BJELOGRLIĆU ĆE SE SUDITI U BEOGRADU: Prebijanje reditelja Antonijevića niško pravosuđe ustupa Prvom osnovnom sudu!

Autor:

Hronika

07.12.2021

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Glumcu Draganu Bjelogrliću, protiv koga je 26. novembra Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužni predlog zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja i zatražilo zatvorsku kaznu od šest meseci, najverovatnije će se suditi u Beogradu.

BJELOGRLIĆU ĆE SE SUDITI U BEOGRADU: Prebijanje reditelja Antonijevića niško pravosuđe ustupa Prvom osnovnom sudu!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Kako je Informeru potvrđeno u Osnovnom sudu u Nišu, ova pravosudna institucija predložila je da dalje postupanje u ovom predmetu preuzme beogradsko pravosuđe, najverovatnije Prvi osnovni sud.

- Sudija pojedinac u tom predmetu predložio je da Vrhovni kasacioni sud odredi Prvi osnovni sud u Beogradu kao mesno nadležan, iz razloga celishodnosti shodno odredbama člana 33 Zakonika o krivičnom postupku – saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Kako se navodi u članu zakona na koji se pozvao Osnovni sud, na predlog sudije za prethodni postupak, sudije pojedinca ili predsednika veća, Vrhovni kasacioni sud može za vođenje krivičnog postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud ako je očigledno da če se tako lakše sprovesti postupak ili postoje drugi važni razlozi.

Mada se mesna nadležnost zasniva po mestu izvršenja krivičnog dela, Zakonik o krivičnom postupku predviđa tzv. „delegaciju nadležnosti“, odnosno mogućnost da se postupanje ustupi drugom sudu. Ovo se prvenstveno čini kada su izvršilac, oštećeni, svedoci ili drugi učesnici krivičnog postupka iz drugog mesta, što je ovde slučaj, čime se štedi na troškovima ali i efikasnije se vodi postupak.

Predlog stigao od odbrane?

Nezvanično, predlog za delegaciju nadležnosti stigao je od Bjelogrlićeve odbrane, ali ovu informaciju nismo uspeli da potvrdimo kod njegovog advokata Gorana Draganića jer nam je rečeno da nije u kancelariji, a na molbu da nam se javi kada bude u mogućnosti, nije se odazvao.

Bjelogrlić je uhapšen 23. avgusta, neposredno nakon što je u kafeu hotela „Ambasador“ u Nišu, gde su učesnici glumačke manifestacije „Filmski susreti“ bili smešteni, nasrnuo na kolegu Predraga Antonijevića. Režiser je oko četiri sata ujutro pozvao policiju i kazao da ga je glumac tukao. Rekao je da je sedeo u kafe baru kada mu je Bjelogrlić sa kojim je od ranije u lošim odnosima i sa njim vodi i sudske sporove, prišao i zadao mu dva udarca u glavu. Antonijević je nakon udarca ustao, počeli su da se guraju, a tvrdio je da mu je Bjelogrlić navodno pretio i da će ga ubiti.

Nakon sukoba, Dragan je otišao u sobu a Predrag je pozvao policiju. Antonijevićeve navode potvrdila su četvorica svedoka koja su bila u kafeu u vreme sukoba. Bjelogrlić nije negirao da je udario kolegu, ali se branio ističući da ga je čitave večeri provocirao, nazivao pogrdnim imenima te da mu je dok je prolazio kraj njegovog stola kazao da se čudi što još nije u zatvoru, pa je zbog toga tako burno reagovao. Režisera je Hitna pomoć odvezla u Urgentni centar Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu gde je ustanovljeno da ima lake telesne povrede u vidu nagnječenja poglavine i modrice ispod levog oka.

Bjelogrlić se brani da je bio isprovociran

Nakon saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Bjelogrlić se obratio novinarima.

Žao mi je što sam naseo na grozne provokacije gospodina Antonijevića koje traju više od godinu i po dana. Žao mi je što se gospodin Antonijević ne znam zašto, pojavio baš u trenutku kada sam imao dve veličanstvene premijere. Žao mi je što nisam izdržao da dostojanstveno ignorišem njegove grozne provokacije, što sam dozvolio da ovo baci senku na ova dva divna događaja. Žao mi je što sam to uradio. Uvek sam se pitao zašto volim ovaj grad, shvatio sam da je to zato što je i u najtežim trenucima ovaj grad uz mene. Zahvaljujem se tužilaštvu što su bili profesionalni, što nisu podlegli pritiscima, što sam uspeo da objasnim šta se zaista desilo, jer ništa nije bilo onako kako su pisali režimski tabloidi – rekao je tada popularni glumac i reditelj.

Predrag Antonijević je tvrdio da ga je Bjelogrlić divljački izudarao

- Nisam mogao da se pomerim, praktično sam ležao... Nismo imali verbalni kontakt pre toga, bio sam vreća za udaranje, nisam imao šanse da se pomerim. Šta sam mogao da uradim – rekao je reditelj.

Optužio je glumca da je napad na njega usledio jer ga je razotkrio nakon što mu je navodno nudio mito.

Bjelogrlićev advokat Goran Draganić isticao je da su veštačenja pokazala da njegov klijent nije bio ni pod uticajem alkohola ni psihoaktivnih supstanci, kao što su preneli neki mediji.

Dragan Bjelogrlić je neposredno pre optuženja, ponudio tužilaštvu da plati 100.000 dinara u humanitarne svrhe radi primene načela odlaganja krivičnog gonjenja, ali je niško tužilaštvo njegov predlog odbilo i optužni predlog uputilo sudu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (2)

Loading
ZAvram

07.12.2021 17:44

Понудио сто хиљада динара да опере образ? Срамотно. Своју хуманост је показао пребијањем старијег колеге, из чиста мира. Сметала му, и данас му смета "Даница", истина о Јасеновцу... Нека ову цркавицу уплати на рачун усташа. Они ће, без сумње, да га упишу у своје хероје...

Ilija

08.12.2021 19:16

Spremaju mu samo nanogicu. Zar je to pravda?