OTKRIVENE MRAČNE TAJNE: Evo kako je ZARUBICA postao srpski KRALJ DROGE!

Autor: Republika

Hronika

02.12.2017

20:34

Doktor Milan Zarubica, koji je već dva puta osuđivan zbog proizvodnje sintetičke droge, uhapšen je u selu Mala Rečica kod Tetova u ilegalnoj laboratoriji ekstazija, a ovo privođenje samo je potvrda njegovih saradnje sa državljanima Makedonije tokom cele svoje kriminalne karije, duge skoro dve decenije.

youtube.com/B92
Dr Milan Zarubica

MUP Srbije je saopštio da su pored Zarubice uhapšeni B. Z. (36), S. K. (55), A. H. (53), S. Š. (40), I. Š. (52), A. M. (30) i Z. D. (55). U ilegalnoj laboratoriji nađeno je oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovina za proizvodnju.

Saradnja sa državljanima Makedonije Zarubicu prati od početka razvijanja "biznisa". Prvo su državljani Makedonije bili samo kupci ekstazija koji je on proizvodio u ilegalnim laboratorijama u okolini Beograda. Istraga koja još traje, i poslednje hapšenje, ukazuje međutim da su im apetiti po svemu sudeći porasli, pa su Zarubici omogućeno da na njihovoj teritoriji radi ono što, verovatno najbolje zna - proizvodi ekstazi.

Najveća laboratorija sintetičkih droga u Evropi

Posle prvog hapšenja Zarubice i njegovih saradnika, među kojima su bili i njegov otac Filip i Ljubiša Lindo zvani Čombe, 4. februara 2003. godine, verovalo se da je drogu trebalo da proda kupcima iz Bugarske i Makedonije, ali se tokom istrage nije došlo do imena navodnih kupaca.

Njegova tadašnja "fabrika" proglašena je najveću ilegalnu laboratoriju sintetičkih droga u Evropi. Tada je zaplenjeno oko dva miliona tableta amfetamina i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara, a ovu akciju policije, kodnog imena "Beograd", tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i načelnik beogradske policije Milan Obradović okarakterisali su kao "najveći uspeh u istoriji srpske policije", piše blic.rs.

Akcija je inače sprovedena je kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije u Staroj Pazovi postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora.

Promo foto
Laboratorija droge u kojoj je pao Zarubica

Veliko ime u farmaceutskim krugovima

Zarubica je po struci lekar, ali je tokom devedesetih za kratko vreme postao krupno ime u domaćoj industriji lekova.

Vest o njegovom hapšenju odjeknula je kao bomba u tadašnjim farmaceutskim krugovima, u kojima je, kako su pisali mediji, tada tridesetčetvorogodišnji Zemunac uživao velik ugled.

U biznis sa lekovima "srpski kralj sintetičkih droga" je ušao 1996, pošto je njegov brat Goran, zubar i vlasnik firme Lenal NBC, iznenada preminuo. Zarubica je po nagovoru majke preuzeo bratovljeve poslove i brzo razvio malu industriju. U trenutku hapšenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet preduzeća za proizvodnju i uvoz lekova i farmaceutske opreme.

pixabay.com
Uprava mu je dala povlašećeni status i slobodne vikende, upravo da bi bio uhvaćen na delu

Nastavio poslove i iz zatvora

I dok je bio u zatvoru, Zarubica nastavio sa "poslom". Posle operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašećeni status i slobodne vikende, upravo da bi bio uhvaćen na delu. Akcija je započela posle zaplene pošiljke, upravo na granici sa Makedonijom, u kojoj je nađeno nekoliko tableta, a roba je bila poslata dvojici Turčina i jednom Makedoncu, sa kojima je ugovarana prodaja sintitičke droge. Zarubica je ponovo uhapšen 12. maja 2011. a utvrđeno je da je ponovo koristio svoju staru laboratoriju u Staroj Pazovi, ali i laboratorije u Ugrinovcima i na Avali. Među uhapšenim Zarubičinim saradnicima bio je i državljanin Makedonije Azizi Isamedini.

Saradnja sa "novim Darkom Šarićem"

Tadašnja operativna saznanja bila su da je najveći deo proizvedenog amfetamina trebalo da završi u Australiji, gde narko-tržište kontroliše grupa Albanaca iz okoline Tuza.

Iako u istrazi nije dokazano ko je trebalo da kupi ekstazi od Zarubice, i plasira ga na tržište Australije, operativna saznanja su bila usmerena na čoveka poreklom iz Crne Gore, protiv koga je australijsko savezno tužilaštvo još sredinom 2009. podiglo optužnicu zbog sumnje da je bio organizator šverca 44 kilograma ekstazija. Verovalo se da je taj čovek Podgoričanin Vaso Ulić, koji je Australiju napustio 2004. i od tada je u Crnoj Gori.

Ulić je uhapšen je krajem avgusta ove godine u Crnoj Gori, a tereti se da je umešan u međunarodni šverc droge. On je, kako se sumnja, prethodnih godina organizovao krijumčarenje 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju, gde su članovi njegove kriminalne grupe vršili preradu MDMA, odnosno proizvodnju tableta ekstazija, koje su bile namenjene daljoj prodaji.

Ulića, koji je od 1974. pa do 2003. godine živeo i radio u Australiji, pre dve godine su tamošnji mediji označili kao "novog Darka Šarića". Njegov kartel je, navodno, godišnje na tom kontinentu uvozio oko šest tona droge i to heroina, kokaina, metamfetamina i kanabisa.

Sporazum sa tužilaštvom

Zarubica je iz zatvora izašao poslednjeg dana 2014. Sledeće godine je sklopio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom za organizovani kriminal za hapšenje iz 2011. godine, po kome je osuđen na tri godine zatvora. Priznao je da je posedovao opremu i materijal za proizvodnju sintetičke droge. Međutim, Specijalni sud je potvrdio ovu kaznu, ali mu je izrekao jednistvenu kaznu za hapšenja iz 2003. i 2011. od 11 i po godina zatvora.

Kako je već bio odslužio tu kaznu, nije se više vraćao u zatvor.

Promo foto
Zarubica je uhapšen sa 300 kilograma ekstazija 

Presuda i dug

Dr Milan Zarubica je presudom za organizovanje proizvodnje sintetičke droge kada je uhapšen 2003. osuđen na zatvorsku kaznu, ali i na zaplenu imovine. Odlučeno je da mu se oduzmu objekti i oprema preduzeća "Lenal farma", 320.000 dolara i 89.000 evra, koji su pronađeni kod njega, 2,5 miliona švajcarskih franaka sa računa u Švajcarskoj, kao i da na račun državnog budžeta uplati deset miliona američkih dolara na ime nezakonito stečene imovine.

Komentari (0)

Loading