DETALJI ISTRAGE PROTIV "KAVČANA": Trojica svedoka ODALA Zvicera!

Autor:

Hronika

15.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi Slovenac iz Primorske, rođak njegove supruge i jedan kriminalac pritvoren zbog otmice provalili slovenački ogranak "kavačkog klana", koji je novac od droge slao Veljku Belivuku

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, youtube.com/printscreen, Tanjug/Rade Prelić, Pixabay

Veljko Belivuk i Radoje Zvicer

Razbijanje "kavačkog klana" na teritoriji Srbije, Crne Gore i Slovenije ubrzala su trojica svedoka-saradnika u Sloveniji. Prema slovenačkim medijima, reč je o mladom Slovencu iz Primorske, rođaku njegove žene i kriminalcu koji je pritvoren zbog otmice. Svi oni i njihove porodice su pod zaštitom policije zbog straha od osvete "kavčana".

Da je taj strah realan, potvrdili su i slovenački istražni organi, koji su došli do podatka da je Radoje Zvicer, jedan od šefova ovog klana, sa zvanično nepoznate lokacije raspisao nagradu od 500.000 evra po glavi svedoka-saradnika.

Posle zaštite koju je dobio, mladi Slovenac iz Primorske se ohrabrio i promenio iskaz koji je dao u maju da ga je na odavanje tajni "kavačkog klana" primorala policija. Policiju je tada optužio jer je, kako sada tvrdi, dobijao pretnje smrću od "kavčana". 

- Niko me nije prisiljavao na saradnju sa policijom, psihički ili fizički zlostavljao, to je bila moja odluka o saradnji. Policija ima korektan odnos prema meni sve vreme - preneli su sada njegov izmenjeni iskaz istražnom sudiji slovenački mediji.

Osim tog mladića, sada sa policijom sarađuju još dve osobe.

- Drugi svedok je mladić koji je u pritvoru od 2019. zbog sumnje da je kidnapovao jednu osobu. Za trećeg se navodi da je rođak žene prvog svedoka-saradnika. Sva trojica dobila su status zaštićenih-svedoka, zaštićene su i njihove familije jer se policija plaši osvete "kavačkog klana" - pišu slovenački mediji.

Ogranak "kavčana" u toj zemlji imao je 60 članova i zadatak im je bio švercovanje i prodaja droge. Takođe, jedan od poslova odnosio se i na ilegalnu trgovinu oružjem. Nakon što su istražni nadležni organi došli do kriptovanih telefona osumnjičenih nakon hapšenja došlo se do podataka kako su organizovali i obavljali transport droge i oružja. Dobro organizovana kriminalna grupa u Sloveniji je delovala od 2018, a veći deo članova bande, njih 48, uhapšen je u akciji koju je, u saradnji sa stranim bezbednosnim službama, slovenačka policija izvela na području Ljubljane, Maribora, Kranja i Kopra. Obavljene su čak 23 kućna pretresa. Nadležni imaju podatke da je droga iz Južne Amerike, preko Portugala i Barselone, stizala u Kopar, a procenjuje se da je prokrijumčarena količina od oko 800 kilograma.

Da podsetimo, putem iz Španije preko Slovenije novac od droge stizao je u Beograd. Nekoliko kurira prebacili su do Veljka Belivuka i njegove ekipe, kako je utvrdila slovenačka policija, između pet i šest miliona evra. Sve poslove u toj mreži kontrolisao je Radoje Zvicer, koji se krije u Južnoj Americi, na relaciji Peru-Brazil, pod lažnim identitetom.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Stefan Đukić

"ŠKALJARCI" SPREMILI MILION EVRA ZA MITO

S druge strane, posle hapšenja petočlane grupe "škaljaraca" i potrage za još dvojicom procurili su podaci da su planiranu likvidaciju dvojice "kavčana" i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, policijskih rukovodilaca i službenika Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića organizovali Stefan Đukić i Emil Tuzović, koji se nalaze u zatvoru u Ukrajini. Ova dvojica su pritvorena u Kijevu zbog pokušaja ubistva Radoja Zvicera. Đukiću se na dušu stavlja i teško ubistvo u Crnoj Gori. Zbog tog ubistva planiran je bio i napad na sudiju Biljanu Uskoković, koja vodi taj predmet.

U presretnutim razgovorima do čijih transkripata su došli crnogorski mediji članovi ove grupe "škaljaraca" navode i da su obezbedili milion evra za mito sada bivšem generalnom sekretaru u vladi Crne Gore Božidaru Milonjiću. "Škaljarci" su planirali da na taj način izdejstvuju ekspresnu smenu vrha Specijalnog tužilaštva.

Plan je bio da eliminišu mafijašku konkurenciju "kavačkog klana", ostvare uticaj u tužilaštvu i sudovima da bi se obustavili već pokrenuti postupci, ali i da tako stvore priliku da likvidiraju tužioce koji su ih progonili i eliminišu sudije koje su im sudile.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading