ŽENA KOJA UBIJA! Postrojavala, pretila, naređivala, zataškavala, pa završila iza rešetaka: DIJANA HRKALOVIĆ - OD MOĆNICE DO ROBIJE!

Autor: Republika

Hronika

02.01.2022

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karijera bivše državne sekretarke u MUP Srbije u kratkom vremenskom roku doživela je vrtoglavi uspon i još strmoglaviji pad. Nekada jedna od najmoćnijih žena policije za svega nekoliko godina postala je lice sa optužnice.

ŽENA KOJA UBIJA! Postrojavala, pretila, naređivala, zataškavala, pa završila iza rešetaka: DIJANA HRKALOVIĆ - OD MOĆNICE DO ROBIJE!

Foto: MUP Srbije

Mlada, bez policijskog iskustva, dovedena je 2014. u MUP, a već sledeće godine počele su da se šire glasine o dvadesetsedmogodišnjakinji koja postrojava čak i sede glave, naređuje, preti, postavlja i smenjuje, poligrafiše, kontroliše sve najosetljivije policijske istrage… 

Njena moć bila je tolika da se po policiji pričalo da je faktički ministar ona, a ne Nebojša Stefanović, koji je to samo formalno.

Početak

Rođena je 18. jula 1987. godine. Njen otac, Dane Hrkalović je bivši političar, nekadašnji predsednik Upravnog odbora Agrarnog fonda Opštine Požarevac i vlasnik stočarske zadruge "Stočar DH" iz Požarevca.

Dijana Hrkalović je u Beogradu završila osnovnu školu i gimnaziju, prirodno-matematički smer. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je psihologiju. Na istom fakultetu je kasnije završila master studije.

Doktorirala je polovinom 2020. godine.

Još kao studentkinja se politički angažovala. Već na izborima 2008. godine bila je kandidat za poslanike u Skupštini Srbije na listi Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić. Tada je imala 21 godinu, a na listi za poslanike bila je na 80. mestu. Na 69. mestu bio je i njen otac, Dane Hrkalović.

On je kandidat za poslanika bio i na izborima, koji su organizovani godinu dana ranije, 2007. takođe na listi Bogoljuba Karića. 

Nakon odskočne daske u PSS Dijana Hrkalović je prešla u Srpsku naprednu stranku (SNS), a na izborima 2012. godine izborila mandat odbornika u Skupštini grada Beograda.

Funkciju odbornice obavljala je od 12. juna do 14. decembra 2012. godine.

Po završetku studija šest meseci je radila u Bezbednosno-informativnoj agenciji na operativnim poslovima.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Dijana Hrkalović

Nije poznato kada je počela da radi u Bezbednosno-informativnoj agenciji na operativnim poslovima, ali zna se da su 29. aprila 2014. godine MUP i BIA potpisali Sporazum o preuzimanju državnog službenika, prema kojem se BIA saglasila da Hrkalovićeva pređe u MUP.

Do ovog preuzimanja došlo je nakon vanrednih parlamentarnih izbora 2014, kada je Nebojša Stefanović imenovan za ministra policije.

Već sutradan, tačnije 30. aprila MUP je sačinio rešenje čime je Dijana Hrkalović raspoređena na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova.

U rešenju je stajalo da je raspoređivanjem stekla zvanje policijskog inspektora.

Da je ministar Stefanović zadovoljan radom Dijane Hrkalović potvrdilo se 20. oktobra 2016. godine kada je izabrana za predsednicu Nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a, a 10. jula 2017. godine imenovana za državnu sekretarku Ministarstva unutrašnih poslova Srbije.

Ime koje niko nije smeo da izgovori

Od potpune anonimnosti do pozicije jedne od najuticajnijih žena u samom vrhu policije, Hrkalovićeva je došla za veoma kratko vreme.

Kao zamenica šefa Stefanovićevog kabineta ostaje 14 meseci, nakon čega 10. jula 2015. postaje sekretar Uprave kriminalističke policije (UKP).

Tačno dve godine kasnije, postaće državna sekretarka MUP-a. 

Veze sa mafijom, sa Saletom Mutavim, Veljkom Belivukom i Vučkom

30. maja 2019. godine kao grom iz vedra neba saopšteno je da je Dijana Hrkalović odlučila da napusti policiju, a svoju ostavku obrazložila je privatnim razlozima, tačnije borbom sa bolešću.

Samo pet dana kasnije tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da on ne zna koji će posao Dijana u budućnosti obavljati i da je to njena privatna stvar i dodao da je podnela ostavku na funkciju državnog sekretara i potpisala sporazumni raskid radnog odnosa. 

Okidač za njenu "smenu" prema nekim nezvaničnim saznanjima, bila je policijska akcija hapšenja koju je policija tzv. Kosova sprovela 28. maja 2019. godine, u pojedinim srpskim opštinama na Kosovu, kada je privedeno 19 policajaca i 9 civila. 

Naime, Hrkalovićeva je navodno bila u kontaktu sa KFOR-om, koji ju je obavestio da kosovska policija priprema akciju hapšenja u okviru suzbijanja kriminala i da će biti uhapšene i pojedine osobe srpske nacionalnosti, ali ona o tome, navodno, nije obavestila predsednika Vučića.

Republika

Foto: Tanjug/ST/V. LUKIĆ

Veljko Belivuk, Dijana Hrkalović i Nebojša Stefanović

Dijana Hrkalović je, kako su prethodne godine mediji izveštavali, bila glavna spona podzemlja sa odmetnutim delovima policije.

Nepoznate detalje o sprezi policije i mafije izbile su na površinu nakon ubstva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi u oktobru mesecu 2016 godine.

Iako je tokom te godine ubijeno još nekoliko vođa "navijača", a broj uličnih mafijaških obračuna se tokom poslednjih godina povećao, ministar Stefanović do tada nije priznavao da je kriminal u porastu.

Međutim, nakon Stankovićevog ubistva, ministar je održao konferenciju za novinare i to već sledeće jutro nakon likvidacije, najavljujući da policija kreće u rat sa mafijom i da obračune kriminalnih grupa više neće tolerisati. Uz ministra su na konferenciji za novinare stajali direktor Vladimir Rebić i Dijana Hrkalović.

Zašto je ubistvo Saleta Mutavog bila prekretnica za obračun sa mafijom

Nakon ubistva Saleta Mutavog, komandu nad navijačima južne tribine preuzeo je Veljko Belivuk – Velja Nevolja. Ta navijačka grupa je u poslednje vreme delovala  pod nazivom “Principi”.

Republika

Foto: youtube.com

Sale Mutavi

Kao potvrdu da Belivuk uživa zaštitu države, izvori su nudili i oslobađajuću presudu, koju mu je izrekao Viši sud u Beogradu 11. maja 2018. godine, kojom je oslobođen optužbi za pomaganje u ubistvu Vlastimira Miloševića, karatiste i direktora firme za obezbeđenje “BGD SECURITY TEAM”.

Bio je to slučaj u kome su se dogodili neočekivani obrti. Ubrzo nakon likvidacije poznate kao “ubistvo na šinama”, Belivuk je uhapšen zbog optužbi da je usmrtio Miloševića, ali su dokazi prikupljeni na licu mesta (DNK), tokom postupka izuzeti iz predmeta. Potom je optužen za lakše krivično delo, pomaganje u ubistvu, ali je na kraju, pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Za Belivuka javnost je čula u proleće 2016. godine nakon brutalnog prebijanja pripadnika obezbeđenja direktora "Partizana" Miloša Vazure, zbog čega je osuđen na kućni zatvor bez elektronskog nadzora.

Republika

Foto: Printscreen

Napad na Miloša Vazuru

Za pomenute događaje, tabloidi danas za glavnog krivca označavaju isključivo Dijanu Hrkalović, pozivajući se na njene bliske veze sa Stankovićem i Belivukom, što nije isključeno. 

 

Afera "Prisluškivanje"

Dijana Hrkalović indirektno je označena kao glavni akter afere "Prisluškivanje", nezakonitog praćanje i prisluškivanja razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U policiji saslušano 50 osoba u vezi sa prisluškivanjem predsednika, a da je saslušana i Hrkalovićeva, koja je na pitanja odgovarala sa „ne znam“ i „ne sećam se“.

Svu krivicu za nezakonita prisluškivanja na nju svalio nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković, kome su kolege dale nadimak Bagzi. On je priznao da je prisluškivao Vučića i njegovu porodicu po direktnom nalogu Hrkalovićeve.

Ubrzo nakon toga, oglasila se i policija  i saopštila da je po nalogu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, saslušala veliki broj osoba i prikupila dokaze da su predsednik Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani.

Dva dana kasnije oglasio se i TOK sa informacijama da od 15. decembra 2019. godine vodi predistražni postupak povodom navoda o neovlašćenom prisluškivanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ubistvo na šinama, potvrda da je bila karika između policije i mafije

Vlastimir Milošević (34), bivši karate reprezentativac, ubijen je 30. januara 2017. godine sa šest metaka iz „škorpiona“ rano ujutru. Za ovo ubistvo je bio osumnjičen, a potom volšebno oslobođen Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i Marko Miljković i još jedna osoba.

Telo Vlastimira Miloševića nađeno je 30. januara 2017. u rano jutro na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta, u centru Beograda.

Njegova smrt imala je veze sa sukobom dva klana, a ubijeni nije imao veze niti sa "škaljarcima", niti sa "kavčanima". Pozadina ovog zločina je i biznis, ali ima i ekonomsko političku pozadinu.

Republika

Foto: e-stock/M. JOŠIDA

Vlastimira Miloševića ubijen na šinama 30. januara 2017. godine

Upravo se Dijana Hrkalović sumnjiči da je umešana u ovo ubistvo time što je odavala tajne Belivuku i Miljkoviću kao i zbog sumnje da je uklanjala dokaze posle ubistva Vlastimira Miloševića. 

Dijana Hrkalović uhapšena je 15. oktobra 2021. godine, a puštena je da se brani sa slobode 10. decembra 2021. godine.

Kako navodi TOK, tereti se da je izvršila dva krivična dela trgovina uticajem za koje je zaprećena kazna zatvora između jedne i osam godina.

Po optužnom predlogu Tužilaštva Srbije za organizovani kriminal, bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, koja je uhapšena 15. oktobra, tereti se za krivično delo trgovine uticajem u slučaju ubistva V. M. u Beogradu, odnosno da je uticala na Milenkovića da ne dostavi blagovremeno pojedine izveštaje nadležnom tužilaštvu u vezi sa tim teškim krivičnim delom, kao i zbog sumnje da je zajedno sa Šušnjićem svojevremeno neovlašćeno prisluškivala Darka Eleza, koji je nedavno iz Srbije izručen Bosni i Hercegovini zbog niza teških krivičnih dela izvršenih u toj državi.

Hrkalovićeva je bila puštena na slobodu, da bi 24. decembra ponovo uhapšena, a Viši sud odredio je pritvor zbog opasnosti od bekstva i uticaja na saučesnike.
 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Hercegov grad

02.01.2022 11:54

Za mene je nakrilji tadasnji ministar policije Stefanovic i treba krivicno da odgovara.Nema sanse da sve nije znao,a zasto je cutao treba ispitati.Ako mu neja radnica salhe sliku u cipkastom vesu,pa zna se kakvi su tu bili odnosi !

Sarkovracar

02.01.2022 14:16

Ma seljace dixi zgrabila dobre pare pored ministra, maje koji ne zna nista da se nadamo da ih dozivotno OSUDE

Kizo

02.01.2022 15:31

Dobiće ukor i nanogicu!!! Živi bili pa videli!!!

Ljubo

02.01.2022 16:08

I na kraju će da završi na slobodi kao i svi ostali kriminalci.