BELIVUKU IZ CRNE GORE STIZALE POHVALE ZA SUROVE LIKVIDACIJE: "Ovo što vi činite tu nijesmo viđeli ni u Meksiko"

Autor:

Hronika

07.08.2021

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žrtve monstruoznog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, prema svedočenju Bojana Hrvatina, po dolasku u „klanicu“ u Ritopeku bile su svesne šta im se sprema. Kako je pripadnik kriminalne grupe, koji će najverovatnije postati svedok-saradnik, ispričao, žrtve nisu molile za milost i bile su hrabre.

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Rade Prelić, MUP Srbije

 

"Prenosite nam utiske, molim vas! Znači, dajte nam malo da nahranimo ego. Ne preskači mi te sočne detalje!"

Ovim porukama se Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, iz Crne Gore obratio svojim vojnicima koji su u tom trenutku u kući u Ritopeku do smrti mučili Lazara Vukićevića, za koga se u optužnici protiv pripadnika klana Belivuka i Marka Miljkovića navodi da je bio najsvirepije zlostavljan od svih njihovih žrtava, piše "Blic".

Takve poruke bile su svakodnevne patologije koja je vladala u vrhu kriminalne grupe koja je obilovala brutalnošću neshvatljivom običnom čoveku. Sada iz optužnice i detalja razgovora između članova grupe saznajemo koliko su uživali u mučenjima, šta im je imponovalo i pokretalo da budu još krvoločniji.

O svemu pred tužiocem svedoči član grupe Bojan Hrvatin, koji se tereti za četiri ubistva.

Savest i moral zamenjeni zlom

- Ovoga puta dajte 102 odsto sebe. Molim vas, znači, iz petnih žila! - bila je poruka Velje Nevojle svojim vojnicima tokom mučenja Lazara Vukićevića, koji je masakriran i na kraju ugušen.

Sudeći po navodima iz optužnice, Belivuk i njegova desna ruka Marko Miljković su višesatna mučenja i ubistva doživljavali kao mešavinu posla i zadovoljstva. Sakaćenje, sadizam i ubijanje su podignuti na najviši stepen organizacije i sprovode se industrijski.

Foto: Društvene mreže/printscreen

Veljko Belivuk i Lazar Vukićević

Kako se sam Marko Miljković poverio jednoj osobi:

- Moram na put malo da odmorim, odlepiću brate! Samo sa leševima blejim, čudno mi je kada vidim živog čoveka.

Klan je bio izuzetno ponosan na "kreativnost" koju su prikazivali tokom sakaćenja i ubistava. Zato su sve fotografisali i čak pravili kopije tih slika da ne bi nešto izgubili.

Pohvale za morbidni rad su im izuzetno prijale. Najviše bi im imponovalo kada bi ih unutar kavačkog klana poredili sa zloglasnim meksičkim kartelima, najpoznatijim po svirepom mučenju žrtava. To im je bila najveća nagrada.

- Kako nam kažu braća iz Crne Gore: "Ovo nijesmo ni u Meksiko viđeli što vi činite tu" - ponosno je preneo Miljković ostalim članovima klana pohvale posle ubistva Gorana Veličkovića Goksija.

Prijavljivali se za ubistva

Pripadnici klana nisu izbegavali da učestvuju u najvećim monstruoznostima, naprotiv. Utrkivali su se ko će direktno učestvovati u sakaćenjima. Hrvatin svedoči da je, kad je prvi put video užasne fotografije ubistva Aleksandra Gligorijevića Pukija, zamolio jednog od braće Budimir da, kada budu ubijali sledeću žrtvu, obavezno pozovu i njega.

- Ja sam mu tad rekao: "Ajde, vidi, znaš malo, ono, ako bude tako nekad da učestvujem i ja", jer su bile neke priče da treba da se okrvimo. Dok se ne okrvimo, nema tu poverenja. To je jednostavno tako na ulici - rekao je Hrvatin pred tužiocem.

Foto: ST/D. KADIĆ

Kuća strave u Ritopeku

Budimir mu je odgovorio:

- Biće, biće toga još, imamo ih još.

Čak je sam i glavu namestio...

Hrvatin je uskoro imao priliku da se pokaže. "Namestio" je Goksija, svog poslovnog partnera, ali i čoveka koji mu je svojevremeno pomagao i štitio ga. Za posao koji je obavio dobio je od Belivuka samo 10.000 evra, ali Hrvatinu je mnogo više od novca značilo što je uopšte učestvovao u ovom ubistvu, na koje su svi, prema optužnici, bili veoma ponosni.

- Goksi je svojim ubicama rekao: "Jebiga, u pogrešno vreme na pogrešnom mestu". Miljković mi je rekao da je Goksi to prihvatio, da je znao šta se sprema. Kada je video njega da dolazi sa sekirom, da je samo legao sam, znači nisu ga nameštali ništa, da je čak sam i glavu namestio. Kaže da ga je dobro udario jedanput, da nije bilo potrebe da udara drugi put - prepričao je Hrvatin svoj razgovor sa Markom Miljkovićem, desnom rukom Velje Nevolje

Foto: MUP Srbije, ST/Dragan Kadić, Tanjug/Rade Prelić

 

Jedno od ubistava koje su najviše analizirali bila je likvidacija Milana Ljepoje, člana pljačkaške bande "Pink Panter", prema kome su gajili i određen respekt.

- Belivuk je bio povređen, šepao je, u savlađivanju Milana Ljepoje. Sišao sam u "bunker", video Ljepoju kako sedi. Nije izgledao previše uplašeno. Već je bio najlon okolo, najlon ispod, na stolici je sedeo, sa lisicama pozadi, vidno izubijan i sedeo je i pričao najnormalnije - objašnjava Hrvatin.

Ubistvom Ljepoje, Belivuk i Miljković su se direktno dokazivali šefu Radoju Zviceru, koji slovi za vođu kavačkog klana. Navodno je Ljepoja bio umešan u pokušaj ubistva Zvicera u Ukrajini.

Ljepoja je, prema navodima Hrvatina, razumeo šta ga čeka.

- Rekao je: "Ja nešto nisam za ovo, ja sam više za ono ulica, pištolj, fazon da se rešava". Njemu je bilo strano ovo što smo mi radili - pojasnio je tužiocu Hrvatin.

Foto: Printscreen

Velja Nevolja i Srđan Lalić

Do tada, žrtve su posle mučenja ubijane odsecanjem glave sekirom. Odlučili su da Ljepoji ne odrubljuju glavu, već da ga udave.

- Angažovala su se čak trojica, Belivuk, Hrvatin i Srđan Lalić, koji su ga uz napor ugušili kesom i žicom - piše u optužnici na osnovu izjave svedoka.

Posle ubistava sledio je neizostavan deo - prepričavanje i hvaljenje.

- Najjači do sad, veruj, ozbiljna borba - izvestio je Belivuk nepoznatu osobu posle ubistva, piše u optužnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading