COKA POČISTIO STAN ADVOKATA MIŠE OGNJANOVIĆA: Prvi ušao nakon njegovog ubistva, pokupio SVE

Autor: Republika

Hronika

23.10.2021

23:25

Dragoslav Damjanović Coka, najbliži saradnik Dijane Hrkalović u MUP Srbije i glavni operativac policijske grupe "Mangusta" bio je prva osoba koja je ušla u stan advokata Dragoslava Miše Ognjanovića posle njegovog ubistva, saznaje "Blic".

instagram.com/printscreen/youtube.com/printscreen

Coka počistio stan Miše Ognjanovića

Kako otkriva sagovornik "Blica" iz policije, o tome su na saslušanju govorili policajci koji su takođe bili deo Dijaninog tima, ali su odlučili da progovore.

- Kada je Ognjanović ubijen, Coka je ušao u stan i pokupio papire i beleške koje su ostale iza advokata. Pretres stana ubijenih je redovna procedura nakon likvidacija, ali ovde je sve smišljeno urađeno jer je postojao strah šta bi tu sve moglo da se nađe - otkriva izvor “Blica”.

Isti izvor kaže da je Damjanović pokupio "bukvalno sve".

- Evidencije, zapisnike, fotografije... Sve što bi možda moglo da bude inkriminišuće za Dijanu Hrkalović i njenu ekipu - kaže naš izvor.

Kako je "Blic" ranije objavio, o Coki Damjanoviću se malo znalo pre nego što su otkrivene nezakonitosti koje je činila grupa "Mangusta", a čije osnivanje je na zahtev Dijane Hrkalović potpisao sada već bivši direktor policije Vladimir Rebić.

Coka je bio glavni operativac Dijane Hrkalović u "Mangusti", koja je "zažmurila" na ubistva trojice pripadnika "škaljarskog" klana i advokata Miše Ognjanovića.

Posle raspuštanja "Manguste" postavljen je kao "flaster" zadužen za progon i maltretiranje policijskog inspektora Dejana Jovića, koji je učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja, i Marka Miljkovića posle ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama.

Inspektor Jović je u to vreme prisluškivan i praćen kako bi mu podmetnuli veze sa mafijom. Uhapšen je i određen mu je jednomesečni pritvor u decembru 2018. godine, kada je grupa okupljena oko Dijane Hrkalović u MUP-u, kojim je u to vreme upravljao ministar Nebojša Stefanović, bila na vrhuncu moći.

printscreen

Coka počistio stan Miše Ognjanovića

Coka je u Službu za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije (UKP) došao na preporuku Dejana Milenkovića Bagzija, u to vreme načelnika SSIM. Ubrzo postaje glavni operativac radne grupe “Mangusta”, kojom su suštinski upravljali Hrkalović, Coka, Bagzi Milenković i Nikola Begović, šef odseka u SSIM.

"Mangusta" je trebalo da prati pripadnike dva najmoćnija mafijaška klana u Srbiji u to vreme - “škaljarskog” i “kavačkog”. Ipak, u to vreme ubijena su trojica pripadnika “škaljarskog” klana - Vladimir Popović Pop, Dragoslav Miloradović i Siniša Milić - i advokat Dragoslav Miša Ognjanović, iako su svi od reda bili “na merama”.

- Policija prati čoveka i ne vidi da je neko prišao i ubio ga, nisu sniminili, nisu slikali. Kako je to moguće da se desi?! Da se desilo jednom i hajde, moguće je, ali da se desi dva ili više puta, to ne mogu da poverujem - rekao je letos predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako se sada osnovano sumnja, “Mangusta” je zapravo služila za prisluškivanje Vučića. Sve informacije sa mera, iz pratnje i sva snimanja su zatim išla preko Bagzija Milenkovića direktno na ruke Dijani Hrkalović.

Unapređen zbog “zasluga”

Posle rasformiranja radne grupe “Mangusta” Coka Damjanović zbog “zasluga” postaje načelnik SBPOK-ovog odeljenja za ubistva, gde je, gle slučajnosti, radio upravo inspektor Jović.

Izvor “Blica” kaže da sistematski progon inspektora Jovića u to vreme vrhušci MUP-a nije predstavljao problem, naprotiv. Karijera Damjanovića je bila u usponu sve dok nije uhvaćen u pretnjama jednoj koleginici da će joj “poslati mafijaše”, odnosno da će mafijašima “dati adresu gde ona stanuje”.

O pretnjama i skandalu je obavešten vrh MUP-a, ali ministar Stefanović u tom trenutku nije bio za smenu Coke Damjanovića. Kasnije ga, ipak, sklanja sa mesta načelnika. Tek s promenom vlasti u MUP-u Damjanović biva premešten iz SBPOK-a na manje-više fiktivno radno mesto koordinatora u UKP.

(Republika/Blic)

Komentari (2)

Loading
Deja

25.10.2021 03:02

A i dalje su svi ti kriminalci na slobodi! E to je tuga! Imaju dokaze neoborive i mup i tuziastvo da izdaju sad ovog momenta nalog za hapse je minimum 30 lica a kao nesto se stalno preispituje, pa se sve nesto veka kao jaje da treba da snesu!