REŠENA MISTERIJA UBISTVA ŠIPTARA I KUMA U MELJAKU: Načelnik policije progovorio posle 18 godina

Autor:

Hronika

10.11.2021

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Akcija hapšenja vođa zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma u Meljaku marta 2003. godine, petnaest dana nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, nije bila režirana.

Republika

Foto: MUP

Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar

 

Teorije da su oni negde ubijeni, pa doneti u Meljak - nisu tačne, tvrdi nekadašnji načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Mile Novaković, koji je imao važnu ulogu i u akciji "Sablja", sprovedenoj nakon ubistva premijera.

"Izmišljene su te priče da su oni negde uhapšeni, saslušani i ubijeni, pa doneti tamo ili da su dovedeni tamo pa ubijeni. SAJ je osmislio akciju hapšenja: prvo su napravili jedan širi obruč u vikend-naselju, a potom je udarna ekipa SAJ borbenim vozilima krenuta frontalno. Probili su dvorišnu kapiju i usmerili se ka pogrešnoj vikendici. Sve je eksplodiralo. Begunci su odmah shvatili o čemu je reč. Izbacili su tobre, iskočili kroz prozor i potrčali u dva pravca", rekao je bivši načelnik, pa nastavio:

"Spasojević i Luković prema voćnjaku, a Bagzi na suprotnu stranu. Bagzi je protrčao pored borbenog vozila, uspeo da se domogne šipražja i pobegne. To će ostati večna misterija. Ljudi iz SAJ su shvatili šta se dogodilo, trče prema pravoj vikendici, Spasojević i Luković natrčavaju na širi obruč. Čuje se: 'Stoj, policija! Stoj, pucaću!' A, onda rafalna paljba. Postoji i snimak cele te akcije", objasnio je Novaković i dodao da je sumanuto da bude iscenirano s obzirom na to da je u pitanju kuća Lukovićevog ujaka.

"Pa, to je vikendice Lukovićevog ujaka, koji nam je i ispričao da ih je tu odveo. Zašto bismo ih, posle nekog navodnog mučenja, odveli i streljali u njegovoj vikendici?"

Republika

Foto: MUP

Kum i Šiptar ubijeni tokom bekstva u Meljaku

 

Kao dokaz za to da su pre smrti mučeni, mnogi su naveli modrice koje se vide na Lukovićevom licu...

"Lekar koji je svedočio na sudu baš to je objasnio. Rekao je da je normalno da će imati masnicu i da će mu lice biti otečeno kad mu je metak prošao kroz glavu. Čudio sam se što su takve priče iznosili i neki ozbiljni ljudi", istakao je bivši načelnik i otkrio koliko novca su vođe Zemunskog klana imale kod sebe:

"Kad su krenuli u bekstvo, kod sebe su, kako je pričao svedok-saradnik Đura Mutavi, imali oko 40.000 evra. Deo su potrošili na kupovinu vikendice sa Đurinom majkom, ali tu su samo prenoćili i nastavili dalje. Bekstvo je skupa stvar, verovatno su odmah prepolovili tu sumu. Nisu, dakle, nosili sa sobom veliku sumu novca, jer su se nadali da će sve to proći za desetak dana, mislili su da će se brzo vratiti kućama... A, možda je deo novca bio i kod Bagzija, pa je možda on to odneo sa sobom", priča Novaković.

Republika

Foto: printscreen

Mile Novaković

 

Svedok-saradnik Dejan Milenković Bagzi pronađen je kasnije u Grčkoj i izručen u Srbiju. Međutim, policija nije imala pravo da ga ispita, već samo tužilaštvo, pa nije dao odgovore na mnoga pitanja - detalje o atentatu na Đinđića, kuda je bežao posle Meljaka i ko mu je pomagao, o ubistvima Boška Buhe i Momira Gavrilovića.

Snaga "zemunskog klana" kulminirala je u leto 2002, kad Dejan Milenković Bagzi, nekad najpouzdaniji saradnik Ljubiše Buhe Čumeta, počeo da sarađuje isključivo sa Spasojevićevom grupom. Kao svedok-saradnik Bagzi je pred sudom rekao: "Jednom me je Buha poslao kod Spasojevića da mu uništim neki automobil i tako je sve počelo. Upao sam u to društvo i tu se više ništa nije moglo."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Veteran

10.11.2021 13:53

Interesantno je da su u toj jurnjavi obojica pogođena baš u glavu!!!??? To bi bilo moguće da je u pitanju snajperista i nepokretna meta, ali u jurnjavi i "natrčavanju" malo sutra! Ne žalim ih uopšte, ali Novakovićeva priča je falš.

Odgovori 15 0
RRUSS

10.11.2021 14:02

Ni da lažeš ne umeš kako treba!

Odgovori 12 0
Bonaparta

10.11.2021 16:20

Malo mi ova priča deluje šuplje i naivno. Pazite po priči načelnika on su uhvatili strica koji im je priznao da ih je sakrio u vikendici i nosio im hranu. Pratili su ga i tako otkrili gde ide, da bi promašili vikendicu kada su krenuli u akciju. Da li i vi mislite isto što i ja? Trebalo je skrenuti pažnju akcijom u pogrešnoj vikendici da bi odigrali igru sa navodnim bežanjem. Pazite drugi detalj Kum i Šiptar beže natrčavaju na prvi obruč i bivaju upucani, a Bagzi protrči pored oklopnog vozila, izbegne obruč gde su navodno sačekaa druga dvojica i bivaju ubijeni, a Bagzi stigne čak do Grčke. Načelniče ni vi ne verujete u sopstvenu priču. Dobro ste je pripremili, ali ne pije vodu. Treće zašto ste odmah srušili Šilerovu, a niste do tada na hiljade bespravnih objekata uklonili niti jedan. Zašto tako na brzinu srušiste dokazni materijal. Imala je tu forenzika da radi bar 3 meseca i otkrije ko je sve tu bio. Dobili ste naređenje da to uradite, jer nije smelo da se otkrije ko je sve od žute mafije voravio na kanabetu Kuma i Šiptara. Mrtva usta ne govore. Četvrto zašto rafalna paljba? Što ne pucaše u noge da ih onesposobe da beže? Ne vređajte na intelegenciju.

Odgovori 15 1
Auuuu

10.11.2021 22:17

Леп покушај "за извлачење" али су прича и образложење прилично "танки". "Из прве" су одмах ликвидирали на чудан начин у још чуднијој акцији двојицу главних који су свакако превише знали!!