OTKRIVEN NAJVEROVATNIJI MOTIV MONSTRUOZNOG ZLOČINA KOD ALEKSINCA: Đokići ubijeni zbog duga od 100.000 EVRA?

Autor:

Hronika

04.10.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inspektori sumnjaju da se iza likvidacije Gorana, Gordane i njihove ćerke Lidije krije dužnik koji nije hteo da im vrati pozajmljeni novac. U zločinu učestvovala grupa ubica.

Republika

Foto: Tanjug/TV ZONA PLUS

 

Tročlana porodica Đokić verovatno je ubijena jer jedan od njihovih dužnika nije želeo da im vrati pozajmljeni novac. U tom pravcu kreće se istraga monstruozne likvidacije Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25), čija tela su prekjuče nađena u ataru sela Moravac. Goran se u porodičnoj menjačnici u Aleksincu bavio, nezvanično se pominje, i davanjem novca na kamatu. Policija sada traži put do svih Goranovih dužnika i ne isključuje mogućnost da je neko do njih, koji možda živi baš u okolini Aleksinca, angažovao plaćene ubice za daleko manje novca nego što iznosi njegov dug Đokiću.

Dobro obavešteni izvor kaže da policija ima podatke da je Goranu jedan čovek dugovao 100.000 evra. U drugom slučaju, navodno, pominje se manja suma od 15.000 evra.

- To verovatno nisu sva imena na spisku dužnika. I ne bi bio prvi put da neko ko duguje drugome novac organizuje njegovo ubistvo - navodi ovaj izvor.

Sve nejasnoće u vezi s Goranovim poslovanjem policija će pokušati da razjasni i poligrafskim ispitivanjem rođaka, prijatelja i njegovih poslovnih partnera. Neke od tih izjava datih prethodnih dana policiji, naime, ne slažu se s kasnijim saznanjima inspektora.

Naš sagovornik koji ima višegodišnje iskustvo u istrazi ovakvih slučajeva siguran je da iza monstruozne likvidacije tročlane porodice Đokić stoji dobro organizovana grupa.

Pažljivo odabrano mesto zločina

- Prvo, ovaj zločin pažljivo je isplaniran. Drugo, u ubistvu je učestvovalo više lica. Treće, u likvidaciju troje Đokića umešan je neko ko je odlično poznavao teren. Nemoguće je nasumice odabrati zaravan u šipražju do koje se dolazi seoskim putem i koja nije vidljiva s glavnog puta, kao mesto za ubistvo, kao i drugu gotovo identičnu lokaciju desetak kilometara udaljenu za spaljivanje automobila. Tela i automobil su poliveni benzinom i zapaljeni, a onaj ko je odabrao ove lokacije bio je siguran da vatra u noći neće nikome skrenuti pažnju - objašnjava izvor iz istrage.

Naš sagovornik nezvanično izdvaja još nekoliko detalja koje istražuje policija.

- U svetu kriminala paljenje automobila porodice Đokić posle zločina znači samo jedno. Neko od počinilaca bio je u njemu. I na poslednjem snimku auta jedne sigurnosne kamere oko dva časa posle ponoći za volanom je najverovatnije bio neko od "čistača tragova", a ne Đokić. Pasat je zapaljen da bi se uklonila svaka mogućnost da su njemu ostali DNK tragovi ubice ili saučesnika. Takođe, u priči je najmanje još jedan automobil. Taj koji je zapalio vozilo Đokića u divljini okruženoj šipražjem s tog mesta se udaljio drugim automobilom koji ga je čekao u blizini ili su drugi članovi ekipe ubica došli po njega - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

Republika

Foto: printskrin

 

ZAŠTO SU UBIJENE GORDANA I LIDIJA

Na neobičnu okolnost da su sa Goranom ubijeni i njegovi supruga i ćerka naš sagovornik se priseća slučaja ubistva u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu.

Dvojica povratnika s ratišta 1. decembra 1993. ubili su 13-godišnjeg Davora Židića i njegovu majku Vericu u njihovom stanu u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu. Pre nego što su ubili Vericu pokušali su da saznaju gde drži novac za koji su imali, kako se pokazalo, pogrešnu dojavu. Kada su ih inspektori posle hapšenja pitali zašto su ubili i dete, jedan od ubica je rekao: " Ko ga je*e, on je trebalo da bude u školi".

- Jezivo. I Gordana i Lidija su se verovatno našle u pogrešno vreme na pogrešnom mestu - tumači naš sagovornik.

Da je u zločinu verovatno učestvovalo više osoba i da je ovo trostruko ubistvo bilo planirano, potvrdio je juče direktor policije Vladimir Rebić. Tela su, kako kaže, pronađena spaljena i zatrpana, a pronašli su ih jer su videli ruku koja viri iz šipražja.

Smetali mu baloni s vodom

- Ne bih mnogo da otkrivam, ali se očigledno radi o dobro pripremljenom zločinu. Nabavljen je i benzin da se spali vozilo i žrtve. Gorana smo identifikovali na osnovu otiska, Gordanu na osnovu nakita koji je nosila, dok njihovu ćerku, nažalost, nismo mogli tačno da identifikujemo, s obzirom na to u kakvom stanju smo zatekli telo - naveo je Rebić.

On je dodao i da je ubica mislio na sve jer je na pola puta između Moravca i Tešice policija pronašla balone koje je Goran nosio u svom pasatu.

- Goran je u automobilu imao balone koje je nosio i u njih sipao vodu. Počinilac zločina je shvatio da bi oni mogli da mu smetaju, te ih je izbacio negde na pola puta između mesta gde su sakrivena tela i mesta na kom je spaljen automobil - objasnio je Rebić.

Vozilo Đokića je prvi put snimljeno u ponedeljak u 00.24, kada su krenuli iz kuće Goranove majke.

- Nisu krenuli u pravcu Aleksinca, nego ih je kamera snimila na kraju sela Moravac, gde se završava asfaltni put. Na osnovu toga zaključili smo da je vozilo krenulo u pravcu atara sela Moravac - objašnjava on i dodaje da je ovde reč o veoma nepristupačnom terenu.

- Reč je o ruralnom području, gde nema toliko kamera kao u Beogradu. Kamera jedne privatne kuće ih je snimila da su krenuli u pravcu atara ka njivama, a ne ka svom domu. Jedan član rodbine je prepoznao na kameri auto svojih rođaka, a naknadno, kada smo dobili logove mobilnih telefona, bilo je jasno da nisu krenuli ka severu, nego na jug. U 2.05 je poslednji put uočeno vozilo. Mi mislimo da su ubijeni nekih dva sata ranije - naveo je Rebić.

MOGUĆI SCENARIO NAPADA

Još jedna nedoumica u ovom slučaju jeste kako su Đokići odvedeni u pustaru gde su ubijeni.

Direktor policije Vladimir Rebić kaže da su Goranovi poznanici naveli da je bio izuzetno obazriv čovek.

- Još ne može da se kaže sa sigurnošću da li je poznavao ubicu ili je nekom prisilom nateran da zaustavi vozilo - naveo je on.

Nezvanično saznajemo da policija istražuje sledeći scenario:

- Automobil je uz pretnju oružjem zaustavljen odmah pošto su Đokići napustili dom njegove majke i krenuli kući za Aleksinac.

- Jedan od napadača je ušao u pasat i, držeći porodicu na nišanu, naterao Gorana da promeni pravac i vozi ka šibljaku gde su likvidirani.

- Njegovi saučesnici su ih tamo već čekali.

Nestanak prijavila rođaka

Porodica Đokić nestala je u nedelju 26. septembra, a dva dana kasnije prijavljen je njihov nestanak. Jedna rođaka u utorak je primetila da već dva dana nisu otvorili menjačnicu i pozvala policiju. Policija je u sredu krenula u intenzivnu potragu za njima, u dva navrata ulazila je u njihov stan u potrazi za bilo kakvim tragom, ali su tamo pronađena sva njihova lična dokumenta, pa je mogućnost da su izašli iz zemlje odmah isključena. U potragu su uključene jedinice MUP i Žandarmerije, helikopterska jedinica i ronioci. Pretraženo je područje prečnika dvadesetak kilometara od Bovanskog jezera, preko Moravca, gde su Đokići bili u poseti Goranovoj majci, pa do Tešice.

Potresne poruke na društvenim mrežama

Rođaci iz porodica Đokić i Aritonović juče su na društvenim mrežama objavljivali potresne poruke uz fotografije ubijene devojke.

- Duša moja... Počivaj u miru, anđele moj - pisali su rođaci.

U komentarima ispod fotografija javljao se veliki broj prijatelja, šokiranih ovim nezapamćenim zločinom.

- Tuga velika i nepravda, zlato od deteta, duša predobra. Anđeo. Neka nađu mir - samo su neke od utešnih poruka koje su prijatelji ostavljali porodici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading