PROTIV SUDIJE KOJA JE OSLOBODILA VOZAČA UBICU SA KARABURME NIJE POKRENUT POSTUPAK

Autor: Republika

Hronika

16.08.2021

20:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Disciplinski postupak protiv sudije Radmile Đerić, koja je pustila bahatog vozača sa Karaburme da se brani sa slobode, formalno pravno još nije ni pokrenut, kažu u Visokom savetu sudstsva.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vozač ih pokosio na pešačkom prelazu - Stefan i Lazar

Kako je objašnjeno za naš portal, disciplinski tužilac prikuplja eventualne dokaze i informacije u vezi sa konkretnim slučajem, tako da se trenutno postupak nalazi u fazi prethodnog ispitivanja. 

- Disciplinski organi Visokog saveta sudstva postupaju na osnovu svojih ovlašćenja koja su propisana Zakonom o sudijama i Pravilnikom o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova, a na pitanja koja nisu regulisana Zakonom o sudijama i Pravilnikom shodno se primenjuju odredbe Zakonika o krivičnom postupku. U konkretnom slučaju, 26. jula 2021. godine Disciplinskom tužiocu Visokog saveta sudstva podneta je disciplinska prijava protiv sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić.

U smislu članova 22 do 26 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva postupa po podnetoj disciplinskoj prijavi prikupljanjem eventualnih dokaza i informacija u vezi sa konkretnim slučajem, pa se u ovom kontekstu postupak trenutno nalazi u fazi prethodnog ispitivanja osnovanosti disciplinske prijave - kažu za Telegraf.rs u Visokom savetu sudstva.

Kako se dodaje u odgovorima koje smo dobili, "ukoliko bude tužilac smatrao da postoji opravdana sumnja da je učinjen neki disciplinski prekršaj, a što će zavisiti od sadržine, kvaliteta i kvantiteta pribavljenih dokaza, Disciplinski tužilac će doneti odluku da li ima uslova za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Radmile Đerić i da li će Disciplinskoj komisiji Visokog saveta sudstva podneti predlog za vođenje disciplisnkog postupka. 

- Imajući u vidu navedeno, smatramo da je u ovom momentu još uvek preuranjeno govoriti o eventualnom postojanju dokaza koji potvrđuju opravdanu sumnju da je sudija učinila neki disciplinski prekršaj propisan članom 90 Zakona o sudijama i da postoje uslovi za podnošenje predloga za pokretanje disciplinskog postupka u smislu člana 27 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova - kažu u Visokom savetu sudstva.

Podsećaju da su, shodno članu 4 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova postupanje Disciplinskog tužioca po prijavi i disciplinski postupak su hitni i zatvoreni za javnost izuzev ukoliko sudija odnosno predsednik suda protiv koga se vodi disciplinski postupak ne zahteva da postupak bude javan, piše Telegraf.rs 

- Članom 27 Pravilnika o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova propisano je, između ostalog, da disciplinski tužilac podnosi Disciplinskoj komisiji predlog za vođenje disciplinskog postupka ako smatra da postoji opravdana sumnja da je učinjen disciplinski prekršaj, kao i da je disciplinski postupak pokrenut dostavljanjem predloga za vođenje disciplinskog postupka Disciplinskoj komisiji.

Dovodeći u vezu ove odredbe u konkretnom slučaju postupanje Disciplinskog tužioca VSS po discipilniskoj prijavi protiv sudije Đerić još uvek nalazi u fazi preispitivanja osnovanosti podnete disciplinske prijave i prikupljanja eventualnih dokaza, pa formalno pravno gledano disciplinski postupak još uvek nije pokrenutdostavljanjem predloga za vođenje disciplinskog postupka Disciplinskoj komisiji - objašnjavaju za Telegraf.rs u Visokom savetu sudstva.

Sudija Đerić, kako nam je, takođe, rečeno ne može da se izjasni želi li da postupak bude javan sve dok postupak ne bude pokrenut.

A, kada je reč o tome koliko postupak može da traje, kako nam je rečeno u VSS, članom 94 stav 4 Zakona o sudijama predviđeno je da vođenje disciplinskog postupka zastareva u roku od dve godine od dana kada je disciplisnki prekršaj učinjen.

U kontekstu ove zakonske odredbe disciplinski postupak, po pravilu, traje kraće od od dve godine od dana kada je disciplisnki prekršaj učinjen - kažu u VSS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading