PODVIG PRIPADNICE MUP U BELOJ CRKVI: Policajka skinula samoubicu s vešala!

Autor: A. G. - M. J.

Hronika

10.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući hrabrosti i inteligenciji Ane Mihajlović (43), policajke iz Bele Crkve, Zoran V. iz ovog mesta je i dalje živ. Kako Srpski telegraf saznaje, ona je uspela da ubedi rastrojenog mladića da sebi ne oduzme život.

Republika

Foto: pixabay.com/Photo by Eva Blue on Unsplash

Foto: Ilustracija

- Sve je počelo kada je 1. oktobra ove godine Olga B., sva van sebe, pozvala stanicu policije i usplahirena prijavila da je njen sin otišao od kuće da bi, kako joj je rekao, izvršio samoubistvo jer mu je sve dojadilo. Nesrećna žena je vapila da pripadnici MUP nešto preduzmu jer je strahovala od najgoreg, pogotovo što je Zoran bio u stanju teškog pijanstva. Tada su Ana i njen kolega stupili u akciju - priča naš izvor upućen u dešavanja tog dana.

Mladića su zatekli na krovu magacina i na prvi pogled se videlo da ne vlada sobom. Upozoravao je da mu niko ne prilazi, inače će sebi da oduzme život. Sedeo je na ivici krova, na visini od tri metra, jedan kraj konopca bio mu je vezan oko vrata, a drugi za granu drveta.

- Ne prilazite, skočiću - urlao je i nekontrolisano se tresao.

Moralo je brzo da se deluje jer se činilo da trenuci odlučuju o životu ili smrti. Tada je do izražaja došla Anina prisebnost i poznavanje psihologije, što je, ispostavilo se, bilo ključno.

Pošto joj je mladićeva majka dala njegov broj telefona, nazvala ga je i počela oprezno da ga smiruje i ubeđuje da odustane od sulude namere.

- Taj razgovor je, činilo se, trajao beskonačno. Ipak, zahvaljujući koleginicinom strpljenju i taktičnosti, Zoran je malo-pomalo počeo da se koleba i, na kraju, pristao da se samo ona popne na krov i da razgovaraju oči u oči. Tad se probudila nada da će drama imati srećan kraj - prepričava naš sagovornik.

Policajka je bila svesna da mora da nađe način koji neće dodatno razjariti potencijalnog samoubicu. Odlučila je da mu priča o svojim problemima, kojih ima napretek, ali da se s njima bori, ne predaje se, da bekstvo u smrt nije rešenje...

- Zašto želiš da pomogneš? Ni ne poznajemo se. Ne želim da mi prodajete priču. Odlučio sam, gotovo je - rekao je nepoverljivi mladić na početku razgovora.

Ana mu je odgovorila:

- Zar vi ne biste pokušali da pomognete meni da je situacija obrnuta?

- Naravno da bih!

- Znači da bi vam bilo stalo. A kako? Na koji način biste mi pomogli?

Zoran je na trenutak zastao, pogledao sagovornicu u oči i tiho rekao:

- Popeo bih se na krov i skinuo vam omču.

Sada je moglo da se odahne, a nesuđeni samoubica je sproveden na odeljenje psihijatrije u Vršcu na dalje lečenje.

- U ovakvim situacijama su najbitniji način za pristupanje, razumevanje situacije, procena, kao i ljudski odnos prema potencijalnom samoubici i njegovom problemu. U svakoj situaciji najvažnije je biti čovek, pa sve ostalo, a to je naša koleginica pokazala na delu - zaključuje izvor Srpskog telegrafa.

Pozdravio se sa svima

Ana je, kako nam se kasnije poverila, imala ogroman strah da se sve ne završi tragično. Naime, Zoran se na odlasku od kuće pozdravio sa svima i rekao da se neće vratiti. Takođe, zapretio je da će odmah skočiti ukoliko bude video policiju ili Hitnu pomoć. Ipak, najviše je strahovala da on ne izvrši samoubistvo dok se ona ne penje na krov, ispričao je jedan njen kolega.

Tihi heroji u zapećku

Republika

Foto: Tanjug

Veljko Mijailović

Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, za Srpski telegraf kaže da Ana Mihajlović, inače član PSS, može da bude uzor mnogim kolegama.

- Ljudi su skloni negativnim predstavama o policiji, ne znajući sa čim se sve oni susreću. Nažalost, medije obično više zanimaju oni koji iz uniforme skliznu s druge strane zakona, a ovakvi tihi heroji ostanu u zapećku - kaže Mijailović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading