MISTERIJA UBISTVA PRINCA ASFALTA! Preko Avale 5 začula se poruka: Knele je mrtav! U Hajatu je policiju sačekala krvlju ispisana poruka

Autor:

Hronika

01.09.2021

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladnog jesenjeg jutra, 28. oktobra 1992. godine, inspektori odeljenja beogradske policije za krvne i seksualne delikte sklapali su mozaik stravičnog ubistva studentkinje medicine čije je raskomadano telo nađeno u kanalu u Dunavu, na potezu prema Pančevu.

Republika

Foto: youtube.com/ Genije

Aleksandar Knežević Knele

 

Delove iskasapljenog leša ubica je spakovao u crne kese za đubre i bacio u reku. Sumnja je pala na njenog verenika, u čijem se stanu tog jutra tragalo za materijalnim dokazima.

Zbog načina na koji je ubica pokušao da se otarasi tela, inspektori su se usredsredili na kupatilo, sumnjajući da je leš isečen u kadi, iako na prvi pogled u toaletu ništa nije delovalo kao da se tu odigrao krvavi pir.

Dok su vadili slivnik, inspektorima je sa kanala Avala 5 motorolom javljeno da je u apartmanu u “Hajatu”, u lokvi krvi, nađeno beživotno telo.

Tog jutra sobarica je u apartmanu pronašla ubijenog Aleksandra Kneževića Kneleta.

Žestoki momak sa Voždovca, koji se smatrao tvorcem “dizel generacije”, ubijen je u sobi 331.

Inspektore koji su istraživali ubistvo studentkinje zamenile su kolege, a oni su se hitno odvezli na uviđaj u “Hajat”.

Čitale se samo čitulje

Kneževićevo telo pronašli su okrenuto licem ka podu, a na ogledalu, krvlju je bila ispisana poruka: “Broj 1”.

Čitulje Kneletu, kojih je u samo jednom broju „Politike“ bilo 162, bacile se u drugi plan sve teške događaje s početka teških devedesetih, ratove u Hrvatskoj i Bosni, politiku i tešku socijalnu priču.

Na sahranu na Topčiderskom groblju došlo je nekoliko hiljada ljudi.

Bilo je mnogo onih koji ga nisu poznavali, ali su hteli da svedoče ispraćaju predstavnika tog ludog vremena čija je životna filozofija glasila: "Bolje živeti jedan dan ko lav nego 100 godina ko miš."

Ispraćen je uz zvuke pesme "Tiho noći", u delu groblja gde su sahranjeni njegovi prijatelji Goran Vuković Majmun i Romeo Savić, ali je kasnije njegov otac Dušan Knežević grob premestio na parcelu broj 24.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Kneletov grob

 

Otac krivio državu

Kneletov otac tvrdio je da je njegovog sina ubila država.

Kad sam shvatio da policija ne može da pronađe ubicu, rešio sam da sam sprovedem istragu. Međutim, svako ko je mogao imati važnu informaciju o tome, pre ili kasnije, ili je ubijen ili je nestao -  govorio je on.

U dokumentu tajnih službi navodi se da je policija znala ko je povukao oroz.
Navodi se i da je Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, ispričao da je Knele bio u sukobu sa Mišom Cvetinovićem zbog džipa koji je Knele oteo.

Goran Vuković je pokušao da ih pomiri, ali u tome nije uspeo.

Kneževićev otac govorio je da je njegov sin bio mnogo jak, mogao je da okupi mnogo ljudi, i da je zbog toga predstavljao opasnost, te da odgovor na pitanje ko mu je ubio sina može da da bivši načelnik DB Rade Marković.

Mnogi, međutim, veruju da se ključ njegovog ubistva krije u činjenici da je, iako isuviše mlad, posredno ušao u politiku.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Aleksandar Knežević Knele i Vuk Drašković na demonstracijama 1991.

 

Poznavao ubicu

Prekretnica svih događaja u Beogradu bio je 9. mart 1991. godine, kada je došlo do okršaja pristalica SP, koje je vodio lider te stranke Vuk Drašković, i milicije.

Među onima koji su obezbeđivali Vuka dok je govorio okupljenoj masi ispred Spomenika knezu Mihailu i Narodnog pozorišta bili su Đorđe Božović Giška, Branisalv Matić Beli, ali i mladi Knele.

Inspektori beograske policije obavili su uviđaj ubistva „žestokog momka“ sa Voždovca, zatvorili vrata apartmana 331, iza kojih je ostala tajna ko je osoba koju je Knele pustio da uđe, ne sluteći da će u njega pucati.

Mnogi se slažu, samo neko koga je Knežević dobro poznavao.

Za razliku od ovog ubistva, samo nekoliko dana kasnije rešili su slučaj nasilne smrti studentkinje medicine.

Sa prikupljenim dokazima njen verenik je priznao da ju je ubio zbog ljubomore.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading