PO RECEPTURI MEKSIČKIH NARKO KARTELA! Balkanski klanovi likvidiraju na najbrutalniji način: Žrtva ima sreće ako joj samo pucaju u glavu

Autor: Republika

Hronika

15.08.2021

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpsko-crnogorske kriminalne organizacije poznate su po tome što su prilagodljive i brzo i lako prihvataju nove modele poslovanja i ponašanja. To je bila njihova velika prednost, ali onda se dogodilo da su počeli da se ponašaju poput najozloglašenijih kriminalaca na svetu - meksičkih narko kartela, poznatih po neverovatnoj surovosti. Kriminalci sa ovih prostora su pokazali da nimalo ne zaostaju za njima.

Republika

Foto: Tanjug/AP/pink.rs/printscreen

El Čapo, Miljković i Belivuk - ilustracija

- U jednom trenutku smo došli u neverovatnu situaciju, da za ubistvo Aleksandra Šarca, kome je ispaljen metak u glavu u podzemnoj garaži tržnog centra, posle onih snimaka iz Ritopeka u podzemlju kažu: "Super je prošao, njemu su samo pucali u glavu... - kaže sagovornikk Kurira koji je želeo da ostane anoniman.

Gde, kda i kako je nestao takozvani nepisani kodeks podzemlja? Istini za volju, nikada on nije bio pret4erano čvrst, ali su, ipak neke stvari bile nezamislive.

- Rat dve moćne kriminalne organizacije, specijalizovane za šverc i trgovinu kokainom, škaljarskog i kavačkog klana, izazvao je prvo pravu pometnju u podzemlju, a onda eksploziju nezamislivog nasilja. Iako je to krenulo kao sukob među prijateljima koji su nekada zajedno radili i posvađali se posle krađe 200 kilograma kokaina u Španiji, pravi rat se rasplamsao širom Balkana a kasnije i Evrope. U sukob dve, relativno male, kotorske ekipe brzo su se uključile skoro sve bande iz regiona jer je swvako tu video svoj interes i svako je deo od ogromne zarade od šverca kokaina, a Kotorani nisu pitali za cenu - navodi izvor Kurira.

Nasilje je postajalo sve brutalnije, tako da se danas dešavaju zločini i obračuni koji su pre desetak godina bili nezamislivi.

- Postojao je minimum minimuma, neki prećutni dogovor kojeg su se svi kriminalci sa prostora bivše Jugoslavije pridržavali. Recimo, nije bilo, makar ne namerno, ubistava pred decom žrtve. Vrlo se vodilo računa da ne nastarada neki "civil", slučajni prolaznik. Ali, ta vremena su davno prošla - navodi sagovornik Kuira.

Teško je reći kada je u toj spirali napada i osveta i ko, prvi prešao granicu, kada je nestao balkanski Robin Hud a zamenio ga je El Čapo.

Još jedan meksički "specijalitet"

Specifičnost bespoštednog rata između meksičkih kartela je i slanje poruka protivnicima na poseban način. Naime, kada zarobe suparnika, muče ga i na kraju likvidiraju, osakaćeno telo, kao opomen, obese na neki nadvožnjak. Često na lešu, krvlju žrtve, napišu poruku neprijateljima.

Po tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, upravo su članovi klana Belivuk-Miljković na taj način poslali poruku Filipu Koraću, koji je desna ruka Luke Bojovića i saveznik je škaljarskog klana.

Na telu ubijenog Gorana Veličkovića Goksija, krvlju je, po navodima tužilaštva, napisano "Korać je p***a", a onda je to fotografisano i ta poruka je poslata direktno Filipu Koraću sa kojim je pokojni Veličković bio u kontaktu preko skaj aplikacije.

Do sada je u ratu škaljarskog i kavačkog klana stradalo više od 50 ljud, nekoliko od njih su bili slučajni prolaznici. U ovaj broj nisu uračunati nestali iz Srbije i Crne Gore, kao i žrtve saveznika kavačkog klana iz grupe Belivuk Miljković.

Jedan od presudnih momenata, za koji javnost zna, je likvidacija Marka Vukiovića (41) na Bežanijskoj kosi. 17. januara 2020. godine. Ovaj pomorac iz Kotora, kum Radoja Zvicera, ubijen je hicem u glau za volanom terenca i to doksu mu u kolima bili žena, i što je još gore, deca.

Iza surove likvidacije stajali su Škaljarci, koji nisu dugo čekali na odgovor.

Igor Dedović i Stevan Stamatović, dva istaknuta člana škaljarskog klana likvidirani su u Atini 1. januara 2020. Masakr se dogodio u restoranu, pred ženama i decom dvojice Škaljaraca. Napadači su u žrtve ispalili mnoštvo metaka i više nego što je trebalo da ih usmrte, a po nekim pričama to je bila direktna poruka.

