VELJINA TAŠTA GLAVNI PERAČ PARA ZA MAFIJU? Detalji istrage stravičnih zločina klana Belivuk-Miljković

Autor:

Hronika

11.12.2021

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milioni evra prošli su kroz ruke Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u njihovim krvavim poslovima. Znali su odlično da tom novcu treba sakriti poreklo i da se mora dobro oprati kroz legalne poslove. Poučeni mafijaškim iskustvima iz sveta i uz izgrađenu političku i policijsku infrastrukturu u Srbiji, taj novac je brzo puštan dalje u promet. Policija sumnja da je glavni računovođa ove zločinačke firme bila upravo Snežana Đorđević, Belivukova tašta.

VELJINA TAŠTA GLAVNI PERAČ PARA ZA MAFIJU? Detalji istrage stravičnih zločina klana Belivuk-Miljković

Foto: Ilustracija: Republikak.rs, Starsport, E-stock

Velja Nevolja, Marko Miljković

Ona je, da podsetimo, pre nekoliko dana privedena, prema nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, sa ćerkom Bojanom Belivuk, suprugom Velje Nevolje, Tanjom Miljković, ženom Marka Mljkovića, i Marijom Milutinov, suprugom Filipa Ivanovskog, baš zbog sumnje za pranje para. Sve one su saslušane i puštene da se brane sa slobode.

Sumnja se da su ove žene na svoje ime od novca pribavljenog kriminalnim delovanjem grupe Belivuka i Miljkovića kupovale stanove i kuće, luksuzne automobile i vodile privatni biznis.

- Centralna ličnost, kako se zasad pretpostavlja, u ovom obrtu novca je Belivukova tašta. Upravo zato se sada proverava njena povezanost s klanom Belivuk-Miljković. Zna se da je Belivuk izuzetno poštuje i da joj bezgranično veruje. A to je, kad je reč o protoku miliona evra, najvažnije. On je u jednom trenutku saznao da ga je policija stavila na mere, da se prati njegovo kretanje i pretpostavio je da mu je i supruga pod prismotrom. Zato je za knjigovođu odabrao osobu koja je čista, neupadljiva, na koju neće pasti sumnja - tumači izvor blizak istrazi.

Slovenačka veza za milione

Posle nedavnog hapšenja pedesetak "kavčana" u Sloveniji zbog trgovine kokainom policija te zemlje je otkrila da su novac od droge koji je stizao iz Španije kuriri prosleđivali za Beograd. Procene slovenačkih bezbednjaka su da je do Belivukove ekipe samo iz ovog posla stiglo između četiri i šest miliona evra.

U izjavu koju je Belivuk dao policiji da mu je mesečni prihod 60.000 dinara jer je zaposlen u podrumu pića(!) niko normalan ne veruje. Jasno je da je milione evra pokušao da sakrije u mreži raznoraznih preduzeća.

Krvavi novac od droge, otimačina i ubistava, otkrila je policija, ubacivao je u građevinske i druge poslove. Tako je samo firma ALKZ DOO Loznica za proizvodnju odevnih predmeta (ime po navijačkoj grupi "Alkatraz", koju su preuzeli Veljini "Principi"), a koja se vodi na Vladu Georgieva, uhapšenog sa Belivukom, sa petoro zaposlenih 2019. imala prihod oko 120 miliona dinara. Međutim, prijavljen je profit od samo 6.446 evra! Račun firme je blokiran 8. februara ove godine, dakle samo četiri dana posle hapšenja Belivukove grupe. Neko je očigledno odmah posle hapšenja Nevolje pustio menicu. Odlukom Privrednog suda u Valjevu od 26. jula, proglašen je stečaj preduzeća. U posedu ekipe ubica je i "White wolf" DOO Loznica (beli vuk - Belivuk), u kojoj se, kao vlasnik, vodi opet Vlado Georgiev. Isti sud je 8. oktobra proglasio stečaj ove firme za konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.

SPASIĆ: ZNA SE ULOGA ŽENA MAFIJAŠA

Bivši dugogodišnji funkcioner Državne bezbednosti Božidar Boža Spasić kaže da žene u srodstvu s mafijašima svesno, s umišljajem, prikrivaju pranje novca ili učestvuju u tome jer i one uživaju u novcu stečenom kriminalnim aktivnostima.

- Praksa pokazuje da, kada mafijaši i kriminalci padnu, odnosno budu uhapšeni, njihove žene imaju zadatak da sačuvaju imovinu koju su stekli. Prvi prsten za pranje novca su im supruge i deca, a u drugom prstenu su tašte, majke, strine, tetke, bliži i dalji rođaci. Bitno je reći da oni uvek imaju korist kad uzmu učešće u pranju novca za nekog. Treći prsten su zastupnici kriminalaca, odnosno mafijaški advokati - ispričao je Boža Spasić.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

Shodno profesionalnom iskustvu Spasić kaže da je Belivukova tašta morala da zna da njen zet nije imovinu stekao legalnim putem i da je učestvovanjem u pranju novca svakako ostvarivala i dobit za sebe.

- Nije čudno što je Belivuk novac prao preko tašte jer tako to rade kriminalci oduvek. Setimo se Ibojke, majke Đure Mutavog, koja je isto radila. Zbog pranja novca hapšene su i žene iz familije braće Šarić, kao i žene "zemunaca" - zaključio je Spasić.

Takođe, u Humskoj 1, na stadionu Partizana, prijavljena je (i dalje radi) firma za iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motoronih vozila "B & B drive", čiji su suvlasnici dve Bojane - Belivuk (Veljina supruga) i Vučeljić (supruga Aleksandra Vučeljića, koji je uhapšen s Belivukom).

- Ovaj spisak je podugačak. Na njemu su i poljoprivredna dobra, nekoliko nižerazrednih fudbalskih klubova, desetak stanova i kuća, ulaganje u bitkoine i, kako se pretpostavlja, negde i dalje dobro sakriven keš. Mnogo keša - zaključuje naš sagovornik iz istrage.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading