neko mobilnim telefonom snimio emitovanje "ljubičastog" snimka plivača na ekranu računarskog monitora, zbog čega kadar "šeta". Ipak, ne može se isključiti ni teorija da je neko baš u tom kobnom trenutku bio na licu mesta i svojom rukom snimao osobu u ledenoj Savi.

Ako je to tačno, ko je onda "kamerman" koji je snimio plivača?! A ako na snimku plivač uopšte nije Periš, zašto je taj materijal podmetnut uz ostale, koji deluju verodostojno?

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Milena

05.01.2022 11:43

Na snimku gde neko pliva ne vidi se ograda na ivici setalista pored Save a inace postoji celom duzinom od B.mosta pa pored Beton hale,te prema tome snimak je ko zna gde napravljen.To neko podmece,mozda je sa mora...