KAO DA JE U ZEMLJU PROPAO! Vođa "škaljaraca" nestao iz Crne Gore iako je bio na merama

Autor: Republika

Hronika

14.09.2021

06:30

Evidencija dve policije - srpske i crnogorske prepuna je operativnih saznanja o tome s kim sarađuje najtraženiji "škaljarac" Jovan Vukotić, sa kojim ubistvima se povezuje, ali i vođama kriminalnih klanova.

vijesti online/Tanjug/AP

Jovan Vukotić

 

 I ništa od ovoga ne bi bilo čudno da ovaj kriminalac nije samo dva puta osuđivan, a bezbroj puta bio na korak do optuženičke klupe zbog niza likvidacija.

I taman kad je crnogorska policija saopštila da sumnja da je Jovan organizovao ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića iz Srbije njemu se izgubio svaki trag. Čovek koji je bio na merama crnogorske policije jednostavno je ispario. Još nije utvrđeno kako je najtraženiji "škljarac" pobegao niti ko mu je to omogućio.

Kriminalna porodica

Porodica Vukotić dobro je poznata i policiji i tužilaštvu. Od pre nekoliko godina svaki trag se izgubio Igoru Vukotiću, rođenom bratu jednog od vođe "škaljaraca". Nakon zatvorske kazne koju je odslužio u Brazilu, bratu Jovanu se pridružio u kriminalnim aktivnostima. Sumnja se da su njih dvojica organizovali krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Ime Igora Vukotića danas je na crvenoj Interpolovoj poternici zbog sumnje da je organizovao više ubistava u Crnoj Gori. Sa Igorom Dedovićem je organizovao niz likvidacija.

Njihov otac Veselin Vukotić ubijen je pre dve godine u Dobroti. Ubica još nije nađen. Tada se iz bekstva oglasio čituljom u novinama Jovanovov brat Igor.

Pokušaj ubistva

"Moram da te pozdravim poslednji put na ovakav način, Oče moj, uzdanice, dobročinitelju, junače moj!!! Zapamti da nas niko ne može razdvojiti, nikad! Počivaj mi u našem miru Čevskom, sa braćom svojom! Neka ti je vječna slava i hvala ti! Voli te beskrajno tvoj sin Igor", napisao je negde iz bekstva.

Nakon Veselinovog ubistva, nekoliko meseci kasnije smrt je za dlaku izbegao Jovan Vukotić. U decembru 2019. četvorica muškaraca uhapšeni su zbog sumnje da su pripremali likvidaciju Jovana Vukotića koji je tada bio u Okružnom zatvoru u Beogradu gde je čekao izručenje Srbiji. Protiv njih četvorice podignuta je optužnica.

Oni se terete da su natrijum cijanidom hteli da otruju Vukotića, kao i da su izvršili i druga krivična dela tako što su obučeni u policijske uniforme presreli Vukotićevu nevenčanu suprugu koja mu je obično donosila ručak u pritvor iz jednog beogradskog restorana. Predstavljajući se kao policajci, presreli su tu devojku ali ona u tom trenutku nije imala hranu, jer je tek trebalo da ode po nju. Zatražili su da provere šta se nalazi u paketu namenjenom Vukotiću. Vukotićevoj nevenčanoj supruzi bila je sumnjiva ovakva "provera" pa je prijavila nadležnima. Policija je presrela vozilo iz kog su izašli navodno policajci. U taksi vozilu u kojem su oni bili u trenutku hapšenja pronađen je cijanid koji su hteli da mu stave u hranu.

Škaljarska grupa, čiji je Jovica Vukotić jedan od vođa, dovodi se u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, koji u Španiji izdržava zatvorsku kaznu od 18 godina zbog organizovanog kriminala. Ova dva klana zajedno su radila na švercu i distribuciji narkotika širom Evrope. Prema operativnim podacima, Jovan Vukotić često je boravio u Beogradu, ali dolazio je i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor, gde se sastajao s pripadnicima klana Luke Bojovića.

Želeo Veljinu smrt

Prema do sada prikupljenim podacima, navodni vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić sumnjiči se da je organizator kriminalne grupe protiv koje je već podignuta optužnica zbog planiranja ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potvrdio je specijalni tužilac Saša Čađenović.

- Prikupljajući dokaze u cilju identifikacije svih učesnika krivično pravnog događaja koji je obuhvaćen optužnicom od 2. jula 2021. identifikovan je i drugi organizator ove kriminalne organizacije koja je formirana radi vršenja krivičnih dela ubistvo i teško ubistvo, kao i drugih krivičnih dela na teritoriji Crne Gore - rekao je Čađenović.

U cilju razbijanja kriminalne organizacije, dodao je on, zaplenjena je i eksplozivna naprava koja je trebalo da bude upotrebljena radi lišavanja života Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana. SDT je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Vukotića koji se sumnjiči za stvarnje kriminalne organizacije, teško ubistvo putem podstrekavanja i teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem. Kriminalna organizacija, koju je navodno Vukotić predvodio, imala je posebne organizovane grupe za nabavku eksploziva, vozila i plovnih prevoznih sredstava.

 

Komentari (0)

Loading