SAZVAN JE KOLEGIJUM MUP, POZVAN JE BIO I ZVEZDAN JOVANOVIĆ: Ovako je general Sreten Lukić uhapsio ubicu Đinđića

Autor: Republika

Hronika

11.10.2021

07:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policijski general Sreten Lukić, koji je stigao u Srbiju iz Haškog tribunala, uhapsio je bivšeg pripadnika JSO Zvezdana Jovanovića za ubistvo premijera Zorana Đinđića!

Republika

Foto: www.profimedia.rs/printscreen

Zvezdan Jovanović i Sreten Lukić

Sa mesta tadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti, Sreten Lukić je marta 2003. godine, u vreme policijske akcije "Sablja" uvedene zbog atentata na predsednika vlade, sazvao kolegijum MUP, na koji je pozvan komandni sastav Jedinice za specijalne operacije, a među njima i Zvezdan Jovanović.

U Sali za sastanke, 24. marta 2003. sedeli su, pored Lukića, i tadašnji komandant žandarmerije Goran Radosavljević Guri, te načelnik Boro Banjac. Preko puta njih, seo je vrh JSO, njen tadađnji komandant Dušan Maričić Gumar, Dragoslav Krsmanović, Mića Petrakvić, Veselin Lečić i Zvezdan Jovanović.

Lukić ih je pitao šta će da popiju, naručili sus ok i kafu, samo Jovanović nije uzeo ništa.

Prema navodima Bore Banjca, on je zapalio cigaretu, i tada ga je Jovanović upitao da li i on može da zapali. Kad je dobio potvrdan odgovor, iz džepa je izvadio kutiju crnog "magnum davidova".

Dva opuška iste marke cigareta pronađena su na mestu odakle je, prema presudi Suda za organizovani kriminal, pucano na premijera.

Jovanović je ispušio cigaretu, posle čega mu je rečeno da ostane, posle čega je uhapšen.

U svom prvom iskazu koji je dao tadašnjem pomoćniku šefa UKP Miletu Novakoviću i u to vreme operativcu Rodoljubu Miloviću Roćku, Jovanović je priznao i opisao kako je planirano ubistvo premijera.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

- Tog dana u sobi zgrade u Gepratovoj sedeli smo ja i još dvojica pripadnika zemunskog klana i čekali da Đinđić naiđe. Pušio sam cigarete „davidov" i pikavac ugasio u jednu kutiju u džepu. Moguće je da mi je neki pikavac ispao sa strane… Prvi metak ga je pogodio, a drugi sam ispalio da potvrdim pogodak. Nisam hteo da pogodim tog momka iz obezbeđenja. Nisam imao vremena da Đinđića gađam u glavu. Bio je zaklonjen. Nisam video gde su odletele čaure… Nosio sam pištolj, utrčali smo u automobil i otišli na predviđeno mesto, u neki stan iznad Autokomande... Osećao sam da će sve biti otkriveno. Čim su me pozvali na razgovor u policiju, sve mi je bilo jasno. Ubistvo bi bilo nerasvetljeno da sam ja organizovao ekipu, a ne ovako kako je urađeno, sa ološima i kriminalcima. Znao sam čim me je Legija uvukao s onim kretenima - rekao je Jovanović, podseća 24.sedam.

Tokom istrage, a kasnije i suđenja, on je povukao svoj iskaz, tvrdeći da mu je ovakvo priznanje iznuđeno pod pretnjom da će mu biti likvidirana porodica.

U svom prvom iskazu naveo je i to da je odlučio da učestvuje u ubistvu premijera zbog pretnje Hagom i zaštite JSO.

Komandni sastav JSO, Milorad Ulemek Legija, Dušan Maričić i Zvezdan Jovanović, zajedno sa pripadnicima "zemunskog klana", osuđeni su na 40 godina zatvora zbog ubistva premijera.

Dve godine kasnije general Sreten Lukić predao se se Haškom tribunal.

On je 2013. godine pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova tokom NATO bombardovanja 1999. godine, kada je bio komandant štaba MUP u Prištini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milutin

11.10.2021 20:04

Ne verujem u obu priču.dr Vojislav Šešelj je tražio da se ponovi suđenje gospodinu Zvezdanu Jovanoviću.zo znači da ga Zvezdan nike ubio.