PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE OSTAJE ISTA: Sudija objasnila i zašto

Autor: Republika

Hronika

02.12.2021

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radomir Marković (75) bojkotovao je danas izricanje presude i nije se pojavio u Specijalnom sudu gde je u 14.30 trebalo da čuje presudu u vezi sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije.

PRESUDA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE OSTAJE ISTA: Sudija objasnila i zašto

Foto: youtube.com/Al Jazeera Balkans

Kako je saopštila sudija Snežana Jovanović, Radomir je obavestio sud iz požarevačke Zabele da ne želi da prisustvuje izricanju presude.

Sudija Jovanović je ponovo donela istu presudu kojom su Marković i Milan Radonjić, bivši funkcioneri DB osuđeni na po 30 godina za teško ubistvo, a Ratko Romić i Miroslav Kurak, bivši pripadnici DB, na po 20 godina zbog saučesništva.

– Oni su krivi sto su 11. aprila po nalogu NN lica lišili života glavnog urednika i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruviju zbog njegovog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu zbog kritike tadašnje vlasti. Nakon što je Miroslav Ulemek Legija odbio Markovića da sa svojim pripadnicima Jedinice za specijalne operacije liši života Ćuruviju, on je taj plan realizovao preko Radonjića.

Sudija je istakla da su ponovili suđenje, ali da Apelacioni sud nije dao neke nove naloge za ispitivanje drugih činjenica u vezi sa ubistvom Ćuruvije.

Presudi su prisustvovali Markovićeva supruga, Veran Marić i Ljiljana Smajlović.

Na ovu odluku osuđeni imaju pravo žalbe.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici gde je živeo.

Slavko Ćuruvija ubijen je između 16:39 i 16:45, dok je sa njim u društvu bila njegova prijateljica i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”.

(Republika/Objektiv)

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
MILE

03.12.2021 10:21

Petrokolonaš širio defetizam i sprdao se sa odbranom i vojskom Srbije i ex lege je uklonjen kao što bi svaka država u ratu uradila.Fišer i onaj engleski naučnik su za manje stvari ubijeni,Fišer prekršio sankcije i igrao šah sa Gazda jezdom pa je progonjen do smrti,a engleski naučnik je ubijen jer je otkrio da su znali da Irak nema tajno oružje i da su o iskoristili kao izgovor za agresiju.Ćuruvija se sprdao sa odbranom Srbije nakon početka bombardovanja pišući kako sad Srbija ima sva prava da napadne sve Nato države i nuklearne baze Nata.