RADE MARKOVIĆ PREBAČEN U OZLOGLAŠENI SEDMI PAVILJON: Bivši šef DB izgubio status povlašćenog robijaša u "Zabeli"

Autor: Republika

Hronika

19.10.2021

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radomir Rade Marković (75), bivši šef Resora državne bezbednosti Srbije, koji u požarevačkom zatvoru "Zabela" služi jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora, izgubio je status povlašćenog zatvorenika i oduzeta mu je kućica u krugu zatvora u kojoj je godinama bio smešten.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Rade Marković

Kako piše 24sedam pozivajući se na nezvanične informacije iz zatvora, Marković je prebačen u grupnu sobu ozloglašenog Sedmog paviljona sa ostalim osuđenicima.

Kućicu je potom dobio izvesni Bufon iz Mladenovca.

- Zatvorenici imaju svoje zakone i "sivu eminenciju". Bufon nije poznat i osuđen je za sitnija dela, ali je jak među osuđenicima. On je tu boravio neko vreme, pa je vraćen među ostale. Trenutno je u kućici izvesni Peda, koji takođe nije posebno poznat - kaže izvor.

Bivši šef srpske tajne policije u zatvoru je ranije imao malu baštu, a gajio je kučiće i mačke.

Krajem prošle godine, oboleo je od korone, pa je bio izolovan u posebnoj ćeliji kako ne bi zarazio druge. Kad je ozdravio vraćen je u svoju kućicu.

Inače, dobio je i veliki akvarijum i starao se o ribicama.

Marković je, inače, bio magacioner u zatvoru i vodio računa o garderobi i posteljini robijaša. U glavnom magacinu zadužen je bio da popisuje ćebad, sredstva za higijenu, kao i lične stvari zatvorenika, koje im nisu uvek potrebne.

Pre toga, Marković je nadzirao sistem kanalizacije. Kontrolisao je otpadne vode unutar zidina zatvora.

Posle 15 godina robije, skinut je sa prebrojavanja, ali nikad ne sme da izlazi iz kruga "Zabele".

40 godina robije

Rade je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali, kao i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine. Osim ovog zločina, bivši šef tajne srpske policije proglašen je krivim i za umešanost u otmicu i mučko ubistvo Ivana Stambolića. Sa još trojicom pripadnika DB optužen je i za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, ali je to suđenje počelo iznova i uskoro bi trebalo da bude izrečena presuda. Na prethodnom suđenju, bio je osuđen na 30 godina zatvora zbog podstrekavanja na ubistvo.



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading