DANAS IZRICANJE PRESUDE ZA UBISTVO NA BANOVOM BRDU: Čabi i Cigleru preti 40 godina robije

Autor: Republika

Hronika

13.07.2021

09:19

Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostepenu presudu Čabi Deru i Alanu Cigleru, zbog ubistva Nebojše Markovića na Banovom Brdu 5. januara 2019. godine. Deru će presuda biti izrečena u odsustvu, jer je u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok će Cigler biti priveden u sud na izricanje presude iz pritvora u Beogradu.

Republika
Čaba Der

Više javno tužilaštvo u Beogradu predložilo je sudu da Dera osudi na 40 godina zatvora, a Ciglera na 30 do 40, povodom optužbi da su kao saizvršioci ubili Markovića.

Postupajući tužilac je u završnoj reči prošle sedmice istakla da je dokazano da su oni izvršili krivično delo teško ubistvo na podmukao način, kao saizvršioci, podsećajući da je Der ubistvo priznao, dok je Cigler delimično priznao, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Advokati optuženih su osporili pravnu kvalifikaciju krivičnog dela, tvrdeći da je reč o običnom ubistvu za koje je zaprećena kazna zatvora do 15 godina, a ne teškom ubistvu, za koje je u vreme izvršenja ubistva bila zaprećena kazna do 40 godina zatvora.

Derov branilac koji mu je postavljen po službenoj dužnosti pokušao je sudu da preda Derovu završnu reč u pisanoj formi ali je sud nije prihvatio, jer se njemu sudi u odsustvu. Jedan list je objavio ovu Derovu izjavu u kojoj je naveo da je Markovića ubio kako bi predupredio svoje ubistvo.

Navodno je saznao da je Marković bio zadužen da preda novac plaćenom ubici za njegovu likvidaciju, koja je već bila pokušana u Budimpešti.

Cigler, koji tvrdi da ga je Der doveo u zabludu tražeći od njega samo prevoz do Subotice, da bi onda promenio plan, pa tražio da ga vozi i do Banovog brda, gde je izvršio ubistvo i uvukao njega (Ciglera) u teško krivično delo, u završnoj reči se ponovo izvninio porodici ubijenog.

On je dodao da bi voleo da može da nekad to uradi i lično im se izvini, i zakleo se ponovo pred sudom da nije znao da Der planira ubistvo.

Zbog ubistva Mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Cigler se nalazi u pritvoru u Beogradu, a tužilaštvo je tražilo da mu se pritvor produži.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj.

Der i Cigler se terete za krivična dela teško ubistvo u saizvršilaštvu i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Komentari (0)

Loading