PRAVOSUĐE GODINU DANA U NAJTEŽOJ DILEMI: Kako suditi vozaču koji je UBIO SVOJU DECU

Autor: S. Stepanović - A. Popović

Hronika

10.09.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga protiv Milana Ž., koji je prošlog leta kolima sleteo s puta i usmrtio sina i ćerku, još traje.

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Pred jednom od najtežih odluka već više od godinu dana se nalazi srpsko pravosuđe. Od 14. jula 2020, kada je Milan Ž. u alkoholisanom stanju kod Novih Karlovaca vozeći prebrzo sleteo s puta, udario u drvo i usmrtio sina N. (8) i ćerku N. (1), još nije podignuta optužnica. Stručnjaci procenjuju da je izuzetno teško proceniti kako ovom čoveku suditi jer je istovremeno u ulozi okrivljenog i oštećenog.

Tužilac Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici Đorđe Mahovac izjavio je za Srpski telegraf da je ovaj slučaj još pod istragom. Iako je Milan jedini učesnik saobraćajne nesreće i dokazi su, kao i saobraćajna veštačenja, mogli da se izvedu relativno brzo, odluka o optužnici zbog njegove dvostruke uloge u ovom slučaju zadaje muke svima koji u njoj učestvuju. Milanu nije određen pritvor.

Advokat Biljana Anđelković objašnjava da se opravdano postavlja pitanje zašto je predmet još pod istragom.

- To može biti zbog brojnih faktora. Primera radi, nekada su saobraćajna veštačenja prilično kompleksna i zahtevaju dosta vremena. S druge strane, s obzirom na konkretne posledice ovog dela, moguće je da su iste teško pogodile okrivljenog, te da on privremeno nije sposoban da učestvuje u postupku, zbog čega se može odrediti psihijatrijsko veštačenje - ističe Anđelkovićeva.

Dugogodišnji sudija, koji se sada bavi advokaturom, Krsto Bobot tumači da je prvo tužilac, pa potom i sudija, u ogromnom problemu kada dobije slučaj oca ili majke koji su izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj je stradalo najmanje jedno njihovo dete.

- To su zaista najteže odluke za sudije, kao i za tužioce. U tom slučaju, ukoliko sud proceni da je roditelj izazvao nesreću u kojoj je poginulo njegovo dete, on proglašava krivim, ali se oslobađa kazne. To je slučaj roditelja kojem je stradalo dete i doživotni zatvor bi ga manje boleo od gubitka. Zatvorska kazna je tu bespredmetna - kaže Bobot za naš list.

Republika

Foto: Printscreen

 

Nema milosti za bahate

Krsto Bobot ističe izuzetke kada roditelj neće izbeći robiju uprkos činjenici da je u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao stradalo njegovo dete.

- Ako je vozač, primera radi, imao dva promila alkohola u krvi, vozio nasilnički i prošao kroz crveno i negde ili u nekog se zakucao i u tom udesu izgubio dete, njemu preti višegodišnja zatvorska kazna shodno krivici - objasnio je Bobot.

Ovaj advokat, međutim, skreće pažnju da, ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je, osim njegovog deteta, stradao i neko drugi, podleže strožoj kazni.

- Logično je da se ti slučajevi tretiraju drugačije. Primera radi, upravo zastupam klijenta kojem je u nesreći stradalo dete i još jedna osoba i njemu je tužilaštvo nudilo da potpiše sporazum o priznanju krivice, kojim bi mu bila zagarantovana uslovna kazna. On to nije prihvatio jer želi da dokaže da nije kriv. Njegove reči su vrlo upečatljive i teške. Rekao mi je: "Ne mogu da prihvatim činjenicu da sam kriv za smrt svog deteta" - opisuje Krsto Bobot.

Republika

Foto: Promo foto

 

Oslobađanje u slučaju nehata

Advokat Biljana Anđelković napominje da postoji mogućnost da okrivljeni Milan Ž. bude oslobođen zatvorske kazne.

- Valja napomenuti da je ovde, u zavisnosti od toka samog sudskog postupka, moguće primeniti i odredbu iz Krivičnog zakonika kojom je predviđeno da sud može osloboditi od kazne učinioca krivičnog dela učinjenog iz nehata kada posledice dela tako teško pogađaju učinioca, pa izricanje kazne u takvom slučaju očigledno ne bi odgovaralo svrsi kažnjavanja - kaže Anđelkovićeva za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading