PROPUST U ISTRAZI UBISTVA PORODICE ĐOKIĆ? Suzana Džonić pre saslušanja TRI PUTA posetila supruga Gorana u pritvoru!

Autor:

Hronika

19.11.2021

20:27

Suzana Džonić, supruga Gorana DŽonića iz Moravca, prvoosumnjičenog za ubistvo Gorana, Gordane i Lidije Đokić iz Aleksinca, tri puta ga je posetila u pritvorskoj jedinici Kazneno - popravnog zavoda u Nišu, pre nego što je saslušana u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

PROPUST U ISTRAZI UBISTVA PORODICE ĐOKIĆ? Suzana Džonić pre saslušanja TRI PUTA posetila supruga Gorana u pritvoru!

Facebook

Suzana Džonić saslušana je 16. novembra u Višem javnom tužilaštvu u Nišu sa još četvoro svedoka, ali su još pre početka davanja iskaza prigovor na zapisnik o saslušanju stavili advokati iz Beograda Mladen i Andrija Magdelinić, branioci braće K.M. i A.M. iz Moravca poznatim pod nadimkom Jojke - na koje Džonić pokušava da svali teret monstruoznog zločina iako dokazi za sada povezuju jedinoi njega, piše Blic.

- Mi smo je pitali da li je bila u poseti kod svog supruga. Bila je u poseti tri puta i onda je bilo bespredmetno postavljati bilo kakva pitanja. Smatramo da nije smelo da se dozvoli da pre njenog ispitivanja ona bude u poseti. Ne mogu da tvrdim, ali je očekivano bilo da pričaju o ovom predmetu - rekao je Mladen Magdelinić nakon salušanja.

On kaže da se ova situacija može smatrati propustom, ali nije želeo da licitira čijim.

- Ako je bila ideja da se ona ispita kao svedok, nije smelo da joj se dozvoli da ima posete kod supruga. To je upravo jedan od razloga za određivanje pritvora po osnovu tačke 2 - uticaj na svedoke. Da napravimo paralelu, našem branjeniku K. M., supruga nije mogla da dođe u posetu jer je bio određen pritvor između ostalog da ne bi uticao na njen iskaz. I dok nije dala iskaz nije mogla da ide u posetu. Majka od obojice braće K.M. i A.M. nije mogla da im ide u posetu dok nije dala iskaz da ne bi uticali na njen iskaz, a ovamo istovremeno imamo ženu od Džonića koja mu ide tri puta u posetu. Ne znam da li je ona ispitana na inicijativu tužioca, da li je eventualno neko od branilaca predložio da se ona ispita ali nije smelo da joj se dozvoli poseta dok se ne završi ta radnja njenog ispitivanja. To je klasična situacija zašto se određuje pritvor, zbog uticaja na svedoke. A sad upravo imamo besmislenu situaciju da svedok na koga on najbliže može da utiče da nije bio obuhvaćen rešenjem o određivanju pritvora - ističe Magdelinić.

ST/N. PANČIĆ

Suzana Džonić

"To nije dozvoljeno"

On kaže da ovakva situacija ne da nije nije uobičajena već nije dozvoljena.

- Nije dozvoljeno da svedok koji treba da svedoči ide u posetu kod lica protiv koga se taj postupak vodi, a naročito kada je to najbliži srdonik. A da ne pričamo o težini događaja koji su predmet istrage. Osim toga, očekivano je bilo da je ona bila tu u vreme svih događanja, znači mogla je da ima mnogo informacija koje su značajne za postupak, nije ona došla iz Amerike pa da svedoči. Ona je bila tu. Smatram da može da se kaže da je propust, ne mogu da kažem čiji, ali nije smelo da se dozvoli. Ja sam to tako i naveo u primedbi koju sam izneo, da je bespredmetno njeno ispitivanje kada je ona bila tri puta u poseti kod supruga koji je prakrtično prvoosumnjičeni u ovom predmetu - kaže Mladen Magdelinić.

On kaže da su Džonić i supruga mogli tokom posete da pričaju o svemu pa i o događajima koji su predmet istrage.

"Pokušala da ga opravda koliko je mogla"

A da postoji mogućnost da su o tome i pričali ukazuje i iskaz Džonićeve žene jer je, po rečima izvora Blica, njime pokušala da ga opravda.

- Posete se obavljaju uz nadzor službenih lica, ali oni vrše nadzor gledanjem a ne slušanjem tako da su mogli da pričaju o detaljima. Iz njene priče se stiče utisak da ga ona apsoulutno na neki način brani zato što ona nijednom rečju ne sumnja u njega. Ni jednom rečju nije rekla da bi on mogao u tome da učestvuje, već da se ponašao najnormalnije. Ona je svedočila da je tih dana bio jako bolešljiv, to je on nju sigurno podsetio na svoje ponašanje koje je želeo da istakne. On je čovek koji je sklon manipulacijama i u slučaj je umešao sve žive, pa tako je moguće da je on u tim posetama i na nju posredno uticao - kaže izvor "Blica".

Na takvu sumnju ukazuje i iskaz Suzane DŽonić koji, iako je u nekim delovima kontradiktoran i suprotan njegovim tvrdnjama, ukazuje na to da ga ona posredno pokriva i opravdava.

Privatna arhiva

Porodica Đokić

Džonićeva žena je u iskazu navela da on nije imao nikakvu potrebu da tako nešto uradi jer praktično nemaju finansijskih problema. Rekla je da i on i ona imaju penziju i da deca imaju svoje plate, da DŽonić majstoriše i od toga zarađuje, da nisu imali nikakvih finansijskih problema. To međutim otvara mnogo pitanja, a na prvo mestu zašto je pozajmljivao od rođaka 8.000 evra ako nije imao finansijskih problema.

Čeka se odgovor suda

Kako je došlo do situacije da Džonićeva supruga tri puta ode kod njega u posetu pre saslušanja u Višem javnom tužilaštvu i da li se radi o propustu i čijem, za sada nije poznato. Do zaključenja teklsta, odgovori na pitanja upućena Višem sudu u Nišu, čiji sudija za prethodni postupak odobrava posete pritvorenicima. Zatražili smo od suda informacije, da li je uobičajeno da se svedocima pre saslušanja u tužilaštvu odobavaju posete osumnjičenima u pritvoru i da li se pre donošenja odluke vrši konsultacija sa VJT o tome, ali odgovor nije stigao.

Komentari (1)

Loading
gago

20.11.2021 16:17

Ma prisluskivan je sigurno njen razgovor sa muzem.Nije propust garantovano.Radi se o ozbiljnim istraznim organima a ne o amaterima.