OGLASILI SE IZ ŽELEZNICE POVODOM DEČAKA KOG JE UDARILA STRUJA: Dete u teškom stanju, evo kako da se izbegnu tragedije

Autor:

Hronika

06.10.2021

17:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dečak starosti 16 godina teško je povređen danas u 16.10 sati u železničkoj stanici Klenje, od strujnog udara iz kontaktne mreže, kada se popeo na vagon teretnog voza, koji se nalazio na trećem staničnom koloseku, saopšteno je iz "Infrastrukture železnica Srbije".

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

Oglasili se iz Železnice - dete u lošem stanju, Ilustracija

 

Sa mesta nesreće Hitna pomoć je odvezla dečaka, koji se nakon strujnog udara nalazio u izuzetno teškom stanju, ali je davao znake života.

Pored Hitne pomoći, na mesto nesreće odmah su izašli pripadnici MUP-a, kao i železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja.

Ovo je već šesti slučaj u ovoj godini da su se nesreće dogodile kao posledica strujnog udara iz kontaktne mreže, koja se nalazi iznad železničke pruge. U tim nesrećama, samo u ovoj godini, nastradala su dve osobe, a pet osoba je bilo teško povređeno i sa velikim opekotinama. Od tog broja, dve nastradale i dve teško povređene osobe su bila maloletna lica, navodi se u saopštenju

U periodu od 2016. do danas dogodilo se 33 nesreća kao posledica strujnog udara na prugama u Srbiji, a u njima je nastradalo 13 i teško povređeno 23 osoba. Polovina od broja poginulih i povređenih osoba su bila maloletna lica.

Kroz kablove kontaktne mreže iznad pruge prolazi struja jačine od 25 hiljada volti,  i penjanjem na železničke vagone ulazi se u strujno kolo koje može biti udaljeno i po nekoliko metara od kontaktne mreže. To dovodi do strujnog udara, koji se gotovo po pravilu završava tragično ili sa izuzetno teškim povredama i velikim opekotinama.

"Infrastruktura železnice Srbije" ponovo apeluje, moli i upozorava da se niko ne penje na železničke vagone, jer na taj način ugrožava svoj život, da se niko ne kreće po pruzi i da se poštuju upozorenja na opasnost od visokog napona koja postoje u svim železničkim stanicama, apeluju u saopštenju.

To je jedini način da se ovakve nesreće i tragedije izbegnu, napominju.

Železnica ne može da ogradi tri i po hiljade kilometara svojih pruga, ne može da isključi struju u stanicama, niti bilo kakvo fizičko obezbeđenje može da spreči ovakve nesreće.

"Infrastruktura železnice Srbije" nastaviće svoju akciju koju već nekoliko godina sprovodi u osnovnim školama širom Srbije, kako bi najmlađe osnovce upozorili na sve opasnost koje sa sobom nosi pruga i kontaktna mreža iznad nje, jer edukacija i informisanje mladih predstavljaju jedno od najboljih rešenja za ovu pojavu, sa kojom se danas susreću i sve druge inostrane železničke uprave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading