MILOMIRU SAVČIĆU ODREĐEN PRITVOR!

Autor:

Hronika

09.08.2021

14:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u BiH odredio je pritvor generalu Milomiru Savčiću, osumnjičenom za zločine u Srebrenici, zbog kršenja takozvanih "mera zabrane".

Foto: Printscreen

 

Savčićev advokat Miodrag Stojanović je najavio žalbu na ovu odluku.

On je rekao da još nije dobio sudsko rešenje i da ne zna šta je u njemu navedeno, ali da će svakako u roku od tri dana uložiti žalbu.

- Žalba, u principu, ne zadržava izvršenje - rekao je Stojanović.

Sud BiH odredio je pritvor na predlog Tužilaštva BiH.

Tužilac BiH Ibro Bulić je tokom današnjeg ročišta tvrdio da je general Savčić nekoliko puta prekršio mere zabrane i to kada je davao izjave za medije 11. jula u vezi sa proglašavanjem Dana žalosti i 23. jula o nametnutim dopunama Krivičnog zakona BiH.

Bulić je tvrdio da je general Savčić prekršio mere zabrane i kada je govorio o izveštaju Nezavisne međunarodne komisije o Srebrenici.

U januaru 2020. godine je potvrđena optužnica za genocid protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske Republike Srpske Milomira Savčića, a u julu je počelo suđenje.

Prema optužnici, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Savčić je za RTRS i druge medije u prethodnom periodu govorio o tome da treba odbaciti Inckovu odluku te da vojno rukovodstvo Republike Srpske ne može prihvatiti genocid i sebe osuditi. Time je ujedno i komentarisao svoj predmet, a Sud BiH će potvrditi da li ima dovoljno dokaza o kršenju mjera, zbog čega bi mu odredili pritvor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading