PINKI I ŠVABA SU BILI OPASNI MOMCI IZ BEOGRADA: Živeli su brzo i kratko, film Rane nastao po priči o Kamenom i Beši

Autor:

Hronika

01.11.2021

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Likovi Pinkija i Švabe iz kultnog filma "Rane" napravljeni su po uzoru na mlade kriminalce iz Beograda, Marka Pejkovića Kamenog i Mirka Beševića Beše.

Republika

Foto: Ilustracija: Pixabay, Wikipedia/Бормалагурски

Pinki i Švaba nastali po stvarnim likovima

 

Istinita priča u emisiji “Tragač” o najboljim drugovima Beši i Kamenom gde jedan drugom vraća metak za metak kako bi se pomirili, bila je inspiracija za čak dva legendarna filma iz devedesetih koji oslikavaju te brutalne godine: "Rane" i "Do koske".

Malo ljudi zna da je kultni film "Rane" reditelja Srđana Dragojevića nadahnut stvarnim ljudima, dvojicom mladih kriminalaca iz Beograda.

"Pravi" Pinki i Švaba bili su Marko Pejković Kameni i Mirko Bešević Beša, klinci s beogradskog asfalta koji su upali u svet “Vidimo se u čitulji” ekipe.

Bili su bliski prijatelji, ali desilo se da je Kameni pucao u Bešu. Kasnije, kako bi poravnao račune i spasao prijateljstvo, tražio je od ranjenog druga da mu vrati metak za metak - da ispali jednak broj metaka u njega. Obojica su preživeli tu noć, a njihova ispovest zabeležena je u dokumentarnom serijalu "Tragač".

Pretpostavlja se da je Dragojević čuo tu priču i odlučio da na njoj zasnuje scenario. Navodno je izbegavao da pogleda reportažu jer nije hteo da previše utiče na priču, podelu uloga i režiju, ali kad ju je pogledao pošto je film završen, izjavio je da su ga zapanjile sličnosti između Beše i Kamenog i glumaca koji su igrali Švabu i Pinkija.

Izbor glavnog glumca je takođe bio jedinstven - Švabu i Pinkija su igrali Milan Marić i Dušan Pekić, mladić kojem je uloga Pinkija bila nažalost prva i poslednja.

Kako navodi poznata Fejsbuk stranica "Legende devedesetih", Beša je ubijen tokom pucnjave sa policijom, a Kameni je stradao u inostranstvu kada je u stan pustio jednog "prijatelja".

 

Kako je umro Dušan Pekić?

Iako se dugo spekulisalo da se “Dušan Pekić predozirao drogom”, njegova majka je to demantovala. 

"Dobio je novu ulogu, ali smrt je bila brža. Bio je u Кraljevu u vojsci. Prethodnog dana bila je zakletva. Preterao je s pićem! U obdukcionom zapisniku piše da je smrt nastupila usled gušenja, zbog udisanja želudačnog sadržaja!", rekla je majka Dušana Pekića.

Ona kaže i da nikoga ne krivi za sinovljevu smrt.

"Nesrećan je to splet okolnosti. Živeo je brzo i kratko, ali ispunjeno. Bio je spreman da sa svima sve podeli, odeću, hranu, kada nisu imali gde, dovodio ih je kući da prespavaju. On je bio milostiv, zato još valjda opstaje u srcima mnogih, a to je korak do večnosti." rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

01.11.2021 15:22

Film je baš oslikavao tadašnje vreme. Reditelj je po stare dane pokazao da je strašno loš čovek, verovatno zbog nedostatka inspiracije za filmove. Jedino što zna je da vređa ljude na društvenim mrežama. Postao je nula i kao čovek i kao režiser