MARIJA JE BILA 12 DANA NA RESPIRATORU, A ONDA JE SAZNALA DA JOJ JE BEBA MRTVA: Potresna ispovest trudnice iz Kragujevca

Autor:

Hronika

24.12.2021

09:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marija Mitrović iz Kragujevca, koja je 12 dana provela na respiratoru u svojoj ispovesti ispričala je svoje bolno iskustvo sa korona virusom.

MARIJA JE BILA 12 DANA NA RESPIRATORU, A ONDA JE SAZNALA DA JOJ JE BEBA MRTVA: Potresna ispovest trudnice iz Kragujevca

Foto: Tanjug/AP

- Šesti mesec trudnoće, pozitivna na koronu, u bolnici. Dolazi lekar i kaže da moram hitno na carski rez, samo toliko se sećam - kaže Marija.

Beba Vasilija živela je svega pet dana, imala je 600 grama na rođenju, ali nažalost, uprkos nadljudskim naporima lekara u Kragujevcu, devojčica je preminula.

- Bila je nedelja kada sam osetila prve simptome, malaksalost. Međutim u ponedeljak sam rešila da odem da se testiram. U utorak se ispostavilo da sam pozitivna, pa kako nije u tom trenutku bilo strašno, ostala sam na kućnom lečenju. Dobila sam terapiju, ali sam posle sedam dana počela da kašljem, otišla sam na kontrolu. Međutim, nisam smela na snimanje jer sam trudna. Uputili su me na Infektivnu, gde sam ostala na odeljenju, da me prate jer sam u šestom mesecu. Ne znam ni koliko dana sam bila tamo, znam samo da sam zadržana 28. oktobra i da sam tu ostala desetak dana i sve vreme sam bila na kiseoniku. Nakon toga prebačena sam na UKC Kragujevac gde sam bila dva dana, a onda su mi saopštili da mora da se uradi carski rez, i tu sam uspavana. Iz priče sam saznala da sam završila na respiratoru, ali ja toga naravno nisam bila svesn - priča Marija za Blic.

Nakon 12 dana borbe probudili su je, pluća su joj se oporavila, počela je samo stalno da diše, bila je tu još nedelju dana, a nakon toga je otišla kući. U međuvremenu rodila je Vasiliju od 600 grama. Lekari su pokušali da sačuvaju život devojčice, ali je posle nekoliko dana preminula.

- Ne znam da li mi je neko u bolnici saopštio da sam bila na respiratoru, ali ja se toga ne sećam, jer dok sam bila uspavana sanjala sam neke ružne stvari. Sanjala sam užasne snove, da nemam nikoga, da je cela moja porodica ili umrla ili poginula, i to je zaista bilo strašno. Ali meni je to u tom trenutku bilo realno. Kada sam se probudila, nije mi baš bilo jasno šta se dešavalo, pa su mi postepeno objašnjavali verovatno, ali opet ja se dosta toga ne sećam - priča sagovornica.

Kako dodaje, kada je stigla kući videla je svoju porodicu.

- Moj nevenčani suprug je prethodno ušao kod mene. Bilo mi jasno da se nešto desilo. Kasnije su mi sve ispričali, pa sam polako složila kockice, da su svi oni dobro, a da zapravo ja nisam bila dobro. Beba nije preživela, moj suprug to bolje zna, po rođenju živela je svega pet ili šest dana, bila je teška 600 grama. Nisam ni znala da deca mogu da prežive u šestom mesecu. Moj suprug ju je sahranio, dobila je ime Vasilija. Kad sam izašla iz bolnice, kada sam videla njega, znam da je mnogo bio pod stresom, mnogo toga je prošao, te dve nedelje bilo mu je najgore. Meni je najtužnije zbog bebe, ali moram da se pomirim sa tim - priča Marija.

Kako kaže, borbe za život se ne seća.

- Nisam imala preterane tegobe, jer sam bila na kiseoniku, imala sam problem kada sam ustajala iz kreveta te sam se umarala, ali ovako neke tegobe ne. Što se tiče borbe za život, nisam bila svesna. Lekari su bili fantastični, mislim da su mene obilazili i oni koji nisu bili zaduženi za moj slučaj, svi su bili pažljivi prema meni. Pošto sam ja i dalje u bolnici bila u bunilu, svi su me hrabrili. Mogu da im budem zahvalna na svemu, što su mi spasli život. Moja porodica i prijatelji su mi bili velika podrška iako nisam bila svesna, hvala i njima - priča ova hrabra mlada žena.

Njen suprug Nikola Perišić kaže da je bilo stresno i da je mnogo brinuo.

- Ona je bila mesec dana u bolnici - od 28. oktobra do 29. novembra, a na respiratoru je bila 12 dana. Bilo mi je mnogo teško, čovek ne zna šta da misli, samo da se nada da će sve biti dobro, iako zna da situacija nije laka. Svakakve slike se vrzmaju po glavi, sve je bilo teško, ali uspeli smo da pobedimo i sada je ona kod kuće, dobro je i to je jedino važno. Lako ćemo kad smo zajedno - kaže Nikola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading