VEŠTAK NA SUĐENJU MARJANOVIĆU: Nije sigurno da je blato sa Zoranovih pantalona i patika isto kao sa mesta gde je nađeno Jelenino telo

Autor:

Hronika

01.11.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suđenje Zoranu Marjanoviću, koji je optužen da je u aprilu 2016. godine na nasipu u Crvenki kod Borče ubio suprugu Jelenu, nastavljeno je danas u Palati pravde.

Republika

Foto: E-Stock

Zoran Marjanović sa advokatom

 

 

 

Veštaci su se danas izjašnjavali o tragovima, odnosno vrsti zemlje koja je pronađena na telu žrtve, s obzirom na to da je njeno telo pronađeno u kanalu na nasipu u Borči.

Kako je odbrana Zorana Marjanovića istakla, nije im jasno zašto je veštačenje trajalo 15 meseci.

Veštak Zorić analizirajući veštačenje koje je obavio, nije mogao da isključi mogućnost da uzorci blata sa odeće mogu da budu iz drugog dela Beograda i Srbije.

Advokat Jokić ga je, između ostalog, pitao da li je on uzimao tragove zemljišta na nasipu:

- Bio sam na licu mesta kada su se uzimali tragovi. Nisam ih uzimao ja, nego tehničari.

- Da li su korišćene bilo kakve hemikalije prilikom uzorkovanja i analiza zemljišta - pitao je dalje Jokić.

- Nisu. Veća ekipa je učestvovala u pregledu lica mesta. Materijal je izuzet mehanički struganjem i pakovanjem u kesicu. Nisam samo ja sugerisao odakle da se uzmu svi ti tragovi, bilo je više ljudi - rekao je veštak koji nije znao da kaže da li su tragovi uzeti na pola metra ili više u odnosu na mesto gde je pronađeno telo. Sve je zavisilo od izbora tehničara.

Inače, tragovi zemljišta uzeti su 2-3 meseca nakon ubistva. Odbranu Marjanovića zanima zašto je veštačenje trajalo 15 meseci, ako je drugo veštačenje koje je isti veštak radio trajalo samo 5 meseci.

- Trajalo je koliko je trebalo da traje - rekao je Zorić.

Jokić je osporio sadržinu i način na koji je rađeno veštačenje, na šta je Zorić objasnio da je to veštačenje trajalo 15 meseci zbog složenosti postupaka i više uzoraka, što nije bio slučaj sa drugim veštačenjem, ali nije znao da odgovori na pitanje zašto je po završetku veštačenja ono predato tužilaštvu nakon mesec dana.

- Kako je moguće da se na levoj i desnoj nogavici i levoj patici nalaze tragovi, a da oni nisu navedeni u izveštaju veštačenja - pitala je Marjanovićeva odbrana.

- Mehanizam veštačenja je uzorkovan i relativan. Svi oni tragovi koji su uočeni su uzorkovani. Ako hodate po istoj površini, ne mora da znači da će se obe kontaminirati na isti način. Verovatno se radi o štamparskoj grešci. Sve smo uzorke upoređivali i eliminisali, dakle, analizirana je i desna patika - odgovorio je Zorić.

- U izveštaju piše samo ono što je na štetu optuženog, ali ne i ono što je korisno - rekao je Jokić na to.

- Nije rađeno pristrasno i u nečiju korist. Niko nije imao nikakvu nameru, već smo se vodili strukom i tehnikom. Analizirani su samo uzorci slični po bodji i granulaciji, a izdvojeni su oni koji su dokazano slični po boji i granilaciji - odgovorio mu je veštak.

Marjanović je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno izneo svoju odbranu, negirajući da je ubio suprugu, koja je bila pevačica.

Marjanović je, podsetimo, na početku suđenja negirao navode optužnice tvrdeći da se na nasipu nije odvajao od ćerke.

Optužen je za teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna zatvora do 40 godina i brani se sa slobode. Tužilaštvo ga tereti da je 2. aprila 2016. ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mesta zločina bila i njihova maloletna ćerka, koja je sa njima došla na nasip Crvenka.

Zoran Marjanović se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 meseci. Bio je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva.

Marjanoviću je prošle godine sud vratio puno starateljstvo nad detetom, koje mu je oduzeto posle smrti supruge.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ZAvram

01.11.2021 21:35

Неће проћи много, а из убице ће покуљати врисак истине, као лава из гротла вулкана...Отац му се упокојио, а није стигао да каже о ком политичару је реч...Јер, најпре смо са екрана чули како свекар безрезервно хвали своју, мучки, свирепо усмрћену снају...А онда, одједном...Јелена имала швалера политичара...Остаде недоречен...