OSUĐEN DARKO ELEZ: Priznao krivicu u predmetu Lutka, označen kao ORGANIZATOR kriminalne grupe i dobio 15 godina robije!

Autor:

Hronika

10.11.2021

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Darko Elez (41) osuđen je u Sudu BiH na 15 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u okviru predmeta "Lutka".

Republika

Foto: youtube.com/mariosekulic/printscreen

Darko Elez

Presuda je izrečena nakon što je sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Elez sklopio sa Tužilaštvom BiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, kaže da je predložena kazna od 15 godina zatvora zapravo najstrožija kazna u okviru sporazumnog priznanja krivice u istoriji Suda i Tužilaštva BiH.

- U skladu sa sporazumom, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist stečena izvršenjem krivičnih đela. Sporazumnim priznanjem, optuženi se odrekao prava na suđenje i prava žalbs na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH - saopštio je Grubešić.

On kaže da je Elez pristao na saradnji sa tužilačkim institucijama BiH i Srbije u rasvetljavanju teških krivičnih dela, ne precizirajući o kojim je krivičnim delima reč.

- Ovim je predmet "Lutka" u potpunosti pravosnažno okončan - istakao je Grubešić, prenosi Kurir.

U predmetu "Lutka" dosada je 15 osoba osuđeno na 118 godina zatvora, a najveću kaznu od 20 godina zatvora je dobio Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odseka za droge u SIPA.

Elez je označen kao organizator te kriminalne grupe koje je, prema dosadašnjim presudama, odgovorna za ubistva Borisa Govedarice (avgust 2007.) i Zorana Goluba Čarlame (avgust 2008.) koji su izrešetani automatskim puškama, Vlatka Mačara koji je raznesen u eksploziji MRUD-a (januar 2008.) u kojoj su koleterarne žrtve bili Rade Magazin i Milan Vlaškić, pokušaju ubistva Đorđa Ždrale (april i oktobar 2006.).

Grupi su na teret stavljene i spektakularne pljačke 2,2 miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo (jun 2006.), 670.000 KM iz "Pošte 2" (jun 2008.) u Sarajevu, 1,8 miliona KM iz kombija Pavlović International banke (avgust 2005.) i pokušaj pljačke 2,2 miliona KM iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu (novembar 2005.), pranje novca i drugo. Prema optužnici Elez je bio i direktni izvršilac nekoliko likvidacija i pljački.

Srbija je 3. marta ove godine izručila Eleza u BiH radi vođenja istrage da je bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića 2019. godine u Istočnom Sarajevu, planiranja likvidacija Zlatana Ćuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading