ŠIFRA 187: Dea ZAPLENILA MILOV KOKAIN

Autor: M. J. - E. S. T.

Hronika

01.09.2021

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tona i po kokaina za koju se osnovano sumnja da pripada ljudima kojima leđa čuva predsednik Milo Đukanović zaplenjena je zahvaljujući DEA, američkoj agenciji za borbu protiv narkotika, pokazuju novi detalji iz istrage policije.

Republika

Foto: Tanjug/Uprava policije Crne Gore/Ilustracija

Dea zaplenila Milov kokain

KONTROLA U EKVADORU

Droga je pronađena u kontejnerima s bananama, a operativci su utvrdili da je pošiljku poručila Marina Krstović (27) od dobavljača "Co ex Fruit S. A." iz Ekvadora za kompaniju "San Francisko", koja je u vlasništvu njenog oca Budimira zvanog Budo Banana. Marini i njenom ocu prekjuče je, ipak, određen pritvor do 30 dana iako su oni pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa s pronađenom drogom i policiji ponudili saradnju i pomoć u rasvetljavanju ovog slučaja.

Italijanska luka meka za dilere

Luka Đoja Tauro, u Kalabriji, je, piše list, godinama pod posebnim nadzorom italijanske carine i policije zato što predstavlja jednu od glavnih ulaznih tačaka za drogu.

Crnogorska Pobjeda podseća da je u toj luci početkom novembra prošle godine zaplenjeno 932 kilograma čistog kokaina koji je bio sakriven u kontejneru smrznutih dagnji iz Čilea. Vrednost tada zaplenjene droge na crnom tržištu je, kako je tada italijanska policija saopštila, procenjena na oko 186 miliona evra.

Kokain koji je tada zaplenjen bio je visoke čistoće, baš kao i ovaj koji je zaplenjen u Mojanovićima.

Marina Krstović je, prema saznanjima crnogorskih medija, odmah nakon pronalaska droge policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju. Ona je pred policajcima u svojoj kući pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar, u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi što se desilo s tovarom na putu do Crne Gore.

Mediji navode da je jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala odobrenje da brod "Katja" sa kontejnerima banana koje je poručila Krstovićeva firma isplovi iz luke Bolivar, u Ekvadoru, i nastavi planiranu rutu prema Evropi jer je nakon detaljnih provera, navodno, utvrđeno da na njemu nema droge. Zasad nije poznato da li su ti kontejneri nastavili transport istim brodom prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Utvrđeno je jedino da je brod "Šarlotiz" italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do luke Bar.

Zaobišli Sekulovića

Zanimljivo je da se, iako se očito radi o organizovanom kriminalu, ovim slučajem ne bavi Specijalno državno tužilaštvo, već Više tužilaštvo. Mada je ministar policije Sergej Sekulović rekao da to nije namerno urađeno, treba podsetiti da je specijalni tužilac Saša Čađenović (Milov kadar) sumnjičen za saradnju s mafijaškim grupama, pa da je čak zbog toga došao i na crnu listu "škaljaraca", koji su planirali njegovu likvidaciju.

NAMERNO PROPUŠTENI

- Očito je da su strane službe, pod koordinacijom američke DEA, imale informaciju da će veća količina narkotika biti ubačena u brod. Zato je praćeno kretanje broda i postoje dve mogućnosti: da je kokain unesen na brod tokom transporta na moru ili tokom pretovara u Panami - kažu izvori iz istrage.

Istražitelji koji su pratili pošiljku koja je na kraju završila u skladištu u Zeti kontrolnim skenerom su potvrdili informaciju DEA da se sa bananama nalazi kokain, a crnogorskim carinicima i policiji je naređeno da se ponašaju kao da je sve u redu i propuste kontejnere koji su 26. avgusta prevezeni do magacina u vlasništvu Krstovića u zetskom selu Mojanovići.

Dule brani kuma: Zna se ko švercuje

Košarkaški trener Duško Vujošević stao je u odbranu kuma Buda Krstovića, rekavši da je siguran da taj čovek i njegova porodica nemaju nikakve veze s bilo kakvim švercom, a kamoli sa švercom 1,4 tone kokaina.

- Počeo je sa 15 godina spavajući po pijacama, tako da nije imao nikakve potrebe da švercuje drogu. Jasno mi je da se radi o po njega sticaju loših okolnosti. Taj tovar je praćen, za njega se znalo, propušten, pa je očigledno stvarni vlasnik tog tovara bio o tome obavešten i nije skinuo pošiljku tamo gde je to trebalo, već je pustio da dođe do magacina. Čudno je da policija, koja je odmah ušla u magacin, nije pratila šta će dalje biti s tim tovarom. Trebalo je da vide da li bi familija Krstović rasturala taj kokain ili bi prijavili prtljag koji nisu naručili - rekao je Vujošević za Dan.

On ističe da se ova zaplena ne može smatrati uspehom ako se ne otkrije stvarni naručilac tovara.

- Zna se četiri-pet adresa otprilike koje mogu da budu u toj poziciji i koje mogu da naruče i dopreme toliki kokain - dodao je Vujošević.

U policijskom pretresu u jednom od kontejnera sa brojem 2.008 pronađeno je 1.400 kilograma kokaina, nakon čega je usledilo privođenje, a potom i hapšenje Marine Krstović, koja se zatekla u Zeti. Crnogorski mediji saznali su da je u vreme pretresa Budimir Krstović sa suprugom bio u Beogradu, odakle se već sutradan ujutro vratio prvim letom u Crnu Goru pošto mu je ćerka telefonom saopštila da je policija u tovaru banana pronašla veliku količinu kokaina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading