CIA UBILA LJUBU ZEMUNCA! Reči majke najveće legende asfalta PRVI PUT U JAVNOSTI!

Autor:

Hronika

04.07.2021

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubomir Magaš legendarni Ljuba Zemunac (38) ubijen je po nalogu CIA jer je u Frankfurtu pretukao jednog njihovog agenta! Ovu šokantnu tvrdnju je iznela Ljubina majka Rosa Ćurčić, koja je za smrt sina optužila i nemačku državu.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ/yputube.com/printscreen/ilustracija
Ljuba Zemunac

Magaš je ubijen ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu 10. novembra 1986, obarač je povukao Goran Vuković, ali nalogodavac nikad nije otkriven niti je rasvetljena pozadina ove likvidacije. Rosa je, kao i mnogi drugi Srbi, sumnjala da su prste umešali i Nemci i citira stručnjaka za organizovani kriminal Gerharda Bekera, koji je Ljubu optužio da pod kontrolom drži "oko 250 razbojnika iz Jugoslavije u Frankfurtu i okolini".

- Kad je Ljuba uhapšen zbog pucanja na Gorana Vukovića, došao je policajac Oto Leder. Nije on bio običan policajac, već neki glavni za saradnju s američkom CIA. Ja sam bila na tom suđenju. Dvaput je policiji Goran davao izjavu da ne zna ko je pucao u njega. Tek kad je Leder došao u Frankfurt, Goran je rekao da je Ljuba pucao. Sad, taj Ljubin drug kod kojeg sam odsedala, vidim sav usplahiren, ubledeo, kaže meni: "Tetka Roso, znate li vi ko je taj Leder? " Šta me briga, mislim se - rekla je Rosa.

Nedugo posle toga prenela je Ljubi šta se u Beogradu priča, da mnogi sarađuju s policijom, da je neki nemački policajac dolazio u Beograd i saslušavao joj zeta.

Srpski telegraf od 4. jula izlazi i nedeljom

- Pa to je ono đubre što sedi iza tebe, to je taj Oto Leder. Znaj, majko, ako mi neko dođe glave, to će biti on - rekao je Ljuba tada.

Rosa se sa bolom prisetila i suđenja za Ljubino ubistvo.

- Nemci su s kerovima bili napolju, a u sudnicu su ih uveli jedino kad su svedočila braća Šoškić, koja su bila nerazdvojna sa mojim sinom. To se samo tad desilo, ni pre ni posle toga. Svi su napominjali da Ljuba nikad nije imao pištolj, što je bila činjenica. Ali javni tužilac je ustao i rekao: "Gospodinu Magašu i nije bio potreban pištolj jer je imao ubitačnu pesnicu!" I traži za Gorana dve godine i devet meseci. Da sam mogla da urliknem... Samo sam tad progovorila: "Da je psa ubio, više bi dobio" - opisala je detalje iz sudnice.

Dodaje da je gledala pištolj kojim je njen sin ubijen, kutiju sa njegovim stvarima i srce joj se slamalo.

- Kad je bila pauza, prilazi mi prevodilac i kaže da ni u snu ne bi prihvatio da prevodi da je znao da ću i ja doći. Poznavao je Ljubu i voleo ga. Goran je sa dva advokata seo za optuženički sto. Bio je tako na tri metra od mene. Kad smo izlazili, ja sam prošla pored njega, a ništa ne mogu, ni za nos da ga povučem. Oborio glavu na sto. Stalno je ponavljao da je Ljubu ubio iz straha. lz straha i ništa drugo. A sudija, onako mlad čovek, pita ga zašto nije otišao iz Frankfurta kad ga se toliko bojao? "Nisam mogao da ostavim verenicu", reče. Setila sam se tada šta mi je Ljuba rekao za onog Ledera. I zbog neke proklete puške, bar takvu sam ja verziju čula, kad je Ljuba istukao agenta. E tad je Leder došao u Frankfurt i rekao da Ljuba hitno mora da se likvidira - ispričala je Ljubina majka.

 

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Spasić: Nisu ga sumnjičili da radi za SDB

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić ispričao je za naš list da su Ljubi Zemuncu najverovatnije prostitutke koje je podvodio američkim vojnicima došle glave.
- Nesporna činjenica je da je Ljuba Zemunac delovao na područjima Frankfurta i Ofenbaha, gde se nalaze tri velike američke vojne baze. Deo tog srpskog podzemlja stupao je u kontakt s tim američkim vojnicima, podvodeći im devojke, nudeći im drogu, neke druge užitke... Iz tih razloga američka obaveštajna služba je vršila veliki pritisak na nemačku policiju da se Ljuba Zemunac na bilo koji način onemogući. Tako da je nalog izdat od te službe. Mi nismo imali informaciju da su ga ikada sumnjičili da je radio za jugoslovensku tajnu policiju. Suštinski, celokupan posao sprovela je ta zemaljska kriminalna služba Landeks iz Frankfurta, na čijem čelu je bio Oto Leder, koji je zapravo sprovodio istragu protiv Ljube.
Sam tok događaja nakon likvidacije i mala osuda Vukovića - sklanjanje svih tragova sa platoa gde je upucan, onemogućavanje da se Zemunac odmah prebaci u bolnicu... Verovatno da je sve to naručeno od CIA, ali je za nju posao obavila nemačka kriminalistička policija - otkriva Spasić za Srpski telegraf.

Jeremić: Zauvek će ostati misterija

Novinar i urednik portala Embargo Petar Jeremić istakao je da će zauvek ostati misterija ko je odgovoran za likvidaciju Ljube Zemunca i da li iza njegovog ubistva stoji nemačka policija. 
- Čudno je i neshvatljivo da policija nije mogla da reaguje i spreči pucnjavu, a potom i ubistvo Ljube Zemunca, koje se dogodilo usred bela dana i to ispred suda u Frankfurtu. Postoji priča da su inspektori javne službe, nemačka policija i tajna služba BND umešani u njegovu likvidaciju i da su oni praktično dozvolili da se sve dogodi ispred takve institucije, ali svakako ne verujem da će ikada biti jasnih i čvrstih dokaza da se istina dokaže. Samim tim će zauvek će ostati dilema ko stoji iza ubistva - rekao je Petar Jeremić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading