IZREŠETAN NA SEMAFORU U SLUŽBENOM AUTU: Ovo ubistvo je jedini slučaj međunarodnog terorizma u srpskoj prestonici

Autor:

Hronika

04.12.2021

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo turskog ambasadora u SFRJ Galipa Balkara, 9. marta 1983. godine, bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu koji nije prikriven.

IZREŠETAN NA SEMAFORU U SLUŽBENOM AUTU: Ovo ubistvo je jedini slučaj međunarodnog terorizma u srpskoj prestonici

Foto: twitter.com/MFATurkey

Atentatori Haručion Krikor Levonijan (23) i Rafi Aleksander el Bekijan (21), Jermeni sa libanskim pasošima, bili su članovi tajne organizacije čiji je cilj bio da se terorističkim akcijama nad turskim diplomatama skrene pažnja svetske javnosti na položaj Jermena u Turskoj i genocid koji je nad njima izvršen između 1915. i 1917. godine. Tada je stradalo milion i po pripadnika ovog naroda, a pola miliona je raseljeno.

Dvojica pomenutih Jermena su u Jugoslaviju doputovali i prošvercovali oružje vozom iz Budimpešte, tri dana ranije. Odseli su u hotelu "Novi Sad" u Novom Sadu, odakle su svakodnevno dolazili u Beograd da bi osmatrali tren i napravili plan akcije. Odlučili su da napad izvrše u blizini ambasade, dok je vozilo zaustavljeno na semaforu.

Tako su i uradili: 9. marta, oko 11 sati pre podne, dok je crni "mercedes" sa diplomatskim tablicama čekao zeleno svetlo na uglu Ulice generala Ždanova, današnje Resavske, i Bulevara revolucije, Levonijan i El Bekijan su mu pritrčali sa pištoljima u rukama. Pokušali su da oružjem razbiju stakla, a zatim su pucali u čoveka na zadnjem sedištu i u vozača. Vozač je lakše ranjen, a turski ambasador Galip Balkar zadobio je rane od kojih je umro dva dana kasnije.

Odmah posle pucnjave, atentatori su se dali u beg... a za njima Beograđani! Levonijana je stigao i uhvatio oko pasa penzionisani pukovnik Slobodan Brajović, a jedan drugi građanin ga je uhvatio za ruku. Terorista se, međutim, otrgao i ispalio dva hica. Jednim je ranio Brajovića, a drugim prolaznicu Zoricu Zolotić. Nastavio je da beži ka Pravnom fakultetu, a jedan policajac, koji se tu zatekao u svojim privatnim kolima, pokušao je da ga pregazi. Levonijana je zaustavio tek drugi policajac, takođe van dužnosti, Željko Mićević, koji ga je mecima iz pištolja teško ranio.

Za El Bekijanom su potrčali student Željko Milivojević i još dvojica prolaznika, ali se on u jednom trenutku okrenuo i sa tri hica u grudi ubio Milivojevića. Ovaj atentator se u sveopštoj gužvi domogao međugradske autobuske stanice. Ušao je u autobus za Novi Sad, a kontrola na izlasku iz Beograda ga je propustila. Policajci u tim trenucima još uvek nisu imali njegovu fotografiju, prve informacije su govorile da se traga za crnim mladićem tamnije puti, pa su mislili da je u pitanju crnac.

U Novom Sadu je lutao ulicama, pošto mu je pasoš ostao kod Levonijana, pa nije mogao da nastavi beg. Jedan pozornik ga je zaustavio zbog legitimisanja, ali je El Bekijan pokušao da pobegne. Savladan je i sproveden u Beograd osam sati nakon atentata.

Levonijan i El Bekijan osuđeni su u prvostepenom sudskom postupku na smrt, a docnije im je kazna preinačena na po 20 godina zatvora, navodi Kurir.

Branili ih Srđa Popović i Veljko Guberina

Atentatore su branili Srđa Popović i Veljko Guberina. Jermeni u Srbiji danas se sećaju priča starijih da su Guberinu angažovala trojica koja su, sa cilindrima na glavama, i koferom punim novca, doputovala iz Pariza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
KK

04.12.2021 13:51

Sećam se toga. Nažalost, svi smo kasnije žalili, jer nismo znali da su u pitanju bili Jermeni. Mislim, za svaku osudu je čin, ali nam je bilo žap.