ELEZ SE VRAĆA U SRBIJU?! Advokat: Pričao sam sa njim o tome

Autor: Republika

Hronika

08.12.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Elez, koji je na osnovu sporazuma o priznanju krivice pred sudom u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora pošto je u slučaju "Lutka" oglašen krivim da je kao član organizovane kriminalne grupe odgovoran za 5 ubistava i više teških krivičnih dela, razmišlja o tome da zatraži da izdržavanje kazne nastavi u Srbiji, saznaje Politika

ELEZ SE VRAĆA U SRBIJU?! Advokat: Pričao sam sa njim o tome

Foto: youtube.com/mariosekulic/printscreen

Pošto mu je presudom Upravnog suda vraćeno srpsko državljanstvo koje mu je bilo oduzeto rešenjem MUP-a, ne postoji prepreka da Darko Elez srpskim pravosudnim organima podnese molbu da zatvorsku kaznu izdržava u Srbiji.

Prema rečima Seada Kreha, advokata koji ga zastupa pred pravosudnim organima Bosne i Hercegovine, Elez još "vaga" da li da traži izručenje Srbiji.

- Razgovarao sam s njim o tome, ali još nismo odlučili. Njemu su u Srbiji porodica i rođaci, pa ne bi bilo čudno da donese odluku da podnese molbu da kaznu izdržava u Srbiji - kazao je Kreho za Politiku.

 

Elez razgovarao više puta sa srpskim tužiocima

Advokat Sead Kreko rekao je i da su predstavnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal posetili Eleza nekoliko puta u pritvorskoj jedinici u Sarajevu i to pre potpisivanja sporazuma o priznanju krivice.

- Srpski tužilac za organizovani kriminal je sa svojim saradnicima dva ili tri puta pričao sa Elezom. Tim razgovorima nisam prisustvovao ni ja kao njegov branilac, ni Dubravko Čampara glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine. U sporazumu kojim je Elez priznao krivicu i na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina zatvora navodi se da je on u obavezi da kaže sve što zna o organizovanom kriminalu u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Naglašavam, u sporazumu nije navedeno nijedno ime, niti konkretan događaj - naveo je Kreho.

 

Sporazum o prizanju - tajna

Prema tvrdnjama Elezovog advokata, sve o čemu je pričao sa srpskim istražnim organima, moralo je da bude uneto u pomenuti sporazum čije detalje ne sme da iznosi u javnost, s obzirom na to da je ovaj dokument proglašen - tajnom.

Republika

Foto: youtube.com/Balkan Crime

 

 

Elez je uhapšen 21. decembra prošle godine po Interpolovoj poternici u prostorijama preduzeća u beogradskom naselju Batajnica. Pravosudnim organima BiH koji su ga potraživali u predmetu "Lutka" isporučen je 3. marta ove godine nakon što je Apelacioni sud u Beogradu doneo pravosnažnu odluku da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

 

Državljanstvo mu ukinuto, pa vraćeno

Iako je 2000. godine dobio srpsko državljanstvo, ono mu je krajem maja ove godine ukinuto rešenjem MUP-a Srbije. Elezov advokat Goran Karadarević izjavio je za Politiku da je njegovom klijentu državljanstvo ukinuto po Zakonu o opštem upravnom postupku, iako se u Ustavu koji je najviši pravni akt, navodi da državljanin Republike Srbije ne može biti proteran, ni lišen državljanstva ili prava da ga promeni. Odlukom Upravnog suda, Elezu je vraćeno državljanstvo pre mesec dana.

- Presudom Upravnog suda uvažena je žalba Darka Eleza i poništeno ranije rešenje MUP-a Srbije kojim mu je državljanstvo bilo oduzeto. Naloženo je matičarima kod kojih je zabeleženo da mu se ukida državljanstvo da se izbrišu ovakve zabeležbe. On je ponovo državljanin Srbije i može da koristi sve isprave naše zemlje - rekao je Karadarević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading