NAVRŠAVA SE 30 GODINA OD UBISTVA DIVA SA VOŽDOVCA! Evo ko je Giški prvi dao čitulju: Bio si i ostaćeš moj VITEZ! (FOTO)

Autor: Republika

Hronika

15.09.2021

05:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 30 godina od smrti Đorđa Božovića Giške, sportiste i osnivača Srpske garde.

Republika

Foto: intagram.com/legendedevedesetih

Giška je ubijen pre 30 godina u ratu u Hrvatskoj

Tim povodom je njegov prijatelj Brano Mićunović dao čitulju, u kojoj je napisao da bi sve dao samo kada bi mogli još jednom da se ispričaju.

- Ni vrijeme, ni događaji ne mogu umanjiti našu bratsku ljubav. Znam da nas gledaš sa nebeskih visina i čudiš se šta to svi činimo. Sve bih dao da se možemo ispričati još jednom, a znam da bi se razumijeli, kao i uvijek, i samim pogledima. Bio si i ostaćeš zauvek moj vitez. Počivaj u miru - piše u čitulji koju je Mićunović objavio.

Giška je rođen 15. septembra 1955. u Peći u porodici Gavrila i Milene Božović. Đorđe je do 1964. živeo u Inđiji, koju je kasnije često posećivao, nakon čega se sa majkom i mlađom sestrom Slavicom porodica preselila u Beograd.

Kroz služenje zatvorskih kazni uspeo je da pročita skoro sve knjige zatvorskih biblioteka i da završi Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu. Planirao je da završi i teologiju ali nije dobio dozvolu da iz zatvora polaže ispite. Govorio je šest stranih jezika.

Republika

Foto: printscreen

Čitulja koju je Brano Mićunović dao u novinama

Ubrzo po dolasku na Voždovac upoznaje se sa Branislavom Matićem Belim sa kojim postaje nerazdvojan prijatelj. Postaje član bokserskog kluba Radnički, gde ga je u borbama mogao pobediti samo Žorž Stanković. Kao vrlo mlad dolazi u sukob sa zakonom kada je u jednoj uličnoj tuči izboden nožem. Ranjavanje je preživeo zahvaljujući snažnoj konstituciji zbog čega je i dobio nadimak Giška. Sa trinaest godina je ilegalno otišao u Italiju. Po povratku u Jugoslaviju počinje se intenzivno družiti sa Borisom Petkovim i Rankom Rubežićem čime biva upleten u svet kriminala. Giška je to opisivao rečima:

- Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka... Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom.

Božović je 1991. osnovao formaciju Srpska garda zajedno sa Branislavom Matićem Belim.

Srpska garda je učestvovala u borbama oko Gospića, a Božović je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima u okolini Gospića 15. septembra 1991. Mesec dana ranije u Beogradu u sačekuši je ubijen Branislav Matić Beli.

(Republika/Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading