SUDIJA ĆE ODGOVARATI ZBOG PUŠTANJA BAHATAOG VOZAČA? Pokrenut postupak u slučaju Karaburma

Autor: Republika

Hronika

26.07.2021

14:38

Na Karaburmi je u nedelju, 18. jula pokošen otac sa dvojicom sinova, od kojih jedan preminuo u četvrtak. U međuvremenu vozač, koji je pobegao sa mesta nesreće, nakon prvog hapšenja je pušten na slobodu.

Facebook/!!PRAVDA ZA STEFANA!!!!

Ministarka pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, kažu za Telegraf iz Ministarstva pravde. 

Ona je, da podsetimo, pustila na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece na pešačkom prelazu, a nakon čega je jedno dete (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. 

- Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen - kažu za Telegraf.rs u Ministarstvu pravde i dodaju:

- Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Privatna arhiva
Dečaci koje je pokosio bahati vozač

Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu za Telegraf.rs, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

- Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - kažu u Ministarstvu pravde. 

Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koji nije odredi pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.

Popović je u saopštenju navela da reaguje „povodom opravdanog uznemirenja građana“ zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, „da osumnjičenom Galić Lazaru ne odredi pritvor“.

Ona je podsetila da je reč o predmetu „saobraćajne nesreće u ulici Marijane Gregoran, u kojoj je došlo do smrti dečaka od devet godina i povređivanja dečaka od četiri godine„. Popović je navela da pritvor nije određen „u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora“.

Ova saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju, 18. jula. Tada je Lazar G. (38) na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece, od kojih je jedno, dečak Stefan od 9 godina preminuo u četvrtak u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Sudija R. Đ. za prethodni postupak je, međutim, pustila Lazara G. na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak 6 kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbig drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.

Na dan kada je Stefan (9) preminuo na Karaburmi je započet miran protest građana koji su tražili da se Lazar G. uhapsi. On je priveden sutradan, u petak, 23. jula, pošto je preinačena presuda sudije za prethodni postupak i određen mu je pritvor.

Građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja je Lazara pustila na slobodu.

 

 

Komentari (2)

Loading
Petar

26.07.2021 23:29

Takve sudije odmah izbaciti sa posla i zatvoriti. Pa zar treba narod da ih uči kako da pošteno rade svoj posao a dobro su plaćeni za to ? Nije to prvi slučaj, takvih primera ima ogromno. Ko ima veze i pare vozi i gazi bez problema. Samo pogledajte malo statistiku na kakve kazne su parajlije osuđene !