PRAVOSUĐE PRESUDILO DA SVAKO MOŽE DA VAS BIJE: Žandari presudom nagrađeni što su brutalno tukli Vučića i Malog

Autor: srbijadanas.com, Republika

Hronika

08.12.2017

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši sud u Beogradu izrekao je prvostepenu presudu osmorici žandarma povodom napada na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom Parade ponosa 2014. godine i osudio ih na uslovne kazne od po šest i osam meseci.

RepublikaFoto: ST/M. LAZIĆ
Advokatica Vesna Lončar ispred Višeg suda

Ovakva odluka Višeg suda u Beogradu pokazuje samo sramotu srpskog pravosuđa, jer su dozvolili da brutalan napad prođe skoro nekažnjeno. Posle ovakve odluke može se postaviti pitanje koliko građani Srbije mogu da se pouzdaju u domaće pravosuđe!

Kako je izgledalo prebijanje Andreja Vučića i Predraga Malog, svi smo imali prilike da vidimo na video snimcima. Svi smo imali priliku da gledamo koliko je napad bio brutalan i koliko zlostavljanje bilo nemilosrdno, a sada smo svi svedoci da se za tako veliki prekršaj prolazi nekažnjeno.

Advokat Vesna Lončar rekla je povodom presude žandarmima za prebijanje Andreja Vučića i Siniše Malog, da je ceo slučaj iskorišćen protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

- Ovaj predmet je dobio jaku političku konotaciju u borbi protiv predsednika Srbije, što apsolutno nije imalo smisla. Za ceo slučaj postojali su jasni dokazi koji su dokazani na sudu – rekla je Lončar i objasnila šta je odbrana žandarma želela da prikaže na suđenju, bez obzira što su postojali jasni dokazi:

- Tokom postupka utvrđeno je da su se Saša Stanković i Saša Jovanović, kao vojna lica na službi, nalazili na svom zadatku, kao i da su se legitimisala na način pokazivanja službenih legitimacija – da je Andrej Vučić pokazao ličnu kartu, a Predrag Mali vozačku dozvolu. Međutim, pokušaj odbrane žandarma je izgledao tako da oštećeni bili ti koji su izazvali incident i da su zasluženo dobili batine.

Odbrana žandarma pokušala da izmanipuliše ceo proces

- Odbrana je pokušala i da prikaže oštećene na način kako su se sami udarali i da su povrede na glavi dobili udarcima glavom u zgradu u Birčaninovoj.

Advokat Svetozar Vujačić koji je prisustvovao izricanju presude kaže za naš portal da nije mogao da veruje svojim ušima kakvu presudu čuje.

- Ja trideset godina radim ovaj posao i nisam mogao da verujem da tako blaga kazna može da se izrekne za ovakav slučaj. Sudija je osmoricu proglasila krivim, a glavnog komandanta je oslobodila krivične odgovornosti za krivično delo zlostavljanja i mučenja. To je teško krivično delo i ovakva presuda je po meni skandalozna. Ta presuda ne šalje poruku da će oni koji čine takva dela biti kažnjeni. Ova presuda može da izazove uznemirenje javnosti i ja lično sam bio sigurniji juče, nego što sam danas, jer ovakvom presudom je poslata poruka da može da me isprebija specijalac, žandarm i da dobije uslovnu kaznu za to.

Svi smo ugroženi?

Pravosuđe je ovom presudom gađanima Srbije poslalo zastrašujuću poruku i ovo može da izazove uznemirenje građana. Ovo je zastrašujuća poruka jer bukvalno znači da svako može da vas bije. Niko ovde nije mogao da spori činjenično stanje jer cela Srbija je videla snimke brutalnog prebijanja koji su snimci nikog drugog nego N1 televizije. Ponavljam, ja se trideset godina bavim advokaturom i nikada nisam čuo za skandalozniju presudu. Ustvari jesam, ima još jedna, a to je ona presuda od 240 godina za ubistvo Brisa Tatona. E, te dve presude su strašne - jedna po visini od 240 godina, a druga po blagosti. Viši sud u Beogradu ovime šalje vrlo, vrlo lošu poruku - kaže Vujačić za portal SrbijaDanas.com i dodaje da je za ovakav prekršaj minimalna kazna po zakonima naše države godinu dana, a da su žandarmi dobili kaznu ispod minimuma:

- Oni su dobili kaznu ispod minimuma, a plus je ta kazna uslovna. To bukvalno znači da oni nisu ni osuđivani, nego da su nagrađeni za to što su batinali nekog. Takođe, ono što moram da napomenem je to da će troškove postupka, koji su veoma visoki, biti plaćeni iz budžeta suda, odnosno budžeta države Srbije, što znači da će građani Srbije platiti, umesto žandarma, iako je pravilo da te troškove suđenja plate osuđeni.

Advokat Nemanja Aleksić slaže se sa kolegom Vujačićem u tome da je ovakva presuda neopustiva.

- Ova presuda je skandalozna! Tužilac u završnoj reči tražio dve godine zatvora za pripadnike Žandarmerije, i godinu dana za komandanta Žandarmerije zbog nečinjenja - a ovakva odluka sudije je bukvalno pomilovanje. Blago rečeno - pomilovanje! Šta to znači - da bahata grupa žandarma bilo kog grada u Srbiji kad hoće može da bije koga god hoće, nebitno da li je to brat gradonačelnika ili predsednika ili nekog drugog.

Takođe, građanima Srbije nije strano da se pojedini pripadnici Žandarmerije bahato ponašaju prema građanima, da pendreče građane, da se smatraju jedinicom unutar MUP-a koja je nedodirljiva. Tu jedinicu treba dobro ponovo kadrovski ispitati, uraditi ponovnu selekciju i pre svega psihički test svih njenih pripadnika. Za njih ne treba da se kaže da su Žandarmerija, jer oni su zapravo, kao što je Legija govorio "jedinica". I sudiji Aleksić, mojoj prezimenjakinji ovakva presuda ne može da služi na čast. Ovo je nešto nešto što je sramota - kaže on i dodaje da je pravosuđe građanima Srbije poslalo poruku da svako može da ih bije:

- Poruka je da ne smete da pređete ulicu ako se preko puta nalazi šest nervoznih građana, jer ćete dobiti pendrekom po leđima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
bane

08.12.2017 14:39

Bez sumnje,ovo je skandalozna presuda suda

radovan

08.12.2017 14:50

Ne primerene kazne policajcima za prekoračenje svojih ovlašćenja i brutalno prebijanje građana.

dada

08.12.2017 15:12

Katastrofa,presuda je skandalozna i jako blaga.

Nenad

08.12.2017 15:13

Ovo je bila prekomerena sila i sobzirom kakve su batine pale pale su male kazne.