Tada sledi prava eksploozija nasilja koje se ne bi postideo nijedan holivudski scenarista, a verovatno ni vođe ozloglašenih meksičkih kartela SInaloa ili Zetas.

Republika

Foto: MUP/Starsport

Belivuk, Dedović, Sale Mutavi

Ne zna se ko je prvi počeo, po jednoj verziji Škaljarci, koji su uhvatili neke od učesnika atentata u Atini i likvidirali ih posle mučenja. Na to je odgovorio klan Veljka Belivuka. Poput srednjovekovne inkvizicije ili surovih turskih dželata, svoje žrtve su satima mučili. Stravične fotografije slali su svojim suparnicima. Odsečene glave, unakažena tela, čupani nokti... I sve to uz osmeh mučitelja.

Kasapljenje žrtava u Ritopeku je impresionirao i njihove gazde iz Crne Gore, sa kojima su bili u komunikaciji preko Skaj telefona, pa je odatle stigla povratna poruka-pohvala, na koju su Belivuk, Miljković i ekipa bili posebno ponosni: "Ovo nijesmo ni u Meksiko viđeli što vi činite tu".

Jedna od stvari koje su domaći kriminalci preuzeli od svojih meksičkih kolega je i angažovanje mladih ubica koje plaćaju drogom. Kokain, koga po svemu sudeći oba zaražena klana imaju u izobilju, postao je legitimno sredstvo plaćanja likvidacija.

Nedavno je pohapošena grupa osumnjičena da je trebalo da napadne sudiju iz Podgorice Biljanu Uskoković i da joj polome noge metalnim štanglama. Napad je navodno organizovala ekipa Škaljaraca koja je u pritvoru u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Radoja Zvidera. Ono što je zanimljivo je da su napadači trebali da budu plaćeni kokainom.

Direktni kontakti sa Meksikancima

Po svemu sudeći, balkanski kriminalci su ostvarili direktan kontakt sa meksičkim narko kartelima i oni najverovatnije uveliko sarađuju. U decembru 2017. godine u Atini je uhapšen srpski državljanin Martin Matijašević (37) i zaplenjeno je 135 kilograma kokaina izuzetne čistoće. Grčka policija je sumnjala da je u pitanju droga škaljarskog klana. Ono što je iznenadilo Grke, ali i sve druge evropske policije, je što je u automobilou koji je koristio Matijašević, a koji je takođe zaplenjen, pronađen specijalni bunker za šverc droge.

Njega je bilo gotovo nemoguće pronaći, a otvarao se na poseban način, serijom određenih postupaka, poput šifre tipa: žmigavac levo, kuplung dva puta, otvaranje prozora, tek onda bi bunker, mehaničkim putem bio izbačen iz zadnjeg sedišta. Ovakvi bunkeri su karakteristični upravo za meksičke kartele i po mišljenju isttražnih organa ili je automobil prerađen u Južnoj Americi, ili je majstor došao iz tog kraja sveta u Evropu i ovde ugradio bunker.

Republika

Foto: yutube.com/printscreen

Brutalnost meksičkog kartela

U velikoj akciji austrijske policije krajemoktobra 2019., u Beču i u Gracu razbijena je ćelija ozloglašenog meksičkog kartela "Sinaloa", koju su sačinjavali Austrijanci, Nemci, Filipinci i Srbi! "Sinaloa" kartel jedan je od najozloglašenijih organizacija u Meksiku, kojom je godinama rukovodio Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo. Ova grupa je od Meksikanaca naručivala narkotike koje je rasturala na teritoriji Austrije, a plaćali su bitkoinima.

Sličan recept, navodno, primenjen je i u Beogradu. Po nekim informacijama, bliskim istrazi, osumnjičeni za likvidaciju ALeksandra Šaraca, bliskog škaljarskom klanu, Lazar Ilić (24) za svoj "poduhvat" je plaćen manjim delom u novcu, a više u kokainu. To je inače praksa meksičkih klanova da mlade ubife, često decu, plaćaju drogom, a ne novcem.

Srećom, postoje još i razlike između nesrećnog Meksika i balkanskih zemalja. Do sada se nije dogodilo da neki od zakrvljenih klanova pobije celu porodicu suparničkog člana ili, ne daj Bože, napdane policijsku stanicu ili porodicu sudije ili tužioca.

Ali, po saznanjima istražnih organa, balkanski klanovi spremali su se i za to, ali ih je policija sprečila u poslednji čas. U Crnoj Gori je trebalo da budu polomljene noge sudiji Biljani Uskoković, a srpska policija je prilikom hapšenja pripadnika Belivukove ekipe pronašla u njihovim telefonima fotografije nekih policajaca, za koje se pretpostavlja da je trebalo da budu likvidirani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading