OBJAVLJENI DETALJI: Zbog ovoga je Dijana Hrkalović vraćena u pritvor

Autor: Republika

Hronika

25.12.2021

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović ponovo je uhapšena sinoć, a iz Apelacionog suda objavili su detalje zašto su poništili rešenje Specijalnog suda o ukidanju pritvora Hrkalovićevoj.

OBJAVLJENI DETALJI: Zbog ovoga je Dijana Hrkalović vraćena u pritvor

Foto: Ilustracija: republika.rs, Profimedia, pixabay

Usvojena je žalba tužilaštva, pa je Viši sud juče odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike nakon čega je Dijana Hrkalović ponovo uhapšena, rečeno je Tanjugu u tužilaštvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ranije juče rešenje Specijalnog suda kojim je 10. decembra ukinut pritvor bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović i naložio da se ponovo razmotri predlog tužioca za određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva.

- Osnovano se izjavljenom žalbom Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje da je prvostepeni sud pogrešno zaključio da okolnosti koje je naveo tužilac u predlogu nemaju značaj za produženje pritvora, po zakonskom osnovu koji se odnosi na opasnost od bekstva - rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

Republika

Foto: Instagram

 

Prema stavu apelacije, veće prvostepenog suda nije cenilo okolnosti, kako ukazuju, na opasnost od bekstva Dijane Hrkalović u trenutku kada je prema njoj podnet optužni predlog sudu, nego je samo pojedine okolnosti za pritvor cenio isključivo u vremenu kada protiv nje nije bilo krivičnog postupka.

- Kao što se osnovano žalbom tužioca dalje ukazuje, prvostepeni sud samo taksativno navodi okolnosti, ali ih ne ceni izolovano i bez dovođenja u vezu sa svim ostalim okolnostima - navela je Piljić.

U odluci Apelacionog suda ukazano je da su zbog toga odlučne činjenice u prvostepenom rešenju pogrešno i nepotpuno utvrđene, te da se ne može se prihvatiti zaključak prvostepenog suda da nema razloga za produženje pritvora zbog opasnosti od bekstva.
Odluku o ukidanju pritvora je donelo krivično vanpretresno veće Specijalnog suda 10. decembra nakon što je ranije tog dana tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv nje zbog krivičnog dela trgovina uticajem u produženom trajanju i predložilo da joj sud izrekne kaznu zatvora od pet godina.

Hrkalović je nešto manje od dva meseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.
Tužilaštvo je 15. decembra tražilo od suda da joj produži pritvor po dva nova osnova - zbog postojanja opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike, ali sud nije usvojio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 


 

Komentari (1)

Loading
Živojin

25.12.2021 18:29

Šta li će sudije da nam rade kada postanu "doživotne sudije"?